İslam Dünyası İnsan Hakları toplantısı

İslam Dünyası İnsan Hakları toplantısı

Endonezya'da İslam Dünyası İnsan Hakları Örgütleri Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye'den MAZLUMDER katıldı.

UJN (Universal Justice Network- Evrensel Adalet Ağı), 3.Toplantısını Endonezya Depok City’de gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye’den MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal katıldı.

İslam Dünyası ve uluslararası alanda insan hakları çalışmaları yapmayı hedefleyen UJN Endonezya toplantısına; ABD, İngiltere, Malezya, Endonezya, Kamboçya, Türkiye, Lübnan, İran, Güney Afrika, Sri Lanka, Hindistan, Nijerya, Tayland gibi 15 ayrı ülkeden çeşitli STK’lar katıldı.  Toplantıda UJN’in hedefleri ve vizyonu üzerine konuşmalar ve tartışmalar yapıldı. Toplantıda ilerleyen zaman içinde Asya Pasifik, Avrupa, Afrika, Orta Asya-Balkan-Kafkas ve Ortadoğu bölgeleri şeklinde bölgesel koordinasyon ağları kurulması hedeflendiği ifade edildi.

Toplantıda katılımcılar ülkelerine ait insan hakları sorunlarını raporlaştırarak UJN’ye sundular ve ileriye dönük yıllık insan hakları raporlarının karşılıklı paylaşma kararı aldılar. Yapılan görüşmelerde MAZLUMDER’den Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlarda daha fazla etkinlik talep edildi. MAZLUMDER’in bu yıl sunduğu raporda ise Türkiye ile ilgili özetle Sivil-Asker İlişkileri, İnanç hakları ihlalleri (başörtüsü, katsayı vs), ve Kültürel hakların ihlali (Kürt meselesi) ile ilgili bilgiler bulunduğu belirtildi.

Ortak Platformun hedefinde Web sitesi kurulması, Islamofobia üzerinde çalışmalar yapılması, Müslüman azınlıklarla ilgili Afganistan, Somali, İran (müdahale olmaması için), Lübnan, Filistin işgallerine karşı kampanyalar yapılması, Mısır elçiliğine, Refah-Gazze sınırında inşası devam eden duvarın ve devam etmekte olan ambargonun durdurulması için mektup kampanyası yapılması gibi faaliyetler öngörülüyor.

MAZLUMDER UJN’nin, İKÖ’ye bir İnsan Hakları Sözleşmesi oluşturulması ve buna bağlı çalışacak bir İnsan Hakları Mahkemesi kurmasını teklif eden mektup yazması noktasında öneri sundu. Dünya Bülteni

Etiketler :