İslam ülkelerinden tarihi adım

İslam ülkelerinden tarihi adım

İslam ülkelerinde istikrarın sağlanması amacıyla bir barış gücü oluşturulması fikri masaya yatırılıyor.

İslam Konferansı Teşkilatının (İKT) yarın Şam'da başlayacak 36. dışişleri bakanları toplantısında, İslam ülkelerinde istikrarın sağlanması amacıyla bir barış gücü oluşturulması fikrinden hareketle "beyin fırtınası" yapılacak.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek.

İKT'ye üye 57 ülkenin savunma, güvenlik ve işbirliği konularında koordinasyonunun sağlanması konusu, toplantı gündeminin öncelikli maddeleri arasında yer alacak.

Konferansta, geçen aylarda oluşturulan Kadın Hakları Komisyonunun faaliyet çerçevesi ve alanlarının da belirleneceği belirtilirken, İKT tarafından hazırlanan yeni "İslamofobi Raporunun" da yayımlanması bekleniyor.

Bu arada İKT'nin iki dönemdir Genel Sekreterliğini yürüten Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, ikinci döneminde, 2005'te oluşturulan 10 yıllık plan çerçevesinde somut adımlar atması öngörülüyor. Planda, insan hakları ve demokrasi kavramları öne çıkarılmış ve geçen 4 yıllık sürede, üye ülkeler nezdinde planın altyapısının oluşturulmasına çalışılmıştı.

Toplantıda bölgesel konuların yanı sıra insan hakları, demokratikleşme, kadın hakları ve İslamofobi başlıkları masaya yatırılacak.

Etiketler :