IRC Sosyal Medya alanında varlığını devam ettiriyor

IRC Sosyal Medya alanında varlığını devam ettiriyor

Gelişen teknolojinin getirdiği etkileşim ile birlikte farklı bir alan olarak karşımıza yıllar önce çıkan ve gittikçe insan hayatının merkezi haline gelen sosyal medya platformları her geçen gün daha çok insanların hayatında yer dinmeye devam ediyor.

Gelişen teknolojinin getirdiği etkileşim ile birlikte farklı bir alan olarak karşımıza yıllar önce çıkan ve gittikçe insan hayatının merkezi haline gelen sosyal medya platformları her geçen gün daha çok insanların hayatında yer dinmeye devam ediyor.

Dünya’nın neredeyse her yerinde ilk sosyal medya alanı olarak karşımıza çıkan IRC sohbet platformları hala popülerliğini sürdürüyor.


Icq, Messenger, Facebook, Twitter vb. birçok platformdan daha önce hayatımıza giden irc sosyal medya iletişim ağı bugün bile anımsanmayacak kadar hayatımızda etkin.

Gazeteci Yazar Semihan Aydemir’in irc üzerinde son birkaç aydır yaptığı araştırmalarında irc sohbet platformlarında hala insanların çok etkili bir şekilde iletişimde oldukları ve internet aracılığı ile yeni yaşamlara adımlar atıldığını ortaya çıkardı.


Can sıkıntısının giderilmesi amacı ile dâhil olunan platformların zaman içerisinde insanların vazgeçilmez merkezi haline geldiğini raporlayan Aydemir irc serverler aracılığı ile iletişim sağlayan insanların adeta reel yaşamda oldukları psikoloji ile birbirine güvendiklerini ve internet ortamında ki tanışmaların büyük ölçüde reele taşındığını söyledi.

Peki, nedir bu irc?

Chat ve sohbet olarak bilinen sosyal medyanın irc tarafı, insanların farklı rumuz ile girip birbiri ile yazılı sohbet edebildikleri platformlardır.

IRC Sohbet platformlarını kullananlar ile facebook vb. alanları kullanan kullanıcıların profilleri birbirinden çok farklı olarak yorumlanıyor.

Facebook ve Twitter gibi alanlarda insanlar gerçek isimlerini veya resimlerini kullandıkları için daha temkinliyken, IRC chat ve sohbet platformlarını kullanan kullanıcılar ise her hangi bir resim veya doğru isim kullanmak zorunda olmadığı için daha serbest takıldıklarını raporladı. Gerek bay ve gerekse bayanların aynı ortamda yanı sıra özel bölümlerde sohbet ederek zaman geçirdikleri platformlarda özellikle dikkat edilmesi gerekenler bazı şeyler olduğunu söyleyen gazeteci yazar Semihhan Aydemir “Chat yaparak zaman geçiren birçok insanın derinde yalnızlık ve can sıkıntısını giderme duygusu yatıyor. Ancak zaman içinde alışkanlık yani bağlılık haline gelen bu durum ekranın öbür tarafında gerçekten nasıl bir kişilik olduğu doğru analiz edilmeden güven duyulan birey haline geliyor. Çünkü bu tarz platformlarda ortak arkadaşlar, bireyin kendi görseli ve kendini yansıtan açıklayıcı alanlar pek mümkün olmadığı için kişi karşısındakini daha çok hayal ettiği ve tanımak istediği şekilde beynine yerleştiriyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri bu tarz platformların çok farklı amaçlarla kullanan, suç örgütleri, dolandırıcılar vb. amaçlarla kullanan insanlara dikkat etmek. Elbette bu platformlarda eğitim ve kültürel yönü çok gelişmiş insanlar da var. Ancak burada en önemli olan unsurlardan biri de, neden, niçin ve hangi amaçla irc sohbet platformlarına girdiğinizdir” dedi.


Türkiye genelinde günde yüz binlerce insanın irc sohbet platformlarını kullandığını söyleyen Aydemir, “bu platformlarda iletişimde olan insanların yüzde 90’ını bir birine öyle yada böyle güveniyor” şeklinde yorumda bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.