Hangi cemaat kime oy verecek?

Hangi cemaat kime oy verecek?

İskenderpaşa, Süleymancılar, İsmailağa.. Hangi cemaat kime oy verecek?

Seçime sayılı günler kala, cemaat önderleri birer birer ve ilk defa aleni bir şekilde genel seçimler konusunda tercihlerini açıklamaya başladı. İşin beklenmeyen tarafı ise, cemaatlerin büyük bir kısmının AK Parti'yi desteklemeyeceklerini açıkça ilan etmeleri.

İSKENDERPAŞA CEMAATİ:


Esad Coşan'ın oğlu Nurettin Coşan'ın önderliğindeki İskenderpaşa Cemaati, seçimlerde açıkça MHP'yi destekleyeceğini belirtip, bir bildiriyle de cemaat üyelerini bilgilendirdi.

İSMAİLAĞA CEMAATİ:


Diğer taraftan, asrın müceddidi olarak bilinen Mahmut Ustaosmanoğlu (KS) ise, konuyla ilgili ilk açıklamayı Medine'de umre ziyareti sırasında yaptı. "Diyalogcuların adaylarına oy vermeyin!" şeklindeki açıklamada, bazı AKP'li dinlerarası diyalog çalışmalarını yürüten milletvekili adaylarının da adını verdi. Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de, AKP’nin Yahudi dostu olduğunu ve dolayısıyla onları desteklemelerinin söz konusu olamayacağını bir konuşmasında uzun uzun anlattı. Son açıklamalarla da İsmailağa Cemaati’nin seçimde tercihinin SAADET PARTİSİ olduğu ifade edildi. 

SÜLEYMANCILAR:

Kamuoyunda Süleymancılar olarak bilinen Süleyman Efendi Cemaati son dönemde ikiye bölünmüştü. Cemaatin büyük çoğunluğu Süleyman Hilmi Tunahan`ın torunu Ahmet Arif Denizolgun’un safında yer almıştı. İstanbul Piyalepaşa`da sit alanı içerisinde yapılan Kuran Kursu`nun yıkılması nedeniyle AK Parti`li belediye ile karşı karşıya gelmiş ancak AK Partili belediye kur’an kursunu yıkmıştı. Süleymancıların siyasi tercihi de MHP olacak. Bu cemaatlerin dışında, Muztazaf-Der'in de bu seçimde AK Parti'ye SON BİR ŞANS daha tanıması beklenirken, Menzil Cemaati, siyasi bir telkinde bulunmayacak.

FETHULLAH GÜLEN CEMAATİNDEN AK PARTİ’YE TAM DESTEK

1970’li yıllarda Mehmet Kutlular’la yollarını ayırarak dünyanın en büyük eğitim organizasyonuna imzasını atan Fethullah Gülen, geçmiş yıllardaTurgut Özal’dan Bülent Ecevit’e kadar geniş bir yelpazedeki siyasi partilere destek verdi. 2002 yılından bu yana AK Parti`ye tam destek veren Gülen cemaati, Ergenekon davası sürecinde bu desteği zirveye taşıdı. Dönem dönem bürokrasideki atamalar konusunda Başbakan Erdoğan ile anlaşmazlığa düşseler de şimdiden 12 Haziran seçimlerinde AK Parti`ye tam destek vereceklerini söyleyebiliriz.

Yurtdışındaki gönüllülerini oy kullanmak için kafileler halinde Türkiye`ye çağıran Fethullah Gülen cemaati, Türkiye`deki gönüllülerini de AK Parti’ye destek olmaya çağırdı. Saadet Partisi,MHP ve Has Parti`ye oldukça mesafeli duran Zaman ve Samanyolu TV, seçim sürecinden AK Parti’ye tam destek vereceği belirtiliyor.

YENİ ASYA GRUBU “EHVEN-İ ŞER” ANLAYIŞINI TERK Mİ EDİYOR?

Nurcu kesimin en köklü gruplarından biri olan Yeni Asya Gazetesi çevresi, yıllardır istikrarlı bir şekilde DP-AP-DYP geleneğini destek veriyordu. İslam adına siyasetin bir sonuç vermeyeceğini düşünen Mehmet Kutlular öncülüğündeki Yeni Asya Grubu’nun, “Ehven-i Şer” olarak gördüğü Süleyman Demirel’in öncülüğündeki Adalet Partisi’ne destek vermesi, Milli Görüş hareketinin tepkisini çekmişti.
2007 seçimlerinde Mehmet Ağar liderliğindeki Demokrat Parti’yi destekleyen Mehmet Kutlular’ın, Anayasa referandumundaa “Hayır” oyu vereceğini açıklaması kendi cemaatini bile şaşırtmıştı.

Ancak son dönemde beklenmedik bir gelişme oldu. Yıllardır Nurcularla mücadele eden, Bediüzzaman’a ağır hakaretlerde bulunan Haydar Baş önderliğindeki BTP, Demokrat Parti ile seçim ittifakı yaptı. Bu gelişme üzerine Demokrat Parti lideri Namık Kemal Zeybek’e verdikleri desteği minumuma indiren Yeni Asya Grubu’nun istemeden de olsa, AK Parti’ye destek vereceğini açıklaması sürpriz olmayacaktır.

HAYDAR BAŞ VE CEMATİ ARTIK DEMOKRAT PARTİLİ!

Milli Görüş Hareketi’nin önemli isimlerinden biri olan Kadri Tarikatı Şeyhi Haydar Baş, Erbakan ile anlaşmazlığa düşerek Milli Görüş hareketinden ayrılmıştı. Medya desteği ve ticari faaliyetlerle cemaatini güçlendirdikten sonra tüm gücünü bir siyasi parti çatısı altında toplayan Haydar Baş, katıldığı seçimlerde hayal kırıklığına uğradıktan sonra ilk kez bir seçim ittifakı ile seçmenin karşısına çıkıyor.

Demokrat Parti listesinden Bursa adayı olan Haydar Baş, bu seçimlerde barajı aşacaklarını düşünüyor. Haydar Baş’a yakınlığı ile bilinen Yeni Mesaj Gazetesi ve Meltem TV bu seçimlerde AK Parti’ye en ağır muhalefeti yapan medya grubu olarak dikkat çekerken, Demokrat Parti Lideri Namık Kemal Zeybek’e tam destek veriyor.

Yıllardır Gülen Cemaati ve AK Parti ile mücadele eden Haydar Baş öncülüğündeki BTP’nin Haziran 2011 seçimlerinden başarısız çıkması durumunda nasıl bir strateji izleyeceği merakla bekleniyor.

MUSTAZ’AF DER VE HİZBULLAH’IN OYLARI NEREYE GİDECEK?

Adını ilk kez Diyarbakır’da 1 milyon kişinin katıldığı “Kutlu Doğum törenleri” ile duyuran Mustaz’af-Der çevresi Güneydoğu’nun en etkili İslami hareketlerinden biri olarak biliniyor. Son yıllarda “Doğru Haber Gazetesi” ile medyaya giren Mustaz’af Der, 2010 ve 2011 yılları arasındaki Hizbullah operasyonlarına maruz kalarak bir kez daha Türkiye’nin gündemine geldi..

BDP gibi bağımsız adaylarla meclise girmeyi hedefleyen Mustaz’af Der, son operasyonlar nedeniyle 2011 seçimlerinde bağımsız aday çıkarmaktan vazgeçti. İslamcı çevrelerin yakından tanıdığı Mehmet Göktaş’ın etkileyici üslubuyla kitlelere yaptığı konuşmalarla bölgedeki etkisini giderek arttıran bu cemaat, PKK’ya karşı bölgedeki en etkili güç olarak kabul ediliyor. Anayasa referandumunda “Evet” oyu vereceğini açıklayan Mustaz’af-Der’in Hizbullah operasyonlarına rağmen 12 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye son bir destek vereceği tahmin ediliyor.

ENVER ÖREN VE TÜRKİYE GAZETESİ ÇEVRESİNİN SİYASİ TERCİHİ DEĞİŞMEDİ!

Nakşibendi Tarikatı’nın manevi önderlerinden S. Abdulhakim Arvasi’nin yolunu takip eden Hüseyin Hilmi Işık’ın temellerini attığı Türkiye Gazetesi çevresi, Enver Ören döneminde Türkiye’ye adını duyurdu. Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde ekonomik olarak bir sıçrama yapan bu cemaat, zaman içerisinde medyada, bankacılıkta ve sanayide etkisini arttırdı.

2001 yılında patlak veren bankacılık krizinden nasibini alan İhlas Finans’ın iflası ile büyük bir mali krize giren Enver Ören’in önderliğindeni İhlas Holding, AK Parti iktidarına sırtını dayayarak bu krizden çıkmayı başardı. 2002 yılında bu yana AK Parti iktidarını destekleyen Enver Ören ve cemaati, Haziran 2011 seçimlerinde de AK Parti’ye destek vereceği belirtiliyor.

SAFA VAKFI ‘NIN OYLARI ÜÇ PARTİYE

Temellerini Kadri şeyhi Kayserili Hacı Hasan Efendi’nin attığı Safa Vakfı, Türkiye’de birçok önemli siyasetci ve akademisyen yetiştiren cemaatler arasında yeralıyor. Günümüzde Ali Ramazan Dinç Hoca’nın manevi önderliğinde faaliyetlerini sürdüren Safa Vakfı, kurulduğu günden bu yana Milli Görüş hareketinin partilerine destek veriyor.

2002 yılından bu yana AK Parti ile ilişkilerini belli bir mesafede tutan bu Safa Vakfı’nın yöneticileri arasında Has Parti’den önemli isimler dikkat çekiyor. 12 Haziran seçimlerinde bu cemaatin oylarının Has Parti, Saadet Partisi ve AK Parti arasında paylaşılacağı tahmin ediliyor.

ERENKÖY CEMAATİ’NDE AHMET TAŞGETİREN ETKİSİ

Kökeni Nakşibendi Şeyhi Erbilli Şeyh Esad Efendi’ye kadar dayanan Erenköy Cemaati, günümüzde Osman Nuri Topbaş’ın önderliğinde hizmetine devam ediyor. Eymen Topbaş’ın ANAP’ın İstanbul İl Başkanı olduğu dönemde Anavatan Partisi’ni destekleyen bu cemaat son seçimlerde oyunu AK Parti’ye verdiği biliniyor.

Cemaatin yayın organı Altınoluk Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Taşgetiren’in dönem dönem eleştirmesine rağmen AK Parti’ye destek veren bir çizgide olması, cemaatin de oyunu AK Parti’ye vereceğinin işareti olarak kabul ediliyor.

BAĞIMSIZLAR VE DİĞERLERİ

SEZAİ KARAKOÇ VE DİRİLİŞ PARTİSİ
: Kendisine verilen hiçbir ödülü kabul etmeyen, hiçbir törene katılmayan Türk şiirinin yaşayan en önemli isimlerinden biri olan Sezai Karakoç, 1990 yılında kurduğu Diriliş Partisi ile her ayın ilk Cumartesi günü takipçilerine seslenmeye devam ediyor.

HAKSÖZ DERGİSİ: İslamcı kesimin sivri kalemi Hamza Türkmen ismi ile özdeşleşen Haksöz Dergisi çevresi uzun yıllar “siyasi bir partiye oy kullanmanın demokrasiyi içselleştirmek anlamına geleceğini” iddia ederek hiçbir partiye destek vermemişti. Ancak son dönemde bu tavırlarında bir yumuşama olduğu hissedilen Haksöz Dergisi ve Özgür-Der çevresinin oylarının AK Parti ve Has Parti arasında paylaşılacağı söylenebilir.

UMRAN DERGİSİ: Yeni bir medeniyet inşa etme sloganı ile kurulan Umran Dergisi, İslamcı entelektüellerin ve insan hakları aktivistlerinin buluşma noktası olarak olarak adını duyurdu. Derginin önemli isimlerinden biri olan Cevat Özkaya’nın Has Parti’nin Kurucularından olması nedeniyle, bu dergiye yakınlık duyan insanların oylarını Has Parti ve AK Parti’den yana kullanacakları tahmin ediliyor.

HAKİKAT DERGİSİ: Gebze’de yaşayan Şeyh Ömer Öngüt’ün öncülüğünde kurulan Hakikat Dergisi, Nurculardan Süleymancılara, Erbakan’dan Erdoğan’a kadar geniş bir kesime yönelik ağır eleştirileri ile biliniyor. Ergenekon davasında da İskender Evrenesoğlu ile birlikte adı geçen Ömer Öngüt, geçtiğimiz yıl Haziran ayında vefat etmişti. Hala faaliyetlerine devam eden Hakikat Dergisi çevresinin oyunu MHP’den yana kullanacağı tahmin ediliyor.

ÖZGÜN DURUŞ: İslamcı kesimin yakından tanıdığı Turan Kışlakçı, Abdulaziz Tantik ve Ramazan Kayan’ın isimlerini ön plana çıktığı haftalık Özgün Duruş gazetesi, eski Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek’in de katkılarıyla kısa sürede adını duyurmayı başardı. Dergiyi kuran isimlerin Has Parti’ye yakın olması ve bazı yazarların aynı zamanda Has Partinin gazetesi Yenisöz’de yazacak olması nedeniyle bu gazeteye yakın çevrenin oyunu Has Parti’den yana kullanacağını söyleyebiliriz.

İSMET ÖZEL: İslamcı gençler üzerinde etkili şairlerden biri olan İsmet Özel, kurucusu olduğu “İstiklal Marşı Derneği”nde altını çizdiği “Müslüman olmayan Türk olamaz” söylemi ile Milliyetçi çevreleri bile şaşırttı. Uzun yıllar Milli Gazete’de köşe yazarlığı yapan Özel, son dönemde AK Parti’ye yönelik sert eleştirileri ile tekrar gündeme geldi. İsmet Özel`in oyu Saadet Partisi`ne...

MEHMET KIRKINCI HOCA: Risale-i nur camiasının yakından tanıdığı Mehmet kırkıncı Hoca, Erzurum’da başlattığı faaliyetler bugün tüm Türkiye’de taraftar topluyor. Kırkıncı Hoca da Gülen cemaati gibi oyunu AK Parti’den yana kullanacak.

ALİ BULAÇ: İslamcı kesimin bağımsız isimlerinden biri olan Ali Bulaç, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan Ergenekon davası ile devam eden gerilimli süreçte AK Parti’ye ağır eleştirilerde bulunmuş ve öngörülerinde büyük ölçüde haksız çıkmıştı. Bu sürecte Saadet Partisi’ni yakın bir görüntü sergileyen Ali Bulaç, Has Parti’nin kuruluş aşamasında birikimlerini Numan Kurtulmuş ile paylaştı. Bugünlerde AK Parti’ye yakın bir duruş sergileyen Ali Bulaç’ın oğlu Fatih Bulaç AK Parti 1. bölgeden milletvekili adayı…

İHSAN ELİAÇIK: İslamcı kesimin en aykırı isimlerinden biri olan İhsan Eliaçık, geleneğin dışına taşan dini yorumları ve İslam ile Komünizmi yakınlaştıran siyasi yorumları ile son dönemde adını duyuran isimlerden biri. Has Parti’nin istişare toplantılarının renkli isimlerinden biri olan İhsan Eliaçık’ın Has Parti’ye desteklediği biliniyor.

sasgemresearch / SASGEM - birikimhaber- elmahaber.com



 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum