‘Nükleer İran’ı biz önledik’

‘Nükleer İran’ı biz önledik’

İran’ın nükleer silah elde etmesini yaptıkları çalışmalarla ertelemeyi başardıklarını itiraf eden İngiliz dış istihbarat kurumu şefi Sawers, “Ancak 2 yıl içinde Tahran bu silaha sahip olacak” dedi.

İNGİLİZ İSTİHBARAT ŞEFİ: AJANLAR OLMASA İRAN 2008'DE NÜKLEERDİ

İngiliz Dış İstihbarat Servisi’nin (MI6) Başkanı John Sawers, İran’ın nükleer silah edinmesini kendilerinin engellediğini söyledi. Kamu Hizmeti konulu bir toplantıda konuşan Sawers, İngiliz istihbarat ajanlarının gizli operasyonlar yürüterek İran’ın nükleer silah elde etmesini önlendiğini vurgularken, ancak yine de İran’ın gelecek iki yıl içerisinde silahlanma konusunda başarılı olacağını söyledi. Sawers, İran’ın nükleer silah üretmek için kendisine gereken teknolojiyi elde etme yolunda ilerlediğini ancak yine de, 2012 yılında olmamasının kendilerinin başarısı olduğunu ileri sürdü. MI6’nın yoğun çabaları olmasaydı İran’ın 2008’de bir nükleer devlet olarak ortaya çıkacağını itiraf eden Sawers, “Çalışmalarımız sonucunda bunu ertelemeyi başardık” dedi.

Hiçbir ABD veya İsrail lideri geçit vermez

İlk defa İngiliz İstihbaratı’ ndan bir yetkili tarafından İran’ın nükleer silah elde etme çabasının önlendiği dile getirilirken Sawers’in, 2014 yılında İran’ın bu silahlara sahip olabileceğini açıklamasının İsrail ve ABD’nin olası askeri saldırısını da gündeme getireceği yorumu yapıldı. İngiliz istihbaratçı “İran nükleer silahlara sahip bir ülke olursa, İsrail ve ABD’nin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağı açık” dedi. Mart ayında İngiliz Bakanlara İsrail’in olası bir İran saldırısı hakkında bilgi veren Sawers herhangi bir ABD veya İsrail liderinin nükleer silahlara sahip bir İran’ı kabul etmesinin zor olacağını belirtti. İran daha önce nükleer tesislerini etkileyen Stuxnet virüsü ile ilgili İngiltere, ABD ve İsrail’i suçlamıştı. Son yıllarda da İranlı nükleer bilimcilerin bir bir suikaste kurban gitmesinin de İran’a karşı yürütülen gizli operasyonların bir parçası olduğu son dönemde iyice açığa çıkmıştı.

ABD YAPTIRIMLARI GENİŞLETTİ

ABD Hazine Bakanlığı, İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların sıkılaştırdı. İran Savunma Bakanlığı, Devrim Muhafızları ve ulusal nakliyat ağları ile bağlantılı 11 şirketin kara listeye alındığını açıklayan bakanlık yetkilisi David Cohen, “İran, uluslararası toplumun nükleer programı ile ilgili endişelerini gidermediği sürece İran’a baskıya devam edeceğiz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.