İşgal'e Son Ver

İşgal'e Son Ver

Bülent Arınç, İsrail-Filistin ihtilafının çözümü için, İsrailli yetkililerin yapması gerekeni söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Rabat'ta Dışişleri ve Yardımlaşma Bakanlığında düzenlenen Uluslararası Kudüs Forumu'nda bugün yaptığı konuşmada, "Bölgemizdeki karmaşık, iç içe geçmiş sorunların temelinde İsrail-Filistin ihtilafı, İsrail-Filistin ihtilafının merkezinde de Kudüs meselesi yatmaktadır. Bu ihtilafın çözümü, Kudüs meselesinin barışçıl bir çözüme kavuşturulmasına bağlıdır" dedi.

Konuşmasında İsrailli yetkililere de seslenen Arınç, "Barış sürecinin önündeki en büyük engeli teşkil eden Yahudi yerleşim faaliyetleri sonlandırılmalı, yolları, köyleri, aileleri bölen ve Filistin'de normal bir ekonomik hayatın oluşabilmesini engelleyen Batı Şeria'daki Filistinlilerin dolaşımı üzerindeki kısıtlamalar süratle kaldırılmalı; Ayırım Duvarı inşaatı durdurulmalıdır" dedi.

Arınç, Senegal Dışişleri Bakanı ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Başkanı Maitre Niang'la birlikte katıldığı oturumda yaptığı konuşmada, "Türkiye, İsrail-Filistin ihtilafının iki devletli çözüm temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasıyla çözülmesini istiyor. Filistinli kardeşlerimizin on yıllardır özlemini çektikleri devletlerine kavuşmasını istiyoruz. Bu yönde elimizden gelen tüm katkıyı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Arınç, Türkiye'nin İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlatılması yönündeki tüm girişimleri desteklediğine de dikkati çekti.


Filistinlilerin kendi aralarındaki bölünmüşlüğe son vermeleri gerektiğine de değinen Arınç, bölgede adil ve kalıcı barışın ve de istikrarın tesis edilmesinin Türkiye'nin dış politikasındaki "öncelikli hedeflerden biri" olduğuna işaret etti.

Arınç, Orta Doğu'daki sorunlara üretilecek çözümlerde, "bütüncül ve diyaloğu ön plana çıkaran bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini" ifade ederek, "Gerçekten sonuç almak istiyorsak yaratıcı olmalıyız. Tarihten gerekli dersleri çıkarmakla beraber, geçmişe saplanmamalı, ortak geleceğimizi beraberce inşa etmeye odaklanmalıyız" diye konuştu.

Etiketler :