İş makinaları satışlarında rekor artış

İş makinaları satışlarında rekor artış

İş makineleri sektöründe, 2009 yılının kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75 artışla 339 iş makinesinin satıldığı bildirildi.

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliğinden (İMDER) yapılan yazılı açıklamada, küresel kriz nedeniyle büyük oranda küçülmenin yaşandığı iş makineleri sektöründe, ekim ve kasım aylarında elde edilen rakamların, 2010'da kayıpların toparlanacağı sinyalini verdiği kaydedildi.

Yılın 11 ayındaki rakamlara göre sektörde yüzde 40 civarında daralma yaşandığı ifade edilen açıklamaya göre, geçen yılın 11 ayında 5 bin 303 adet satışın gerçekleştiği sektörde bu yıl aynı dönemde 3 bin 177 makine satıldı.

Bununla birlikte toparlanma sinyallerinin görüldüğü ekim ayında 324 olarak gerçekleşen satış adedinin, 2008 yılı ekim ayında 220 adet olduğu hatırlatılan açıklamaya göre, geçen yıl kasım ayında teslim edilen makine sayısı 194 iken, bu sayı 2009 kasım ayında yüzde 75 artışla 339'a ulaştı.

'UZAK DOĞU'DAN SONRA İKİNCİ TOPARLANMA TÜRKİYE'DE''

Verilen bilgiye göre, iş makinelerinde tüm ülkelerde yaşanan daralmanın en küçük rakamlarla ifade edildiği bölge Uzak Doğu oldu. Yüzde 8 daralmanın yaşandığı Uzak Doğu'da da toparlanma sinyalleri alınırken, Türkiye, bu bölgenin dışında iyileşmenin görüldüğü tek ülke olarak dikkati çekti.

Bu gelişmeyi sektör adına ''umut verici'' olarak niteleyen İMDER Başkanı Rızanur Meral, ''2010'un 2009'dan çok daha iyi geçeceğini umuyoruz. Yüzde 10-15'lik büyüme bekliyoruz.

Bu rakamlar bizim için tatminkar bir büyüme değil ama düzelmenin başlangıcı olarak görüyoruz. Satışlar belli bir orana oturmuş gibi görünüyor. 2010'da hızlı bir toparlanma bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Krizin etkilerinin azalmasının yanı sıra yurt dışında iş yapan Türk müteahhitlere yapılan satışların da iyileşmede etkisi olduğunu belirten Meral, özellikle Kuzey Afrika ve Orta Doğu açılımlarıyla birlikte Türkiye'nin bu bölgelerde yeni projelere başlamasının, iş makineleri sektörünün de gelişimine destek vereceğini kaydetti.

Etiketler :