CHP, Sabahattin Ali’yi Faşist Taktikle Öldürdü

CHP, Sabahattin Ali’yi Faşist Taktikle Öldürdü

1948 döneminin aydınları, Bulgaristan sınırında ‘kaçarken’ öldürüldüğü açıklanan Sabahattin Ali cinayetinden CHP’nin sorumlu olduğunu belirtiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'nun “Sabahattin Ali 'yi CHP öldürdü” itirafıyla başlayan tartışmaya yeni boyut eklendi. Daha önce dönemin tanıklarıyla yapılan röportajların yer aldığı Kemal Bayram imzalı “Sabahattin Ali Olayı-Derin Devletin Faili Malum Cinayeti” adlı kitap yeniden yayınlandı. Kitapta, Mehmet Ali Aybar, Rıfat Ilgaz, Hasan İzzettin Dinamo 'nun da bulunduğu çok sayıda aydının cinayetin arkasında tek parti iktidarı olduğu ifade ediliyor. Aydınlara yönelik cinayetlerin Hitler faşizminden etkilenilerek gerçekleştiği de önemli yazarlar tarafından dillendirilmiş. 1948 'de öldürülen Sabahattin Ali cinayetiyle ilgili değerlendirmeler özetle şöyle:

'HİTLER YÖNTEMİ ' UYGULADILAR

Mehmet Ali Aybar (TİP Genel Başkanı): İsmet İnönü zamanında CHP faşist karakterde bir partiydi. Hükümeti eleştirme imkanı yoktu. Mizahla eleştiri yapılabiliyordu bunu da ilk Sabahattin Ali yaptı. Ölümü bir komplodur.

Hasan İzzettin Dinamo: 1944 yılında benim için “vur emri” çıkarılmıştı. Sabahattin Ali için de aynı tehlike aklıma geliyordu. Bu faşist bir taktikti. Almanya 'da da ilerici yazarlar hudutlara götürülüyor ve “kaçarken vuruldu” deniliyordu. Aynı taktiği bizimkiler de bizim için uygulamaya başlamışlardı. Hitler taktiğine göre Sabahattin Ali azıtmış bir sol. Bunu nasıl imha etmeli? Hududa kadar götüreceksin, arkadan beynine kurşunu sıkacaksın. Bunu Sabahattin Ali 'de uyguladılar. Ali 'yi MİT öldürdü.

Rıfat Ilgaz: Komploya kurban gitti.

Haluk Yetiş (Markopaşa yazıişleri sorumlusu): Sırça Köşk 'ü çıkarmıştı. Halk Partisi 'ni yıkmak için yazılmış bir hikayeydi. Bürokratlar kitaptan korktu. Bu korku ile susturma çareleri arandı.

Veli Demiröz: Sabahattin Ali 'yi kendisini devlet zanneden bir takım kuruluşların elemanları öldürdü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.