İspanya'da referandum gerginliği

İspanya'da referandum gerginliği

1 Ekim tarihinde gerçekleşmesi beklenen Katalonya Bağımsızlık Referandumunu durdurmaya çalışan Madrid yönetimi için askeri seçenek gündemde.

İspanya da gündem Katalonya bölgesinde gerçekleştirilmesi planlanan BağımsızlıkReferandumu. İspanya hükümeti, tüm karşı çıkmalarına rağmen kararından geri adım atmayan Katalonya yönetimine karşı her türlü girişimi yapmak niyetinde. Bu girişimlerin içinde adli olanlar da var, askeri olanlarda.

İspanya'da referandum gerginliği

"ANAYASA MAHKEMESİ KARARI UYGULANACAK"

Başkent Madrid’deki yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen hükümetten üst düzey bir yetkili, Katalonya’da Anayasa Mahkemesi tarafından durdurma kararı alınmasına rağmen 1 Ekim’de yapılmak istenen bağımsızlık referandumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “40 yılı aşkın demokrasi tarihimizde geçmişi olmayan bir süreç yaşıyoruz.” diyen hükümet yetkilisi, “Tüm olası durumlar için hazırlıklar yapıldı ama sakin şekilde hareket edeceğiz. Meşruluk, yasallık bizim tarafımızda.” şeklinde konuştu.

İspanya'da referandum gerginliği

Referandumu önlemek için herşeyin yapılacağını belirten yetkili, Katalonya bölge belediyelerine Anayasa Mahkemesinin kararlarına uyulmaması durumunda neler olacağının anlatıldığı yazıların gönderildiğini belirtirken, buna rağmen yapılacak herhangi bir girişe göz yumulmayacağı belirtildi.

"REFERANDUM ASLA YAPILMAYACAK"

Konuya ilişikin fikrinin açıklandığı İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un, “Bu referandumu önlemek için hiçbir seçeneği dışarıda bırakmadan elimden gelen her şeyi yapacağım”şeklindeki açıklamasına işaret eden yetkili, 9 Kasım 2014’te Katalonya’da yapılan bağımsızlık yanlısı halk oylamasındaki görüntülerin, 1 Ekim’de kesinlikle yaşanmayacağını garanti ettiklerini söyledi.

İspanya'da referandum gerginliği

Hükümet olarak önceliklerinin, birlikte yaşama en az zarar verecek şekilde bu krizden çıkmak olduğunu vurgulayan yetkili, “1 Ekim’de hiçbir şey olmayacak. Bu bir yasa dışı referandum. Oy kullanmaya giden halk olmayacak. Oy pusulası, oy sandıkları, seçim masası veya seçim yetkilileri olmayacak. Buna izin verilmeyecek. Ancak birkaç yerde sandık koyup göstermelik oy kullananlar olursa tabii ki onlara müdahale edecek değiliz. Ölçülü hareket edeceğiz. Çünkü bizi endişelendiren Katalonya’da birlikte yaşam ve uzlaşıdır” ifadelerini kullandı.

HER SEÇENEK MASADA

Hükümet yetkilisi, Katalonya’daki bağımsızlık girişimlerini durdurmak için askeri müdahale olasılığı hakkında da “Son seçenek de olsa dışarıda bırakmıyoruz” diyerek askeri seçeneğin de Katalonya karşısında uygulamaya sokulabileceğine işaret etti. açıklamasında bulundu.

İspanya'da referandum gerginliği

İspanya hükümetinin, Katalonya’da ayrılıkçıların tavırlarına göre sakin şekilde tüm önlemlerini adım adım uygulayacağına dikkati çeken yetkili, “Biz hukuk devletinin araçlarıyla hareket ediyoruz. Bu da bir anlamda bizim elimizi rahatlatıyor” Katalonya’yı tanıyacak hiçbir ülke yok. Avrupa Birliği (AB), Venedik Komisyonu, Birleşmiş Milletler ve gittikleri tüm kurumlarda kapılar yüzlerine kapandı” yorumunu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.