Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Pek çok tıbbi ilaçta kullanılan ısırgan otunda şifa bulmanın yolları

Günümüzde pek çok ilacın içerisinde kendisine yer bulan Isırgan Otu Isırgangiller ailesinden ve Mayıs ile Ağustos aylarında çiçek açan yıl boyunca yetişen otsu bir bitki türüdür. Emergenz adı verilen tüyleri histamin ve formik asit içermektedir. Bu nedenle cilde değdiğinde kaşıntı ve kızarıklığa neden olmakta olup ısırgan adını buradan almaktadır.

Isırgan Otu içeriğinde histamin, potasyum tuzları, formik asit ve organik asitler ile C vitamini bulunmaktadır, bunun yanında A ve D vitaminlerini de içerir.


Isırgan Otunun Sağlığa Faydaları

Isırgan Otunun en bilinen yararları arasında böbrek ve mesane taşlarının oluşumunu önlemesi ile taşların tedavisi yer alırken, egzamanın tedavi edilmesinde, dolaşım rahatsızlıkları ile kan rahatsızlıkların tedavilerinde, kan yapıcı özelliği, kabızlığın giderilmesinde, soğuk algınlıklarının tedavi edilmesinde, vücutta oluşan ödemin giderilmesinde, romatizmal rahatsızlıklar ile gut hastalığının tedavisi aşamalarında destekleyici olarak faydaları bulunmaktadır.

Isırgan Otunun Böbrek Taşlarının Düşürülmesinde Faydaları: Isırgan Otu içerisinde bulunan etkin maddeler böbrekler de ve mesanede oluşan taşlar ile kumun kolay atılmasını sağlamakla birlikte taş ve kum oluşumunda önüne geçmektedir. Isırgan Otunun yaprak, kök ve tohumlarından hazırlanan ısırgan otu çayı böbrekler üzerinde etkili rol oynamaktadır.

Isırgan Otu Cilt Sağlığını Korur: Kurutulmuş ısırgan yaprakları akne ve ciltlerde bulunan leklerin tedavisinde harici olarak kullalınılr. Isırgan otunun yapraklarından ziyade yaprakların içerdiği yağlar akne sorunu olan ciltlerde cilt toniği olarak kullanılır, bunun yanında yara izlerini gidermek için de etkili bir yöntemdir.

Isırgan otu yapraklaı aynı zamanda böcek ısırması, egzama ve su çiçeğinden kaynaklanan hastalıkları giderir. Isısrgan otunun yaprakları hakiki yağ ile karıştırılarak zarar gören kısma uygulanır.

Bunların dışında ısırgan yaprakları anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ve deri yanıkları tedavi etmek ve  yanık yaraları azaltmak için de kullanılabilir.

Isırgan Otunun Saç Sağlığına Faydaları: Isırgan otu sağlık açısından bir çok fayda sağlamaktadır ve bu özelliği çok eski çağlardan itibaren bilinir ama ısırgan otunun saç sağlığına da çok faydalı olduğunu da biliyormuydunuz? Isırgan otunun saç sağlığına faydalarının bazıları şöyledir.

Isırgan Otu Saç Dökülmesini Engeller: Isırgan otu kullanılarak saç kaybının önelnemesi çok eski bir tedavi metodudur. Isırgan yapraklarının kaynatılarak saçların yıkanması saçların dışarıdan desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca bu işlem kafa derisi sağlığını da korur, ısırgan otu çayı ise dışarıdan yapılan bu işleme içeriden destek olur ve çok daha etkili sonuçlar almamızı sağlayabilir.Bunun için saçların ısırgan otunun yapraklarıyla yıkanması ve ırıgan otu çayının tüketilmesi saç dökülmesi sorununu ortadan kaldırabilir.

Isırgan Otu Saçların Yeniden Çıkmasını Sağlayabilir: Isıragan otu sadece saçların sağlığını korumak veya dökülmesini engellemekle kalmıyor, dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabiliyor. Isırgan otlarının yaprakları silis ve kükürt bakımından çok zengindir. Bu durum saçların çok daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlıyor.

Isırgan otu, dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamanın yanında, yeni çıkan saçların sağlığını koruyor ve tekrar dökülmesini engelliyor. Genel anlamda saçların dölükmesine neden olan unsurların ortadan kalmasını sağlıyor.

Saç dökülmesini engellemek için bazı sağlık uzmanları hazır satılan ısıtgan otu kapsülleri tavsiye etmekteler. 50 miligram olarak satılan bu kapsüllerden günde en fazla 250 miligram tüketmelisiniz.

Bunun dışında daha sağlıklı bir yöntem ise, ısırgan otunu yapraklarını kaynar suda 5 dakika demleyin ve soğumaya bıraktıktsan sonra için. Bu şekilde günde 2-3 fincan ısırgan otu çayı içmeniz saç dökülmelerine engel olabilir.

Isırgan Otu Artritik Ağrıları Giderebilir: Isırgan otu özellkle romatizma ağrılarını gidermede çok yardımcı olabilir. Isırgan otunu 5 dakika kaynatarak ılımasını bekleyin ve ılık bir şekilde romatizma ağrısının olduğu bölgeye masaj yaparak uygulayın.

Isırgan Otu Prostat Hastalıklarını Tedavi Edebilir: Isırgan otunun prostat hastalıkları tedavisinde kullanıldığı eskiden beri bilinen bir şeydir. Isırgan otunu kaynatılıp çay şekilde içilmesi prostat problemlerinin azalmasına yardımcı olur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Isırgan Otu: Isırgan otunun idrar söktürücü özelliği vardır. Küçük boyuttaki taşları, mesane sorunlarını hatta böbrek taşlarını dökme özelliği vardır. Bunun yanında ishal ve dizenteri gibi hastalıklara iyi gelir.

Isırgan Otu Alerjiyi Giderebilir: Isıtgan otu bitkisinin yapralarlı alerjik hastalıkların tedavisinde kullanımaktadır, özellikle mevsimsel hastalıklardan olan astım ve bronşit alerjilerine karşı etkilidir. Bunun yanında hapşırma, öksürük gibi sorunları da çözebilir.

Isırgan Otu Kan Yapar: Isırgan otu yüksek miktarda demir içerdiği için kan yapıcı özelliği vardır. Bunun dışında kanın temizlenmesine yardımcı olur. Karadeniz bölgesinde çok yaygın olarak taze ısırgan otlarından çorba yapılmaktadır. Isırgan çorbasının kan hastalıklarına iyi geldiği düşünülür.

Kadın Hastalıklarına İyi Gelir: Düzenli olarak ısırgan otu tüketiminin kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Menepoz ağrılarını tayıştırıcı özelliği  vardır.

Isırgan Otu Vücudu Korur: Isırgan otunun genel anlamda bünyeye bir çok katısı vardır.İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde tümör hastalıklarına iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırır. Sinirim sisteminde meydana gelebilecek sorunlrdan korur. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Alzheimer hastalığına yakaanma riskini azaltır. Öksürük, bronşit gibi srounların giderilmesine yardımcı olur, tıkanıklığı giderir. Enfeksiyon hastalıklarını giderir, sigaranın verdiği zararları azaltır.


Isırgan Tohumunun FaydalarıIsırgan Tohumunun Faydaları:

Isırgan otunun tüketimi ülkemizde 90’lı yıllarda Kansere çok iyi geldiğini söyleyen sağlık uzmanlarının açıklamalarıyla birlikte arttı. Isırgan otunun tüketiminin artmasıyla birlikte bütün yan ürünleri başta olmak üzere ısırgan tohumu da kullanılmaya başlandı. Isırgan tohumunun özellikle alerji ve akciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Kanı temzileyici özelliği vardır, kandın hastalıklarına iyi gelir. Mikropların kırılmasında önemli rol oynayabilir.

  • Ödemin oluşma riskini azaltır, kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Kanı temizleyici özelliği vardır, alyuvarların yenilenmesinde rol oynar, D vitamini içerdiği için kan yapar.
  • Isırgan tohumu sindirim sitemi için faydalıdır bağırsakları temizler, bunun yanında şişkinlik ve gaz şikayetlerini giderebilir.
  • Isırgan tohumu iyi bir idrar söktürücüdür, prostat kanserine yakalanma riskinia zlatırç
  • Isırgan tohumu bünyenins avunma gücünü arttırır, yorgunluğu giderir
  • Isırgan tohumu kadınlara sık rastlanan adet sorunlarını giderebilir
  • Isırgan tohumunun tansiyonu düşürdüğünü söyleyen sağlık uzmanalrı vardır.
  • Isırgan tohumunun üşütmeden kaynaklanan öksürme, boğaz tahrişi ve benzeri hastalıklara iyi geldiği söylemektedir.
  • Isırgan tohumunun cinsel gücü arttrıdığı söylenmektedir.
  • Isırgan tohumu farklı kürlerde kullanılarak cilt sağlığı için maskelerde kullanılmaktadır, bunun yanında saç bakımı için de kullanılır.

Isırgan Otu Çayının FaydalarıIsırgan Çayının Faydaları:

Isırgan bitkisinin faydalarını ve şifa olduğu hastalıkları yazıda detaylı olarak ele aldık. Isrgan otunun yaprakları yemeklerde, özellikle çorbalarda kullanılır. Bunun yanında maskelerde de kullanılmatadır. Isırgan otunun yapraklarıyla çaylar hazırlanır ve bu şekilde tüketlir.

Isırgan Çayı Nasıl Hazırlanır: Isırgan oyunun yaprakları kaynayan suda haşlanı ve süzülür. Daha sonra aç karınla veya öğün aralarında tüketlir.

Isırgan Kök Çayı Nasıl Hazırlanır: Isırgan otunu kökü, soğuk suya bıralılarak kaynatılır. Kökün kaynaması 4-5 dakika demlemeye bırakılır ve soğuyunca tüketilir.

Isırgan Otu Tohumu Çayı: Isırgan otunun tohumları havanda iyice dövülür ve iyice zeilen bu tohumlar 8 ila 10 dakika kaynatılır ve demlenmesi için 10 dakika beklenir, ılık bir halde tüketilir.


Isırgan Otunun Zararları: Isırgan otunun bilinen bir çok faydası vardır. Yalnız, bazı durumlarda ve aşırı tüketildiğinde bazı sorunlar çıkarabilir. Diğer ilaçlarla birlikte kullanılıdğında bu ya etkileri artabilir veya kullanılan ilaçların etkisini kırabilir. Bu yüzden tüketimine dikkat edilmeli, bazı durumlarda doktorlara danışılmalıdır.

  • Isırgan yaprakları kan basıncını arttırmkatadır, bu yüzden yüksek tansiyon hastalarının tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
  • Çok iyi bir idrar söktürücü olduğu için, idrar ylu sorunları ilaçlı tedavisi görüen hastalar tüketimine dikkat etmelidirler.
  • Bazı bilimsel araştırmalar ısırgan otunun kan inceltici özelliği olduğunu ortaya koymuştur, bu yüzden kan inceltici ilaçlar alan hastalar doktorların adanışarak tüketmelidirler.
  • Isırgan otları çıplak elle doplantığında ellerde veya vücudun açık kısımlarıyla teas ettiklerinde yakıcı etkisi vardır. Bu yüzden eldivenle toplanmasına fayda vardır.
  • Isırgan otunun cilt ve saç sağlığında kullanılması için hazır olarak satılan kapsülleri vardır. Kapsül halinde tüketimin mutlaka doktor kontrolünd yapılmasını öneririz.

Tavsiyeler

Isırgan otu doğru tüketildiği zaman sağlık açısından bir çok fayda sağlayabilir. Özellikle saç ve cil sorunlarını ortadan kaldırdığını söylemek mümkün. Alerjik hastalıklar olan astım ve bronşit gibi hastaların güvenle kullanabileceği ve faydalanabilecekleri çok iyi bir şifa kaynağıdır.

Kaynaklar

  1. 29 Nettle Tea Benefits: Sipping on Nettle Tea for Better Health
  2. Find a Vitamin or Supplement STINGING NETTLE
  3. Жгучая польза крапивы
  4. Nettle (Urtica Dioica) Nettle Benefits
  5. Крапива – польза и полезные свойства крапивы
  6. The Benefits & Side Effects of Nettle Leaf Tea
  7. Польза Крапивы Для Здоровья
  8. Stinging nettle health benefits for home remedies that treat just about everything
  9. Stinging nettle
  10. Польза и вред крапивы
  11. MEDICINAL QUALITIES OF STINGING NETTLE
  12. Эффективное целительное действие крапивы, польза крапивы

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.