İranlı Casuslara 42 yıl Hapis Cezası

İranlı Casuslara 42 yıl Hapis Cezası

Iğdır'da casusluk yapan 2 İranlı ve bir Türk'e 42 yıl hapis cezası. Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan 2 İranlı ile bir Türk 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan 11 sanık ise beraat etti.

BİRİSİ TÜRK İKİ İRANLI CASUSA: 42 YIL HAPİS CEZASI  

Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapisleri istenen 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme heyeti biri Türk, İki İran uyruklu vatandaşı 'casusluk yapmak' suçundan 42 yıl hapis cezasına çarptırdı.   

Erzurum TMK Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bayram tarafından hazırlanan üç sayfalık mütalaa Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. Savcı Bayram, hazırladığı mütalaada şu görüşlere yer vermişti.

"İran İslam Cumhuriyeti Devleti görevlileri, İran'a gerek ticari amaçla giden, gerekse gezi veya ziyaret amaçlı giden Türk vatandaşlarının Gümrük Kapısında yaşamış oldukları zorluklar veya İran'daki asayiş olayları neticesinde karşı karşıya kaldıkları zor durumlar nitecisinde yardım edecekleri vaadiyle ticari ilişkiler bahanesiyle Türk vatandaşları ile irtibata geçtikleri, yapmış oldukları sözde yardım neticesi sonrası Türkiye Cumhuriyeti'ne ait askeri ve siyasi bilgileri casusluk amacıyla Türk vatandaşlarından istedikleri, İran'lı şahıslar adına kayıtlı olan telefon numaralarının akrabalık ve komşuluk ilişkisi içerisinde olan şahıslar haricinde farklı fraklı telefon numaraları olduğu, bir birleriyle soruşturma kapsamındaki suç bakımından irtibatlı olmadıkları, İran'lı şahıslara bağımsız olarak bilgi sızdırdıkları

"ÜLKEMİZDE CASUSLUK FAALİYETLERİ İÇİNDE OLDUKLARI" BELİRLENMİŞTİ

Ülkemizin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarı ile gizli kalması gereken bilgileri, siyasal ve askeri casusluk maksadı ile temin ettikleri devlet sırları ve devlete ait stratejik yerlere ait bilgileri İran ülkesine bildirdikleri ve faaliyet içerisinde oldukları, sanıklar Shahram Khoı ve Muhammed Rezai Esmaeılpour Ali Melek ile (haklarında evrak tefrik edilen şüpheliler İbrahim A., Aziz A., Ali K. kişilerin İran İslam Cumhuriyeti adına ülkemizde casusluk faaliyeti içerisinde olan görevliler olduğu

TÜRK VATANDAŞLARI, 'CASUSLUK AMACI İLE İRTİBATA GEÇTİ"

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan sanıklar Ali Abiş, Kamil Aras, Timur Ağrı, Nurettin Abiş, Suat Sip, Abdurrahman Yavrutürk, Ali Zengin ve Mustafa Karahan isimli kişilerle irtibata geçerek, bir kısmına doğrudan İran İslam Cumhuriyeti adına casusluk yapmaları teklifinde bulundukları, bir kısım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ise İranlı bu kişilerin kendileriyle casusluk amacıyla casusluk amacıyla irtibata geçtikleri, bilgilerinin bile olmayabileceğinin hatta sorulan bazı sorulara iyi niyetle cevap vermiş olabilecekleri anlaşıldığı

"STRATEJİK ÖNEME HAİZ YERLERİN FOTOĞRAFLARINI ALDILAR"

İran'lı vatandaşlar Shahram Zargham Hkoı ve Muhammed Rezai Esmaeılpour Ali Melek'in Türkiye Cumhuriyeti aleyhine casusluk faaliyeti amacıyla Türkiye'de bulundukları, ellerinde İran İslam Cumhuriyeti istihbarat teşkilatlarına ait kamera, fotoğraf makinesi, GPS cihazlarının bulunduğu, yabancı ülke ve vatandaşları için askeri ve siyasi gizlilik içeren MİT binası, Askerlik Şube Başkanlığı, Kaymakamlık binası, askeri birlik, köprü, petrol doğalgaz boru hatlarına ait güzergahları da gezerek bu bölgelerin stratejik öneme haiz yerlerin fotoğraf, görüntü ve koordinatlar aldıkları,

"TİMUR AĞRI, ÇOK SAYIDA GİZLİ BELGE VE BİLGİLERİ SERVİS ETTİ"

Ssanık Bilal Tanrıkulu'nun üçret karşılığı amacıyla bu bilgilerin olduğu yerleri İranlı ajanlara casusluk suçuna yardım ettikleri, sanık Timur Ağrı'nın ise İran İslam Cumhuriyeti Devleti adına çalışan Aziz A., Yaghoub Ahnoukhosh ile yakın irtibat halinde çalıştığı çok sayıda gizli belge ve bilgileri verdiği, el yazılı belgelerin bir kısmının 20.03.2010 günü tarihinde belgeler yakalandığı, Timur Ağrı'nın İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Teşkilatı adına çalışan kişilere ait, ülkemize ait siyasi ve askeri gizli bilgileri verirken çekilmiş kamera görüntülerinin olduğu tespit edilmişti.

İKİSİ İRANLI BİRİ TÜRK CASUSA: 43 YIL HAPİS CEZASI

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen karar duruşmasında tutuklu sanıklar savunmalarını tekrar etti. Mahkeme heyeti, TCK'nın 328-1 maddesi kapsamında casusluk yaptıkları gerekçesiyle İran'lı vatandaşlar Shahram Zargham Hko'u  15 yıl, Muhammed Rezai Esmaeılpour Ali Melek'i 13 yıl 4 ay, casusluk olaylarında büyük rol oynayan eski köy korucusu Timur Ağrı'yı ise 15 yıl hapis cezasına mahkum etti.Hükümle birlikte tutukluluk hallerinin devamına kara verdi.

5 SANIK HAKKINDA BERAAT KARARI

Mahkeme heyeti tutuksuz sanıklardan Kamil Aras, Ali Abiş, Nurerettin Abiş, Suat Sip, Abdurrahman Yavrutürk, Ali Zengin ve Mustafa Karahan'ın üzerlerine atılı casusluk suçlaması ile ilgili yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.