Son aktör IŞİD

Son aktör IŞİD

Yeni Türkiye'nin önünü kesmek için son aktör olarak IŞİD sahaya sürüldü

Yeni Türkiye'nin adımları Batı dünyasını rahatsız ederken, Türkiye'nin başına yeni bir bela musallat edildi. Türkiye'ye ortalama 100 milyar dolarlık kazanç sağlayacak olan Irak petrolü anlaşması hayata geçer geçmez Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bir anda sahneye çıktı ve hiçbir mukavemet görmeden Musul'u ele geçirerek Türk Konsolosluğu'na saldırdı.

BOMBALAYCAKLARDI
Yerel kaynaklara göre 900 IŞİD militanı Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun etrafını çevirdi. Başkonsolosluktaki özel harekat timleri konsolosluğa girilmesi halinde silahlı karşılık verileceğini belirtti. İki tarf arasında müzakere yapıldı. IŞİD militanları el bombası atma tehdidinde bulununca çatışmadan vazgeçildi. Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 3'ü çocuk 49 kişiyi rehin aldığı öğrenildi. Suriye'deki iç savaşın Irak'a sıçraması ve Türk Başkonsolosluğu'nun hedef alınması "Ankara'yı bataklığa çekmek istiyorlar" şeklinde yorumlandı. Örgüt adına bir Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türkler kaçırılmış değil. Sadece güvenli bir yere götürüldüler"denildi. Örgüt tarafından kaçırılan 42 TIR şoförü için ise 5 milyon dolar fidye istendiği iddia edilirken bir santralde çalışan 31 Türk vatandaşının dha rehin alındığı belirtildi.

KIRMIZI ALARM
Başbakan Erdoğan Musul'daki konsolosluğa yapılan baskın sonrası tüm programlarını askıya alarak Musul gündemli olağanüstü güvenlik zirvesi topladı. Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Erdal Öztürk katıldı. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le de temasa geçildi. New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'ya acil dönerken "Bütün taraflar bilsinler ki vatandaşlarımıza bir zarar gelirse bunun karşılığı olur. Türkiye'nin gücünü kimse test etmesin. Onlara gelebilecek zarar en şiddetli şekilde mukabele görür" dedi.

HAYALET ŞEHİR MUSUL
Irak petrolünün ana ihraç güzergahı ve Suriye ile sınırda olması nedeniyle IŞİD için stratejik öneme sahip olan Musul'da neredeyse her yerde örgütün bayraklarının dalgalandığı bildirildi. Devlet binaları, televizyon kanallarını ve bankaları ele geçiren militanlar hapishanelerde bulunan yaklaşık 3 bin mahkumu da serbest bıraktı.Yaklaşık 2 milyon nüfuslu kenti terk edenlerin sayısının 500 bin olduğu ögrenildi. Kaçanlar Kürt bölgesine sığındı.

NATO ACİL TOPLANDI
Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO Daimi Temsilcileri olağanüstü toplandı. NATO, IŞİD militanlarının Musul'daki Türk hedeflere saldırılarını masaya yatırdı.

KCK KAFA TUTTU
KCK Eşbaşkanlığı, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul bölgesini ele geçirmesi üzerine "Kürdistan'ın kazanımları bugün açık bir tehdit altındadır. Ancak Kürdistan savunmasız değildir" dedi.

KCK, PKK'nın Güney Kürdistan'ın güvenliğini sağlamak ve her türlü desteği vererek peşmergeyle birlikte aktif savaşa hazır olduğunu açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan KCK İŞİD çetelerine karşı Kürt, Arap, Asuri, Ermeni ve Türkmen'leri IŞİD'e karşı savaşmaya çağırdı.

SINIRDA PATLAMA
Ceylanpınar'ın karşısında bulunan PYD kontrolündeki Suriye'nin Rasulayn İlçesi'nde saat 17.00 sıralarında patlama meydana geldi. IŞİD tarafından PYD militanlarına yapıldığı öğrenilen saldırıda bomba yüklü bir araç infilak etti. Türkiye sınırında paniğe neden olan saldırıda 30'a yakın kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.

ORDU SİLAH BIRAKTI
Musul Valisi Esil Nuceyfi, yaptığı açıklamada "Türkiye'nin desteğini bekliyorum. Türkiye'nin Musul için ne kadar önemli bir şehir olduğu biliniyor. Irak Ordusu araçlarını ve ekipmanlarını IŞİD'e bırakarak kenti terk etti. Ordu her şeyini bırakarak çekti gitti" diye konuştu.

BANKALARI SOYDULAR
IŞİD, Irak Merkez Bankası'nın kasasındaki 429 milyon dolarla bir anda dünyanın en zengin terör örgütü oldu. Musul Valisi Atheel Nujaifi de Musul'u ele geçiren IŞİD'in aldığını doğruladı. Irak'taki tüm bankaları yağmalayan örgüt çok sayıda külçe altına da el koydu. El konulan altınlarla IŞİD'in 1 milyar dolara yakın gelir elde ettiği iddia edildi.

IŞİD NEDİR
ABD'nin Irak işgali sonrası Saddam'a bağlı askerlerin oluşumuyla kuruldu. Uzunca bir süre El Kaide'ye bağlı olarak hareket etti. Irak'ta ordu ve ABD güçlerine bombalı saldırılar yaptı. Suriye'deki iç savaşı fırsat bilip oraya geçti. Suriye'de El Kaide'ye bağlı El Nusra ile hareket etti. Rakka'yı işgal edip bağımsızlığını ilan edince El Kaide'den ayrıldı. Esad güçlerine karşı savaşmayıp, muhaliflerin karşısına çıktı. Deyr Ez-Zor'da petrol kuyularını ele geçirdi. El Kaide bağlantısını kestikten sonra taşeron örgüte döndü. İngilizlerin finanse ettiği 4 bin askeri var. Toplamda Suriye'de 7 bin, Irak'ta 13 bin askeri bulunuyor. Başında bir İslam profesörü olan Ebubekir El Bağdadi bulunuyor.

Liderin dini kökenli olması toplumda karşılık buluyor.
Örgütte şu an Mısır, Rusya, Sırbistan, Venezüela, Kosova, Danimarka, İngiltere, Arnavutluk gibi bir çok ülkeden asker bulunuyor.

Kaynak: Takvim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.