Kaos lobisi işbaşında!

Kaos lobisi işbaşında!

IŞİD bahanesiyle yapılan eylemlerde canından olan vatandaşların sayısı 22'ye yükseldi!

IŞİD'in Kobani'yi kuşatması bahanesiyle Doğu ve Güneydoğu illerinde yapılan eylemler PKK ve Hizbullah çatışmasına dönüştü. Çıkan olaylarda ölü sayısı 22'ye yükseldi. 

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 6 şehirde kent merkezlerine asker indi, yasağı delip sokağa çıkanlara 200 lira ceza kesildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kaos lobisinin çözüm sürecini zehirlemeyi hedeflediğini söyledi. 

Çözüm sürecinde silahların sustuğu, barış ikliminin oluştuğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde IŞİD'in Kobani'yi kuşatması tansiyonu yükseltti. HDP ve DBP'nin eylem çağrısı halkı sokağa döktü. Bölgede yaşanan gerilim, 1990'lı yıllarda 2 bin kişinin hayatını kaybettiği PKK ve Hizbullah çatışmasına tekrar zemin hazırladı. PKK'nın öz savunma adı altında kent merkezlerinde oluşturduğu ‘Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H)', silahlanıp sokağa çıktı. Yüzü maskeli grubun Mardin'in Nusaybin ilçesinde at kullanması dikkat çekti. 

İSTANBUL'DAN ÖLÜM HABERİ!
Önceki akşam Esenyurt'ta Roman vatandaşların yaşadığı mahallede IŞİD'in Kobani saldısını protesto eden göstericilere pompalı tüfekle ateş açıldı. Olayda 2'si ağır 15 kişi yaralandı. Başına isabet eden saçmalarla ağır yaralanan 18 yaşındaki Mert Değermenci İstanbul Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakım servisinde tedavisi devam eden Değirmenci'nin dün akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti.


22 KİŞİ CANINDAN OLDU
Sokaklarda karşı karşıya gelen DBP ve HÜDAPAR'lı gençler birbirlerine ve parti binaları ile derneklere silah, molotof, taş ve bıçakla saldırdı. İzinsiz gösterilerdeki karşılıklı saldırılarda 22 kişi öldü. Diyarbakır'da hayatını kaybeden 10 kişiden 8'inin kimliği belirlendi, 2'sinin belirlenemedi. Mahsum Çoban, Hasan Gökyüz, Ahmet Dakak, Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokur, Mahmut Enez ve Riyat Güneş olduğu belirlenirken, Siirt'te Yusuf Çelik, Muhdi Erdoğan ve Davut Nas, Mardin'de Bilal Gezer, Sinan Toprak ve Kerem Karaaslan, Muş'ta Hakan Buksur, Van'da Hamdi Caner ve Batman'da Emrah Demir hayatlarını kaybetti. Akşam saatlerinde kimliği tespit edilemeyen 2 kişinin daha Mardin Kızıltepe'de cesedinin bulunduğu bilgisi geldi.

PKK MARŞI SORGUSU
Olaylar nedeniyle valiliklerce sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır, Mardin, Siirt, Muş, Batman ve Van illerinde hayat adeta durma noktasına geldi. Bu illere uçak seferleri iptal edildi. Diyarbakır şehir merkezinde yol kapatan yüzü maskeli kişiler araçları durdurup kimlik kontrolü yaptı. PKK marşı bilmeyenleri sorguya çekildiği öğrenildi. 

6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

BATMAN'DA OKULLAR 2 GÜN TATİL 
Batman Valiliği, çıkan olaylar nedeniyle eğitime pazartesiye kadar ara verdi.Batman Valiliği tarafından ikinci bir emre kadar yapılan sokağa çıkma yasağı sonrasında eğitme yapılan bir günlük tatil pazartesiye kadar uzatıldı.


MARDİN'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI
Mardin'in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit ve Mazıdağı ilçelerinde bugün saat 18:00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ASKERLER SOKAĞA İNDİ
İçişleri Bakanlığı olayların yaşandığı illere batı bölgelerinden çok sayıda polis sevk edildi. Polisler uçak ve karayolu ile bu kentlere ulaşımı sağlandı. Polislerin olaylara müdahale etmekte yetersiz kalması üzerine askerden yardım istendi. Gece saatlerinden itibaren Jandarma Özel Harekat timlerinin yanı sıra binlerce asker şehir merkezlerine sevk edildi. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı kent merkezlerinde zırhlı araçlar ile konuşlanan askerler güvenlik konusunda polise yardımcı oldu. Gün ağardığında geceki olayların korkunç boyutu ortaya çıktı. Yanık ve gaz bombası kokusu yayılan sokaklarda eylemcilerin yaktığı banka, PTT şubeleri ile devrilen MOBESE direkleri, zarar verilen işyerleri ve yakılan araçlar savaş sonrası görüntülerini andırdı. Yollara barikat için atılan çöp konteynırları ve sökülen kaldırım taşları da dikkat çekti. Sur ilçesinde bir PTT şubesini yağmalayan kişilerin 400 bin lira aldıkları iddia ediliyor. 

Diyarbakır'da asker şehre indi!


FIRINLARDA EKMEK KUYRUĞU
Emniyet yetkilileri zarar tespiti yapmak için çalışma başlattı. Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağına uymayan vatandaşları polis zırhlı araçlarla anons yaparak "Yasağa uymayanlar hakkında işlem yapılacak" şeklinde uyardı. Yasağı delip sokağa çıkanlara 200 lira para cezası kesildi. Ambulans ve itfaiyenin güvenlik nedeniyle hizmet vermediği Diyarbakır'da sadece fırın ve nöbetçi eczaneler açıldı. Ekmek stoku yapmak isteyen vatandaşlar uzun yıllar sonra fırınlar önünde ekmek kuyruğuna girdi. Olayların bugün de devam ettiği Diyarbakır'da tüm okullar pazartesi gününe kadar tatil edildi. Sokağa çıkma yasağı da perşembe sabahına kadar tüm ilçeler dahil edilerek uzatıldı. 

DİYARBAKIR'DA 10 ÖLÜ, 45 YARALI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır Valisi Mustafa Aksoy kentte çıkan olayların son bulması için çeşitli sivil toplum örgütleri ile toplantı yaptı. Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Eker ve Aksoy, yaşanan olayları değerlendirdi. Vatandaşları sokağa çıkma yasağına uymaya çağıran Bakan Eker, Diyarbakır'da çıkan olaylarda 10 kişinin silahla hayatını kaybettiğini, 45 kişinin yaralandığını ve 30 kişinin gözaltına alındığını söyledi. 

THY, Diyarbakır seferlerine başladı


BAKAN EKER: ÇÖZÜM SÜRECİ ZEHİRLENMEK İSTENİLİYOR
Milletvekilleri ve belediye başkanlarını barış dilini kullanmaya çağıran Eker, çözüm sürecinin hedef alındığını belirterek, şöyle konuştu: "Hayatına ve malına kast edilenler Diyarbakır'da çoğunluğu itibariyle etnik olarak Kürt kardeşlerimizdir. IŞİD'in Kobani'de Kürtleri zulüm etmesine reaksiyon gösteren anlayış Diyarbakır'da bir başka Kürdün dükkanını yağmalıyor, bunun canına kast ediyor. Burada bir akıl tutulması yaşanıyor. Savaş ortamlarında bile sağlık görevleri ve ambulanslara zarar verilmezken, Diyarbakır'da 4 ambulans ateşe verildi. Çatışmaların son bulması için herkesin öfkesini ve şiddet duygusunu bir yana bırakıp, akli selim ile olayları büyütmeyecek bir tutum sergilemesidir. Burada bir kaos lobisi var. Bunun hedefi Türkiye'de 30 yıldır unutulan son 2 yılda hatırlanan barış ve huzur içerisinde yaşama duygusunu sabote etme ve çözüm sürecini zehirleme teşebbüsüdür. Çözüm sürecini zehirlemeye kalkışanlara bu fırsatı vermeyeceğiz. Çözüm süreci bitsin diye neredeyse zil takıp oynayacaklar." 

DİĞER İLLERDEKİ DURUM 

Umut TARHAN/VAN-Neşet KARADAĞ/ADANA-Neşet DİŞKAYA/İZMİR-Durmuş Ali KILINÇ/AYDIN-Beycan ÜÇKARDEŞ/MERSİN-Hakan BULUT/TARSUS

VAN
Göstericiler banka şubeleri, siyasi parti binaları, resmi kurumlar ve bazı alışveriş merkezlerine saldırdı, araçları yaktı. PTT'ye ait kargo binasının üst katı molotofla yakıldı, 3 kamyonet küle döndü, Türk Kızılayı Van Kan Bağış Merkezi'nin 2 minibüsü, onlarca özel araç ve saldırıya uğrayan alışveriş merkezleri, sabah saatlerinde de yağmacıların hedefi oldu. Van'da helikopterler gün boyu uçuş yaptı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde eğitime bir gün ara verildi. Valilik kentteki olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 31 güvenlik görevlisi ve 3 vatandaşın yaralandığını, 42 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 118 işyeri, 17 kamu binası, 7 banka, 5 siyasi parti binası, 35 özel araç, 19 resmi araç, 7 MOBESE sisteminde hasar oluştuğu belirtildi. İşyerleri yanan vatandaşlara bazı belediyelerce itfaiye gönderilmediği, mülki makamların zor kullanmak suretiyle belediye itfaiyesinden yararlanabildiği belirtildi. 

ŞIRNAK 
Silopi'de göstericiler Türk Bayrağı ve Atatürk büstünü yerinden sökerek İpekyolu'na çıkarttı, MOBESE direklerini devirdikten sonra Türk Bayrağı'nı ateşe verdi, Atatürk büstünü tekmeledi. Girdikleri özel banka şubesinde eşyaları ve evrakları sokaklara savurup bankayı molotoflarla ateşe verdiler. Bankada buldukları Türk Bayrağı'nı da dışarı çıkartarak ateşe verdi. 2 banka şubesine daha zarar verdi, önceki gün yakılan bir dershaneye bir daha saldırdı. Bir ilkokula girip eşyaları ateşe verdi, İlçe Jandarma Komutanlığı'na molotof kokteylleri ile saldırdı. Jandarma ve polis ekipleri göstericileri dağıtmak için basınçlı su ve gaz bombası kullandı. Polis göstericileri dağıtmak için zaman zaman havaya ateş açtı. 

ŞANLIURFA
Göstericilerin attığı bir molotof kokteyli bir evin balkonunda yangın çıkardı. Birecik'te karayolunu kapatan grubun ateşe verip uçuruma yuvarladığı bir aracın sivil polislere ait olduğu öne sürüldü. Şanlıurfa ve ilçelerinde gösterilere karıştığı tespit edilen 30 kişi gözaltına alındı. Viranşehir'de aralarında Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek'in sahibi olduğu marketin de bulunduğu ilçedeki birçok işyeri ve bankamatikler zarar gördü. 

HAKKARİ
Şemdinli ilçesinde göstericiler MOBESE kameralarını ateşe verdi, 5 kamera kullanılamaz hale geldi. Çukurca'da göstericiler banka, PTT ATM'leri, okul binaları ve kamu kurumlarına taşlarla saldırdı. Hakkari Üniversitesi'nde pazartesi gününe, Hakkari merkezi ile Yüksekova ve Çukurca İlçesi'nde ise eğitime bugün ara verildi. 

ADIYAMAN 
Vali Mahmut Demirtaş'ın konağına taş ve molotof kokteyli atıldı. Olaylarda 14 polis yaralandı. TOMA'nın geri gelmesi sonucu da 18 polisin hafif yaralandığı belirtildi. 

SİİRT 
Halk Eğitim Konferans Salonu, bir petrol istasyonu molotoflarla yakıldı. İstasyonunun idari büro, market ve servis bölümü kullanılamaz hale geldi, buradaki bir minibüs de ateşe verildi. 

MUŞ
Varto'da bir araçtan uzun namlulu silahlarla İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne taciz ateşi açıldı, 7 okula molotof atıldı. AK Parti İlçe Başkanlığı, PTT binası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yakıldı, birçok işyeri zarar gördü. 

BİTLİS
Tatvan'da camları kırılan iki okulda tadilat nedeniyle eğitime bir gün ara verildi. 

SİVAS
Sivas'ta, IŞİD'in Kobaniye düzenlediği saldırıları protesto etmek için Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Hükümet Meydanı'nda düzenlenen eyleme ülkücüler tepki gösterdi. Olayların büyümesini Sivas Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan önledi. Platform üyeleri otobüslerle olay yerinden uzaklaştırıldı. Olaylara müdahale için gelen çevik kuvvet müdürlüğüne bağlı ekipler ise Atatürk Caddesi'nde "Vatan sana canım feda " sloganı ile yürüyerek Emniyet Müdürlüğü'ne gitti.

TUNCELİ
Tunceli'de IŞİD'in Kobani'ye saldırısını protesto eden bir gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Tunceli'de, IŞİD'in kobani'ye saldırısını protesto eden yüzleri maskeli bir grup, Cumhuriyet Caddesi üzerinde ateş yakarak barikat kurdu. Göstericilerden bazılarının banka şubelerine zarar vermeye çalışması üzerine polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.
Polis ile göstericiler arasındaki kovalamaca ara sokaklarda devam ediyor

ANTALYA 
İtfaiye aracına taşlarla saldıran grup 2 itfaiye erini gözlerinden yaraladı. 

MANİSA
Göstericiler polis ekiplerine ve bir karakola taşla saldırdı, otobüs duraklarına, çöp konteynerlerine ve bazı iş yerlerine zarar verdi.

MERSİN
Tarsus'da Anadolu Öğretmen Lisesi ateşe verildi, okul bahçesindeki ağaçlar yandı, müdahale eden itfaiye ekipleri taş yağmuruna tutuldu, 1 polis ve 1 itfaiye eri yaralandı. Hemzemin geçit kulübesi ateşe verildi, Mersin-Adana tren seferleri durduruldu. Molotof kokteyli nedeniyle üç ev ve bir Aile Sağlık 
Merkezi yandı. Tarsus Emniyet Müdürü Haydar Çelik, bugün (çarşamba) çıkan olaylarda göstericilerin açtığı ateşle yaralanıp hastaneye kaldırıldı. 

GAZİANTEP
D-400 Karayolu'nu kapatan göstericiler polis araçlarına taş ve molotoflarla saldırdı. 

AYDIN
Nazilli'de Aydın-Denizli karayolu barikatla kapatıldı, ambulansın geçişine izin verilmedi, Ortaklar'da bir polis memuru yaralandı. 

MANİSA 
Vicdan Karaosmanoğlu İlkokulu'nun camları ve Atatürk büstü kırıldı. 

ADANA
Adana'da Hürriyet Polis Merkezi'ne molotof kokteyli atıldı, başka bir polis merkezine silahla ateş edildi. Olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı.

İZMİR 
İzmir'de, HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur, kentteki protesto eylemlerinin ardından "Halkı kışkırtma" suçlamasıyla gözaltına alındı. Uğur ile birlikte İzmir'deki eylemlere katıldığı ileri sürülen 11'i çocuk toplam 27 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Olaylarda 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu başından ağır yaralandı. Eğitim-Sen üyeleri bir gün iş bıraktı. 

İSTANBUL/SULTANBEYLİ
İstanbul'un Sultanbeyli İlçesi'nde MHP ve BDP'li gruplar arasında önceki gün başlayan olaylar dün de devam etti. Çevik kuvvet iki grup arasında etten duvar örerken polis iki gruba da müdahale etti. 

Polisin müdahalesine taşlarla karşılık veren BDP'li grup, ara sokaklara dağıldı. Bir süre sonra ana caddeye çıkan grup, yolda ateş yakarak barikat kurdu. Grup çevredeki banka ve işyerlerinin camlarını kırarak zarar verdi. Olaylar sırasında birçok işyeri zarar gördü. Birçok dükkan kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. 

Atatürk Büstüne Türk Bayrağı'nı pelerin gibi geren MHP'li gruptan bazılarının ellerindeki sopalar dikkat çekti. Güvenlik güçleri "Polise uzanan eller kırılsın" diye bağıran MHP'i gruba da gazlı müdahalede bulundu.

Sultangazi BDP İlçe binası önünde toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan kalabalığa polis müdahale etti. Önceki gün Sultangazi'de yaşanan Kobani eylemlerinin ardından dün bir kez daha Cebeci Yolu üzerindeki BDP İlçe Binası önünde toplanan bir grup olaylara tepki gösterdi. Polisin uyarılarına rağmen dağılmamakta direnen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Olaylarda 5 kişi gözaltına alındı.

 İŞTE SULTANGAZİ'DE YAŞANANLAR!


HİZBULLAH: ‘NEFS-İ MÜDAFAA HAKKI VAR'
Güneydoğu'daki olaylara ilişkin Hizbullah cemaatinden yapılan açıklamada "Bu durumda saldırıya uğrayan herkesin nefs–i müdafaa hakkı vardır" denildi. Yazı açıklamada şöyle denildi; "Kardeşlerimize güvenlikleri için tedbirli davranmalarını ve saldırı durumunda kendilerini korumalarını tavsiye ediyoruz. Müslüman halkımız ve mensuplarımız şunu bilsin ki; Hizbullah cemaati, kendilerini korumak için Allah'ın izniyle ne gerekiyorsa yapacaktır. İslami değerlere ve Müslüman halkımıza yönelik yapılacak hiçbir saldırı, zulüm ve haksızlığı kabul etmeyeceğimizi ve buna karşı duracağımızı kamuoyuna bu vesileyle ilan ediyoruz."

"SİYASİ SOYKIRIM" İDDİASI
Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, siyasi soykırım ile karşı karşıya kaldıklarını öne sürdü. Twitter'dan şunları yazdı: "Diyarbakır'da 6 kardeşimiz şehit olmuştur. Bu saldırılardan ve dökülen kandan, hükümet, MİT, Abdullah Öcalan, PKK/HDP'nin siyasi tetikçilik yapan sorumsuz yetkilileridir. PKK'nın tek taraflı bitirdiği ve üyelerimizi şehit ettiği bir dönemde çözüm sürecine destek vermemizin hiçbir anlamı kalmamıştır. Kürdistan'ın her yerinde topyekun bir saldırı altındayız. PKK/HDP tarafından İslami yapılara siyasi soykırım uygulanmaktadır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.