İsrail'e bir tokat daha

İsrail'e bir tokat daha

Mavi Marmara gemisine saldıran İsrail askerleriyle ilgili Türkiye'nin başlattığı soruşturmanın ardından bir soruşturma da Güney Afrika'dan geldi. Saldırının mağdurlarından Güney Afrikalı gazeteci Gadija Davids'in girişimiyle bu ülkede de İsrail'e karşı so

Gazze'ye yardım götüren ve Mavi Marmara gemisinin de içinde olduğu 'Gazze Özgürlük Filosu'na İsrail askerle-rince yapılan kanlı saldırıya ilişkin Türkiye'nin ardından bir soruşturma da Güney Afrika'da açıldı. Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Başsavcılık Başkanlığı, İsrail'in 2010 yılında insani yardım gemisi Mavi Marmara'ya düzenlediği saldırıyı incelemek üzere soruşturma başlattı. Mavi Marmara gemisi katılımcıları arasında bulunan Güney Afrika vatandaşı Cape Town'lu gazeteci Gadija Davids, saldırıdan 4 ay sonra avukatları aracılığıyla Güney Afrika Polis Teşkilatı ve Güney Afrika Başsavcılığı Ulusal Başkanlığı'na, saldırı sırasında uluslararası suç işleyen İsrailli sorumlulara yönelik cezai soruşturma başlatılması yönünde talepte bulundu. Davids'in avukatları Güney Afrika'nın Öncelikli Suçlar Dava Birimi (PCLU), Güney Afrika Başsavcılığı Ulusal Başkanlığı ve Güney Afrika Polis Teşkilatı (SAPS)'nın resmi olarak saldırıyı inceleme ve soruşturma kararı aldığını ifade etti.

İSRAİL İNSANLIK SUÇU İŞLEDİ
Avukat Ziyaad Patel tarafından yapılan açıklamada Mavi Marmara Yardım Gemisi'nde bulunan Davids ve beraberindeki diğer sivillerin İsrail tarafından 'insanlık dışı muameleye' maruz bırakıldıkları, bunun Roma Statüsü 1. Bölüm'e göre insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Avukat Patel müvekili olan Davids'in ellerinin plastik kablo ile bağlandığı, saatlerce güneşin altında oturtulduğu, İsrail hapishanesine atıldığı ve Güney Afrika konsolosluk desteği almasının engellendiği ifade edildi.

ÜLKEME OLAN GÜVENİM ARTTI
Özgürlük Filosu ile Gazze Şeridi'ne götürülecek yardımlarla ilgili haber yapmak ve işgal altındaki hayatlara dair Gazzelilerle röportajlar gerçekleştirmek üzere filoya katılan Gadija Davids, ülkesinin aldığı karardan memnuniyetini "Bu gelişmeler Güney Afrika'nın insan haklarını koruma konusunda vermiş olduğu taahhüde inancımı ve güvenimi artırdı" sözleriyle dile getirdi. Güney Afrika mevzuatına göre soruşturmanın tamamlanmasından sonra ayrıca bir karara ihtiyaç duyulmadan resmen dava açılabilecek ve duruşma tarihi verilecek. 

Ehud Olmert: Ben olsam özür dilerdim
Dünyada iyice yalnızlaşan İsrail'den Mavi Marmara katliamı konusunda farklı sesler gelmeye başladı. İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, Netanyahu hükümetine 'Türkiye'den özür dile' tavsiyesinde bulundu Olmert, Tel Aviv'de düzenlenen avukatlar sendikası konferansındaki konuşmasında Mavi Marmara baskınına da değindi. Ehud Olmert, 'Eğer başbakan olsaydım, siviller hayatını kaybettiği için Türkiye Başbakanı Erdoğan'dan ve Türk halkından özür dilerdim ve olaydan iki gün sonra hükümetle uzlaşmak için iletişime geçerdim' ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.