İranlı Yahudiler hangi adayı destekleyecekler

İranlı Yahudiler hangi adayı destekleyecekler

Neturei Karta isimli İranlı Yahudiler yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi adayı destekleyeceklerini açıkladı. İranda 25 bin Yahudi bulunuyor.

İranlı Yahudiler, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a oy verecek. İsrail Yediot Ahronot gazetesinde yayımlanan rapora göre gözlemciler, yaklaşık 25 bin İranlı Yahudi’nin, -soykırımı yalanlamasına, İsrail’i yıkma tehdidine ve nükleer programına devam etmesine rağmen, Ahmedinejad lehinde oy kullanacağını belirtti.

İsrail’e Göç Eden İranlı Mülteciler Merkezi Örgütü sözcüsü David Mutai Yahudilerin, -diğer aday Mir Hüseyin Musavi’nin başkan seçilmesi halinde takınacağı tavırlarının kestirilmesi mümkün olmadığından- Cumhurbaşkanı Ahmedinejad yönünde eğilim gösterdiklerini söyledi. Öte yandan, Ahmedinejad lehinde yapılacak oylamanın ‘Ehveni Şerden birini tercih etmek’ olacağını kaydetti.

Mutai, Ahmedinejad’ı artık tanıdıklarını, Musavi’nin ise onlar için bir bilinmez olduğunu ve başkan olduğunda sözün fiile dönüşmesinden endişe edildiğini belirtti. Örgüt sözcüsü, Yahudilerin Humeyni devriminden bu yana İran’daki siyasi çalışmadan uzak durmaya çalıştıklarını, bu seçimlerde herhangi bir seçim kampanyasına katılmaktan kaçındıklarını da sözlerine ekledi.

Tel Aviv Üniversitesi’ndeki İran Araştırmalar Merkezi Müdürü Profesör David Menashri de oyların Ahmedinejad’a gitmesini beklediklerini ifade etti. Bununla birlikte kazananın ismi açıklanıncaya kadar sessiz kalacaklarına ve daha sonra kazandığında onu desteklediklerini ilan edeceklerine işaret etti.

Profesör Menashri, rakip aday Musavi’nin başbakan iken aşırı uç görüşte olduğuna; ancak zamanla değişerek devrimin ılımlı çizgisi haline geldiğini bildirdi. Menashri, Ahmedinejad’ın başkanlık yaptığı 4 yılın aşırı uç görüşe sahip herkesi ona kıyasla daha ılımlı yaptığını da alaycı bir şekilde sözlerine ekledi.

Tahran’da 1975’e kadar görev yapan İsrail Büyükelçisi Meir Ezri, Yahudi azınlığın devrimden önce - parlamento seçimleri sırasında- seçmeleri gerektiği isimle belirtilen liderlerle görüşmeleri için çağırıldığını belirtti. Ezri bu olayın daha sonra tekrarlanmadığına dikkat çekti.

Etiketler :