İran ve Venezuella'dan petrol anlaşması

İran ve Venezuella'dan petrol anlaşması

IŞİD'in piyasaya kaçak yollardan ucuz petrol satmasının ardından dünya petrol fiyatlarında son 4 yılın en büyük düşüşü yaşandı.

Henüz 1 yıl öncesine kadar dünya siyasetinde hiçbir etkiye sahip olmayan IŞİD adlı terör örgütü şimdilerde, dünya petrol piyasasının en belirleyici unsurlarından biri oldu.

IŞİD PİYASALARI ALT ÜST ETTİ

IŞİD, Irak ve Suriye'de petrol rafinerilerini ele geçirerek dünya piyasalarına kaçak yollardan petrol satmaya başladı. IŞİD'in milyonlarca dolar kazanmasına yol açan bu kaçak petrol ticaretinin bir başka etkisi de dünya petrol fiyatlarına oldu.

İRAN VE VENEZUELLA'DAN PETROL ANLAŞMASI

Buna göre brent petrolün varil fiyatı son 4 yılın en düşük seviyesine 78.44 dolara kadar ulaştı. En büyük petrol ihracatçılarından olan Venezuella ile İran da IŞİD'in sebep olduğu bu duruma karşı koyabilmek için petrolün varil fiyatını 100 dolara çıkarmak için anlaştı.

İran’da bulunan Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle görüştü. Görüşmede konuşan İran Cumhurbaşkanı; “İkili ilişkiler alanında ve özellikle de ekonomik alanda daima ilişkileri geliştirmeye çalışacağız” dedi.

"PETROL FİYATI ARTMALI"

İran Petrol Bakanı Bican Namdar Zangene ve Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez de yaptıkları görüşmede, petrolün varil fiyatını yeniden 100 Dolarlık seviyesine çıkarma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

İran’ın başkenti Tahran’da dün yapılan ve ayrıntıları açıklanmayan görüşmede iki ülke bakanlarının, OPEC ülkelerinin piyasadaki mevcut durumu dengelemek için işbirliğini artırmanın önemi konusunda da hemfikir oldukları belirtildi.

İSTİKRARSIZLIK OLUŞTURUYOR

Venezuella Dışişleri Bakanı Ramirez, hampetrol fiyatlarından duydukları rahatsızlığa ilgi çekerek; "Bugünkü fiyatların çok düşük düzeyde bulunduğunu ve istikrarsızlığın, halihazırda dünya petrol piyasasına katılan hiçbir ülkeye yarar sağlamadığını düşünüyoruz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.