Operasyon dahil tüm seçenekler masada

Operasyon dahil tüm seçenekler masada

IŞİD'in Musul Başkonsolosluğu'na yaptığı baskın, Ankara'ya bomba gibi düştü

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun IŞİD tarafından işgal edildiği haberi Ankara'ya bomba gibi düştü. Yeni Şafak'ın haberi duyurmasının ardından Başkent yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Başbakanlık'taki toplantıya Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk, Çankaya Köşkü'nde zirveye ise Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de katıldı. Her iki toplantıda da askeri müdahale dahil tüm seçenekler masaya yatırıldı. Toplantılar devam ederken Ankara'nın NATO'yu toplantıya çağırması da Ankara'nın diplomasiden sonuç alamaması durumunda silah seçeneğini gündeme getireceğini ortaya koydu. İşte dün Ankara'da yaşanan görüşme trafiği:

TÜRKİYE SALDIRIYI YENİ ŞAFAK'TAN DUYDU

14:28- Yeni Şafak internet sitesinden Musul Başkonsolosluğu'nun IŞİD milisleri tarafından işgal edildiğini ve görevlilerin rehin alındığını duyurdu. Yeni Şafak'ın haberinin ardından ardından Ankara'da sıcak saatler yaşandı.

14:40-Dışişleri Bakanlığı'ndan ilk gayri resmi açıklama geldi: İddiaları araştırıyoruz

15:00- Başbakan Erdoğan, programında olmadığı halde sürpriz bir toplantı gerçekleştirdi.

Resmi Konut'taki Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk katıldı. 2 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapılmadı. Toplantıya Korgeneral Erdal Öztürk'ün de katılması IŞİD'e yönelik askeri seçeneğinde masada olduğu ortaya koydu.

GÜL KORU'YU ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE ÇAĞIRDI

15:35- ABD'de Birleşmiş Milletler'de temaslarda bulunan ve Genel Sekreter Ban-ki Mun ile görüşecek olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, son gelişmeler üzerine programını iptal ederek Türkiye'ye dönmek üzere yola çıktı.

15:30- Başbakanlık kaynakları, Türkiye Başkonsolosluğu başta olmak üzere Musul'daki gelişmelerin yakinen takip edildiğini, önümüzdeki saatlerde Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılacağını kaydetti.

16:30- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Musul'daki gelişmelerle ilgili bilgi almak üzere Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru'yu Çankaya Köşkü'ne çağırdı.

16:35- Başbakanlık kaynakları, Türkiye Başkonsolosluğu başta olmak üzere kentteki gelişmelerin yakından takip edildiğini, önümüzdeki saatlerde Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapılacağını kaydetti.

17:00- Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yapılan baskının ardından bakanlık bünyesinde 24 saat görev yapacak kriz merkezi kurulduğunu bildirdi.

DEVLETİN ZİRVESİ KÖŞK'TE

17:30- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devletin zirvesini toplantıya çağırdı.

18:25-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuya ilişkin ilk kapsamlı resmi açıklamayı yaptı.

19:00- Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığında Musul'daki gelişmelerin ele alınacağı zirve toplantısı, Çankaya Köşkü'nde başladı. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Orgeneral Özel, Atalay, Koru ve Fidan, saat 19.00'dan önce Çankaya Köşkü'ne gelirken, Başbakan Erdoğan saat 19.55'te Cumhurbaşkanlığı'na giriş yaptı. Toplatıda askeri seçenek dahil tüm seçeneklerin ele alındığı öğrenildi.

NATO'YA ÇAĞRI

19:00-Başbakan Erdoğan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan'da Çankaya Köşkü'ndeki toplantıya katıldı.

20:05-- Türkiye, Musul'da yaşanan gelişmeler nedeniyle NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırdı.

21:00- Başbakan Erdoğan, Musul'daki gelişmeler nedeniyle dün akşamki bütün toplantıları iptal edildi. Gelişmelere göre Başbakan'ın bugün de programlarını iptal edebileceği bildirildi.

22:00-Çankaya Köşkü'ndeki güvenlik Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapılmadı.

Dışişleri kriz merkezi kurdu

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yapılan baskının ardından bakanlık bünyesinde 24 saat görev yapacak kriz merkezi kurulduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan duyuruda, 'Musul'daki son gelişmeler çerçevesinde Bakanlığımız bünyesinde vatandaşlarımızın ve Musul Başkonsolosluğumuz personelinin durumlarını takip etmek üzere 24 saat görev yapacak şekilde Kriz Merkezi kurulmuştur' denildi. Duyuruda, vatandaşların Kriz Merkezi'ne +90 312 2922950 numaralı telefondan, +90 312 2877949 numaralı fakstan ve kriz@mfa.gov.tr e-posta adresinden ulaşabilecekleri belirtildi.

BM: Rehineleri bırakın

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlenen baskını kınayarak, personelin güvenli bir şekilde bırakılmasını istedi. BMGK, Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırıları ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna düzenlediği baskınla ilgili basın bildirisi yayımladı. Bildiride, IŞİD'in eylemlerinden duyulan kaygı vurgulanarak, Irak'ta düzenlenen ve bu ülke ve bölgede istikrarsızlığa neden olan terörist saldırılar kınandı. Açıklamada sivil halkın saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalmasından duyulan endişeye de değinildi.

ABD: Desteğe hazırız

ABD yönetimi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskını 'en güçlü' şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, dün günlük basın toplantısına, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden bahsederek başladı.

YAKIN TEMASTAYIZ

İki Bakanın, 'Musul'da bozulmakta olan güvenlik durumuna ve ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını' dile getirdiklerini belirten Psaki, saldırıyı en güçlü biçimde kınadıklarını söyledi. Durumdan kaygılı olduklarını belirten Psaki, 'Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslarararası toplumun çağrılarına katılıyoruz Türkiye ve Irak ile temastayız ve uygun desteklerin sağlanması noktasında hazırız' dedi.

NATO acil toplandı

NATO, Türkiye'nin çağrısı üzerine dün akşam acil toplandı. Saat 20.00'de toplandı.

Üst düzey bir NATO yetkilisi, Türkiye'nin Musul'daki gelişmeler ve arasında Türk Başkonsolosunun da bulunduğu rehin alma olayıyla ilgili olarak müttefikleri bilgilendirdiğini kaydetti. Aynı yetkili, toplantının danışma nitelikli 4. madde çerçevesinde yapılmadığını ve sadece bilgilendirme amacı taşıdığını ifade etti. Yetkili, NATO'nun gelişmeleri çok yakından ve büyük endişeyle izlemeyi sürdürdüğünü belirterek 'Düşüncelerimiz rehin alınanlar ve Türk halkıyla birlikte' dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise IŞİD'ı sert bir dille kınayarak, 'Yaşadığım şoku anlatmama imkan yok. Bu, kesinlikle kabul edilemez' dedi.

Hükümet Meclis'e bilgi verecek

Hükümet, Irak'ın Musul şehrinde meydana gelen son gelişmelerle ilgili TBMM Genel Kurulu'nu bugün bilgilendirecek. Genel Kurul'da kabul edilen Danışma Kurulu önerisine göre, Hükümet, Musul'daki son gelişmelerle ilgili Genel Kurul'a bilgi verecek. Daha sonra gruplar, 20'şer dakika söz alacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.