İsrail 8 gün sonra...

İsrail 8 gün sonra...

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi John Bolton: ''İsrail'in, İran'ı vurmak için 8 günü var.''

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi John Bolton, İsrail'in "İran'ın Buşehr'deki nükleer santralini vurmak ve Tahran yönetiminin nükleer silah edinmesini engellemek için 8 günü olduğunu" söyledi.

Rusya tarafından inşa edilen Buşehr santrali, nükleer yakıtın tesise yüklenmesiyle önümüzdeki haftadan itibaren çalışmaya başlayacak. Bolton, bu saatten sonra İsrail'in santrale bir askeri saldırı düzenlemesi için çok geç olacağını; çünkü herhangi bir saldırının radyasyon sızıntısına yol açacağını ve sivilleri etkileyeceğini belirtti.

Amerikan Fox Business Network'e konuşan John Bolton, "Uranyum ya da yakıt kolları reaktöre yakınlaştıkça ona saldırmak radyasyon sızıntısı anlamına gelecek, bunda şüphe yok." dedi. ABD eski elçisi, "Bu yüzden eğer İsrail Buşehr'e karşı bir şeyler yapmak istiyorsa bunu 8 gün içerisinde yapmalı." diye ekledi.

Bolton, bir İsrail saldırısı olmaması halinde ise "İran'ın, ne İsrail ne de ABD'nin Ortadoğu'daki hiçbir düşmanının sahip olmadığı bir şeyi başaracağını, bunun da fonksiyonel bir nükleer reaktör olduğunu" ifade etti.

Ancak İsrail'in sekiz gün içerisinde bir saldırı düzenleme ihtimaline şüpheli yaklaşan Bolton, "Saldıracağını düşünmüyorum. Korkarım bu şanslarını kaybettiler." şeklinde konuştu.

ABD eski elçisi, Rusya'nın Buşehr'deki reaktörü inşa etmesinde İran'a yardım etmesini de eleştirdi ve "Ruslar, her zaman olduğu gibi ortada iki tarafa da oynuyorlar." dedi.

Etiketler :