100 bin açık var ancak eleman yok!

100 bin açık var ancak eleman yok!

Bakan Çelik, Türkiye İş Kurumu'nun özel sektörde çalıştırılmak üzere 100 bin kişi aradığını; ancak bulamadığını söyledi.

Açık iş sayısının 100 bine ulaştığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş var, çalışan yok. Üstelik meslek danışmanlarının yönlendirmesiyle isteyenleri meslek sahibi yapıyoruz, üste para veriyoruz. İşsizlerimiz uzun süreli bir çalışma eğiliminde değiller." dedi. Baba ocağı Bursa'da Kültürpark'ta arkadaşlarıyla bir araya gelen Bakan Çelik, Bursa Kız Lisesi'nde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kadınlarla bir süre sohbet eden faruk Çelik, bir grup gazetecinin sorularını cevaplandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın İş-Kur bünyesinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini vurgulayan Çelik, yeni göreve başlayan 3 bin iş ve meslek danışmanın Türkiye'yi kendi aralarında taksim ettiğini dile getirdi.

ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Her iş ve meslek danışmanın elinde hem işveren, hem de işsiz portföyü bulunuyor. İş adamlarımızı ziyaret ederek onların talep ettiği iş gücünü belirliyorlar. Diğer taraftan da buna uyumlu işsizleri, bu iş yerleriyle buluşturuyorlar. Bu çalışma iki aydır Türkiye'de yoğun bir şekilde devam ediyor. Ve hemen bunun neticelerini görmeye başladık. Şu anda açık iş sayısı Türkiye'de 100 bin. 100 bin açık iş var. Bunlar, işçi bekliyor. Onun için biz diyoruz ki iş var çalışan yok. Türkiye'deki tüm illerde toplam 100 bin istihdam edilecek iş varken, buraya eleman bulmakta zorlanıyoruz. Sanayicimiz, aranan nitelik ve vasıfta elamanın olmayışından yakınıyor. İş ve meslek danışmanlarımız bütün işsizlerimizin emrinde. Bütün sivil kuruluşlarımız bu konudaki taleplere cevap bulma konusunda büyük bir çaba içerisindeler. Bu anlamda işsizlerimizin eğer mesleki yeterliliklerinde bir sıkıntı var ise bunları da giderme konusunda imkanlarımız var. Onları meslek sahibi yapma konusunda her türlü desteği vermeye hazırız. İşsizimiz, meslek sahibi olurken ona günde 20 lira veriyoruz. Ardından sertifikasını alıyor. Ayrıca iş başı eğitimini de yoğun bir şekilde başlattık. İş başı eğitiminde ise bizzat bir ustanın yanında çalışıp pratik edinenlere de günlük 25 lira veriyoruz. Böylece para vererek insanımızı meslek sahibi yapma mücadelesi veriyoruz. "

GENÇ İŞSİZLİKTE DE DÜŞÜŞ VAR

İşsizliğin diğer Avrupa ülkelerde artmaya devam ettiğini, Türkiye'de bu oranın yüzde 8.2'ye gerilediğine işaret eden Faruk Çelik, işsizlik oranının daha da düşeceğine inandıklarını kaydetti. Çelik, "2013 yılında işsizlik yüzde 8'ler dolayında kalacaktır. Şu anda gelişmeler bu istikamette. Avrupa ülkelerine bakarsanız genç işsizliğin Yunanistan'da, Portekiz'de, İspanya'da ve belli ülkelerde yüzde 50'nin üzerine çıktığını görüyoruz. Türkiye'deki genç işsizlikte de düşüş var. Rakamlar olumlu seyrediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda Türk ekonomisi güçlenmeye devam edecek. İhracatını, üretimi artıracak. Ve bu teşvikler sayesinde istihdamda da ciddi düşüşlerin yaşanacağı inancı içindeyiz. Şimdi 2 milyon 300 bin civarında işsizimiz var. Ama diğer taraftan hemen işe başlatacağımız 100 bin kişilik alan var. Özel sektör 100 bin kişiyi bekliyor. Özel sektör aradığı vasıfları insanı bulmakta zorlanıyor." diye konuştu.

HERKES NİTELİKLİ ELAMAN OLMA YARIŞI VERMELİ

"İşsizler iş mi beğenmiyor mu?" yönündeki soruyu cevaplandıran Bakan Çelik, şunları söyledi: "Bir; meslekçilik sorunu var. İki; işsizlerimiz uzun süreli bir çalışma eğiliminde değiller. Bir taraftan iş arıyorsunuz. Meslek sahibi olduysanız 'Buyurun size uzun süreli iş var'. İşsizler, bir yerde kalmaktan ziyade sürekli iş değiştirme, bir kaç ay çalışıp yeni iş arama şeklinde bir yaklaşım sergiliyorlar ki ben, bunun doğru olmadığını söylüyorum. Çalışmaktan başka çıkış yolumuz yok. Hepimiz çalışacağız. İşsizlerimize de iş bulunmuş ise yapmaları gereken çalışmaktır. Bundan dolayı Türkiye'de tabi ki işsizimiz var. Ama bilelim ki iş arayan ciddi oranda yüz binleri bulan iş gücüne talepte bulunan iş dünyamız da var. Herkesin vasıflı ve nitelikli bir elaman olma konusunda bir yarış içinde olmalarını istiyoruz. Devlet olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak İş-kur olarak meslek öğrenmek isteyen vatandaşlarımızın her zaman arkasındayız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.