İşte İran'ın Şii Hilali planı

İşte İran'ın Şii Hilali planı

İran'ın yaklaşık 20 aydır kan döken Esed yönetimine destek olması, Türkiye'yi tehdi eden açıklamalar, PKK'yı desteklemesi ve teröristlere kamplar açması... İran bunları neden yapıyor?

"İran Ortadoğu’da Körfez’e kadar uzanan Şii Hilali coğrafyasında siyasi egemenlik kurma peşinde" olduğunu ifade eden Hürriye Yazarı Taha Akyol, Türkiye-İran ilişkilerini masaya yatırdı.

Akyol, son dönemde İran'tan gelen Türkiye'ye yönelik tehditler, PKK'lılarla işbirliği içinde olan İranlı ajanların yakalanması, İran'ın Türkiye sınırındaki karakollarını PKK'lılara vermesi ve Şemdinli saldırıları...

İran'ın son dönemde Türkiye'ye yönelik bu tutumunun arkasında neler var? Hürriyet Yazarı Taha Akyol, İran'ın asıl planlarını deşifre etti.

Mart ayında Ahmedinejad, Başbakan Erdoğan’la yemeğini iptal etmişti! Geçen gün de İran Güvenlik Konseyi Başkanı Celili Ankara’da Başbakanlık kapısında yarım saat bekletildi...

Şüphesiz bu Tahran’a verilmiş bir “karşılık”tır.

İRAN'IN "Şİİ HİLAL" PLANI

İran Ortadoğu’da Körfez’e kadar uzanan Şii Hilali coğrafyasında siyasi egemenlik kurma peşinde. Suriye’de Baas rejimiyle askeri ve siyasi ittifak halinde.

Böyle bir konjonktürde ‘Arap Baharı’nda diktatörlükler devriliyor ama ortaya etnik ve mezhebi kimlik gerilimleri çıkıyor.

Türkiye için bu coğrafya hayli riskli hale gelmiştir.

İRAN'IN TERÖR SİLAHI

Bugün Bağdat’ta Başbakan Maliki’nin temsil ettiği Şii iktidarının bulunması, ilave bir sorundur. Dün görüştüğümüz üst düzey bir yetkili açıkça Maliki’nin İran sempatizanı falan değil, “İran güdümünde” olduğunu söyledi. Şu sözler de onun:

İRAN MEZHEPÇİ POLİTİKA İZLİYOR

“İran’ın hedefleri, yaptıkları, yapış biçimi bizi rahatsız ediyor. İran mezhepçi bir politika izliyor ve biz mezhepçiliği bir tehdit olarak görüyoruz. Bizim bakış açımız, totalitarizme karşı demokrasidir.”

ŞAM VE PKK'YI DESTEKLEMESİ TESADÜFİ BİR OLAY DEĞİL

Demokrasi İran’da henüz yeterince güçlü bir dinamik değil, onun için rejim pervasız davranabiliyor. PKK’nın İran’daki kolu PJAK’ın faaliyetlerine son vermesi, aynı dönemde Türkiye’de terörü tırmandırması, yine aynı Tahran’ın ve Şam’ın PKK’yı desteklemesi tesadüfi olaylar değildir. Dahası bir de “Kuzey Suriye” sorunu ortaya çıkmak üzeredir.

Ortadoğu'da Türkiye

İran’la Türkiye arasındaki gerilim, NATO’nun “füze kalkanı” projesini Türkiye’nin kabul etmesiyle başladı. Diğer önemli bir sebep, İran’ın “Şii Hilal” politikasına Türkiye’nin bölgedeki siyasi ve ekonomik ilişkileriyle karşı çıkmasıdır. Suriye sorununda da Türkiye İran’la keskin bir şekilde karşı karşıya geldi.

Fakat Türkiye, İran’la sorun çıkmasın diye bunları yapmayıp İran’ın dümen suyuna girebilir miydi?! En azından bu hayati Ortadoğu coğrafyasında pasif kalabilir miydi?

İran’ın kendisi nükleer güç haline gelmeye çalışırken, NATO üyesi ve Batı yönelişli Türkiye’nin “füze kalkanı”nı kabul etmesi anlaşılabilir bir güvenlik arayışıdır. Türkiye’nin Ortadoğu’da ittifaklar ve ticari ilişkiler yoluyla etkinliğini artırması ve Batılı ülkelerle birlikte hareket etmesi İran’ı rahatsız ediyor. Fakat Türkiye’nin bu politikası, bugün bazı gerilimlere yol açsa da, hem tarihe hem geleceğe uygundur.

Suriye konusunda belki doz eleştirisi yapılabilir ama Türkiye’nin Esad’a ve Baas’a karşı tavır alması da bu temel politikanın bir gereğidir. Bununla birlikte bir doz ayarı yapılması gerektiği de açıktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.