İran'da yeni Riyad büyükelçisi atandı

İran'da yeni Riyad büyükelçisi atandı

Geçmişte dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra 23 Mayıs'ta Riyad Büyükelçisi olarak atansı.

İSTANBUL (AA) - İran'ın Suudi Arabistan'daki Riyad Büyükelçisi Ali Rıza İnayeti göreve başladı.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İnayeti, ülkesinin Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'a Tahran-Riyad ilişkileri hakkındaki yeni programı sunarak göreve başladı.

Abdullahiyan bu görüşmede, İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerinin güçlendirilmesi, komşuluk politikasının geliştirilmesi ve derinleştirilmesine vurgu yaptı.

İran, 23 Mayıs'ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza İnayeti'nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamıştı.

- İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kesilmişti.

İran ile Suudi Arabistan, 10 Mart'ta 7 yıl aradan sonra ilişkileri normalleştirme kararı almış ve karşılıklı büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisan'da Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

Abdullahiyan, 11 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi'ni kendilerine tanıttığını aynı şekilde kendilerinin de Riyad'a atanacak büyükelçiyi kısa süre içerisinde Suudi Arabistan'a bildireceğini söylemişti.

İranlı Bakan Abdullahiyan, 17 Ağustos'ta Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.