İsrail, ABD'de savaş anketi yaptırdı

İsrail, ABD'de savaş anketi yaptırdı

İsrail, Amerikan halkı arasında İran'a askeri saldırı konusunun anketini yaptırdılar

İsrail gazetelerinden Jerusalem Post’ta yer alan habere göre, “Amerikalılar İran’a karşı öncelikle diplomasi ve yaptırım yolunu seçse de, gerektiğinde askeri saldırı seçeneğinin de arkasında duruyorlar” denildi.

 

İsrail’in İran’a Saldırması halinde

 

The İsrail Project adlı kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, İran nükleer programını durdurmayacak olursa, Amerikalıların \% 51’i İran’a yapılacak askeri saldırıya destek vereceklerini belirtirken \% 44’ünün de İran’a saldırıya karşı görüş bildiriyor.

 

İran’ın misillemede bulunması halinde

 

Anket sonuçlarına göre, İsrail’in İran’a saldırması durumunda, İran’ın misilleme yapacağından, Amerikalıların büyük bir çoğunluğu Amerika’nın da İsrail’e askeri destek sunmasını istiyor. Ankete göre Amerikalıların \% 61’i Amerika’nın İsrail’e askeri destek vermesi gerektiğini belirtirken \% 32’si ise buna karşı çıkıyor.

 

Hizbullah ve Hamas’ın İsrail’i vurması halinde

 

Eğer İsrail İran bağlantılı Hizbullah ve Hamas tarafından vurulacak olursa, Amerikalıların \% 68’i Amerika’nın İsrail’i desteklemesi gerektiği yönünde görüş bildirirken, sadece \% 29’u buna karşı çıkıyor.

 

Anket sonuçlarını değerlendiren Jennifer Laszlo Mizrahi, Amerikalıların her iki savaş durumunda İsrail’e verecekleri desteği büyük bir rakam olarak görüyor Mizrahi bu sonuçları olası bir savaş durumunda Amerikan halkının İsrail’in yanında durması şeklinde değerlendiriyor.

 

Müzakere ve yaptırımlardan sonuç çıkar mı?

 

Ankete göre, İran’ın nükleer enerji programına ilişkin ABD ve Batılı ülkelerin sürdürdükleri diplomatik çabalar ve yaptırım kararları ile ilgili olarak, bu süreçten bir sonuç çıkıp çıkmayacağı sorusuna Amerikalıların \% 40’ı İran’ın nükleer programını önleyebileceğini düşünürken \% 59'u ise bunun bir sonuç getirmeyeceğini düşünüyor.

 

Ankette Amerikalıların \% 21 İran’a karşı ekonomik yaptırım uygulanmasının şimdilik en iygun yol olduğunu düşünürken, \% 19’si diplomatik görüşmelerin sürmesini istiyor. \%17 ise İran’la doğrudan görüşme yapılmasından yana. Amerikalıların \% 13’ü ise Amerika’nın İran’a askeri saldırı düzenlemesini istiyor.

 

xAnkete katılan Cumhuriyetçilerden Neil Newhouse anketle ilgili olarak “Amerikalılar her ne kadar öncelikle diplomasi ve yaptırımlardan yana ise de, Amerika İran tedidini ciddiye aldığından zor seçenekler konusunda da hazırlıklı durumda, bu yüzden gerektiğinde askeri saldırı seçeneğini de seçebilir” diyor.

 

Demokratlardan Stanley Greenbergİn değerlendirmesi şöyle:

 

Amerikalılar İran’a karşı sıkı yaptırımların olmasından ve İran’daki iç muhalefetin desteklenmesinden yana. Ancak İran’ın seçimlerle ilgili uluslar arası topluma verdiği cevap, onları İran’ın nükleer programına karşı caydırıcı olacağı hususunda büyük bir şüpheye sevk etti.

 

Sonuçta her ne yaklaşım olursa olsun, bu anket sonuçları Amerikalılar seçtikleri yöneticilerin bu konu üzerine odaklanmasından yanı. Amerikalıların \% 78’e yakını Amerika kendi ülkesinden birçok problemle karşı karşı olsa da İran’ın nükleer programının durdurulması için sıkı çaba göstermesini istiyor”

 

Jerusalem Post anketin 800 Amerikalının katılımyla geçen Pazartesi günü yapıldığını, ve ankette yanılma payının 3.5 olduğunu belirtiyor.

 

İSRAİL İRAN’A ULAŞABİLEN YENİ BİR İNSANSIZ UÇAK GELİŞTİRDİ

 

Diğer yandan İsrail'in İran’a ulaşma kapasitesi olan ve "Hermes 900" adını verdikleri yeni bir uzun menzilli insansız uçak geliştirdiği ileri sürüldü.

 

Elbit adlı bir İsrail şirketi tarafından üretilen uçağın 1500 kilometre kadar uzaktaki mesafelerdeki hedefleri vurabilecek kapasitede olduğu belirtildi.

 

2006 Lübnan savaşında kullanılan Hermes 450 modelinin geliştirilmiş versiyonu olan yeni Hermes gökyüzünde 36 saat kalabiliyor ve hava saldırılarının dışında casuslukta da kullanılabiliyor.

 

Hermeslerin sessiz hareket ettikleri için şehir bölgelerindeki operasyonlarda kullanılmaya müsait oldukları belirtiliyor

Etiketler :