İslam'dan en çok korkan ülke!

İslam'dan en çok korkan ülke!

Yapılan araştırmalar Avrupa'da en çok Almanların İslam'a önyargılı baktığını ortaya koydu.

Yapılan araştırmalar Avrupa'da en çok Almanların İslam'a önyargılı baktığını ortaya koydu. Buna göre Hollandalı, Danimarkalı ve Fransızların yüzde 20'si İslam'ı "toleranslı bir din" bulurken, Almanların sadece yüzde 5'i İslam'ı toleranslı bir din olarak görüyor.

Avrupa ülkelerinin birçoğu, yüzde 5'i geçmeyen Müslüman göçmen vatandaşları yüzünden İslamlaşmadan, kültürel yabancılaşmadan korkuyor. Yapılan araştırmalar Avrupa'dan en çok Almanların İslamlaşma ve kültürel yabancılaşmadan korktuğunu ortaya koyuyor. Buna göre, Almanlar kendilerini, yabancı kültürlerin, özellikle de İslam'ın tehdidi altında hissediyor. Ayrıca Almanya'nın komşu ülkeleri başta İslam olmak üzere yabancı kültürlere daha toleranslı.

Münster Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre "Din ve politika" adlı araştırmaya göre Almanlar, diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına göre İslam'a daha şartlı, kritik bakıyor. Buna göre batı bölgelerinde yaşayan Almanların yüzde 40'ı, doğu bölgelerdekilerin yüzde 50'si kendini yabancı kültür tehdidi altında hissediyor. Araştırmanın müdürü Detlef Pollack, Christ&Welt gazetesinin ekine yaptığı açıklamada, "İslam Almanya'nın bir parçasıdır cümlesi Almanların algısının yanından geçip gitti" değerlendirmesi yaptı.

Araştırmanın sonuçlarına göre Fransa ve Hollanda'ya kıyasla Almanya'da İslam ve Müslümanlara, özetle yabancı dinlere karşı anlayış konusunda toleranssızlık hakim. Katolik Kilisesi'nin haftalık gazetesi olan Christ&Welt'in yeni sayısının "Rheinischer Merkur. Chist&Welt" başlığı taşıyan ekinde işlenen araştırmada pek çok çarpıcı nokta yer aldı. Buna göre, Almanların sadece yüzde 5'i İslam'ı "toleranslı bir din" olarak görürken, Danimarkalı, Fransız ve Hollandalıların yüzde 20'si İslam'ı toleranslı diye tanımlıyor. Öte yandan Almanya'nın eski, yani batı eyaletlerindekilerin yüzde 34'ü Müslümanlar hakkında pozitif düşünürken, doğu eyaletlerinde pozitif düşünenlerin oranı yüzde 26'ya düşüyor. Münster Üniversitesi tarafından, TNS Emnid Kamuoyu Araştırma Enstitüsü'ne yaptırılan araştırma için Almanya'nın doğu ve batı eyaletlerinde, Danimarka, Fransa, Hollanda ve Portekiz'de biner kişi ile anket yapıldı.

Araştırmayı değerlendiren Pollack, Almanların büyük çoğunluğunun İslam'da pek bir pozitif yan görmediklerini aktardı. Batı bölgelerinde yaşayan Almanların yüzde 30'unun cami inşaatlarına taraftar olduklarını bildirdiklerini kaydeden Pollack, doğuda ise bu oranın yüzde 20'lerin altına düştüğünü açıkladı. Minareleri onaylama veya Müslüman tatil günlerinin yürürlüğe girmesine ise daha da az oranda Alman destek veriyor. Buna karşılık Danimarkalıların yüzde 50'si cami inşaatlarına destek veriyor. Fransız ve Hollandalıların ise üçte ikisi, Portekizlilerin ise dörtte üçü cami inşaatı taraftarı olduklarını açıklıyor.

CİHAN

Etiketler :