İslam Üniversitesi resmen tanındı

İslam Üniversitesi resmen tanındı

13 yıl önce temelleri atılan Rotterdam İslam Üniversitesi Hollanda'da resmen tanındı.

1997'de kurulan Rotterdam İslam Üniversitesi'nin (IUR) mastır eğitimi veren Manevi Rehberlik Bölümü, Hollanda'da resmen tanındı. IUR hakkında bir Akademik Değerlendirme Paneli düzenleyen Hollanda - Flaman Akreditasyon Kurumu (NVAO), adı geçen eğitimin akredite edilmesine karar verdi. IUR, bu kararla Hollanda Yüksek Eğitim Kanunu'na göre diğer resmi Hollanda üniversiteleri gibi hak ve yükümlülükleri olan bir kurum haline geldi.

Söz konusu kararın sevindirici olduğunu belirten IUR Rektörü Prof. Ahmet Akgündüz, Hollanda'da üniversitelerin tanınma başvurularının toptan değil, bölümler halinde yapıldığına dikkat çekerek "Hollanda'daki işleyişe göre üniversitelerin bir bölümünün tanınması, tüm üniversitenin tanınması anlamına geliyor. Dolayısıyla bizim Manevi Rehberlik Yüksek Lisans bölümümüzün onaylanması da IUR'nin toptan ve resmen tanınması demektir" şeklinde konuştu.

IUR'nin bu kararla, artık devlet tarafından tanınan bir yüksek eğitim kurumu haline geldiğine işaret eden Prof. Akgündüz, öğrencilerinin hiçbir yere başvurmadan burs ve bedava toplu taşıma araçlarından yararlanma gibi fırsatlara kavuştuğunu söyledi. İlk etapta sadece Manevi Rehberlik Bölümü için başvuruda bulunduklarına işaret eden Akgündüz, bunun sebebini ise şu şekilde açıkladı: "Hollanda'da üniversiteler tanınma için başvuru yaparken bölüm bölüm yapıyorlar. Toplu başvurmak çok tercih edilmiyor. Kime danıştıysak bize bu tavsiyede bulundu. Biz de bu yüzden manevi rehberlik için ilk başvuruyu yaptık. Çünkü bu konuda çok iddialıyız. Bize gelen öğrenciler genelde lisans eğitimini tamamlamış olanlar. İlahiyat fakülteleri mezunları. Biz onlara yüksek lisans imkânı sunuyoruz."

Bu resmi tanınma ile kapılarının bütün İslam âlemine açıldığına değinen Prof. Akgündüz, IUR'nin artık dünyanın her yerinden, şartlarını yerine getiren isteklileri, talebe olarak kabul edebilme imkânına kavuştuğuna temas etti. "Bu, Avrupa'da bir ilktir ve tarihi bir olaydır." diyen Prof. Ahmet Akgündüz, "Yıllardır bu işe baş koymuş olan IUR çalışanları akredite haberi ile bayram etmektedirler. Hollanda'da eğitim kurumları bu şekilde, yani bölüm bölüm akredite olur; ama kurum, resmi olarak tanınan bir kurum olarak kalır. Rotterdam İslam Üniversitesi bundan sonra diğer eğitim bölümlerinin tanınması için başvuru hazırlıklarını hummalı bir şekilde sürdürecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :