İşte İsrail tahammülsüzlüğü!

İşte İsrail tahammülsüzlüğü!

İsrail Almanya'nın yaşayan en ünlü yazarlarından Nobel ödüllü edebiyatçı Günter Grass'ı 'istenmeyen insan 'ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

İsrail Almanya'nın yaşayan en ünlü yazarlarından Nobel ödüllü edebiyatçı Günter Grass'ı 'istenmeyen insan 'ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.
 
İsrail İçişleri Bakanı Eli Yişai, yazarı İsrail ve halkına karşı nefreti körüklemekle suçladı. Geçen hafta yayımlanan şiirde, Günter Grass İsrail'in nükleer programını yok etmek üzere İran'a bir atom bombasıyla saldırabileceğinden söz ediyordu.
 
Yişai: İran'a gitsin
 
''Was gesagt werden muss'' (Söylenmesi gereken) adlı şiirde Almanya'nın İsrail'e silah satmasını eleştiren yazar, İran'a saldırılmasına izin verilmemesini istiyordu.
 
İsrail'deki koalisyonun aşırı sağ üyesi Yahudi Partisi'nden Eli Yişai, Grass'a İran'a gitmesini salık verdi; "orada çarpık ve yalan çalışmalarını yaymasına daha sempatiyle yaklaşacak bir kitle bulabilir" dedi.
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Grass'ı kınadığını açıklamıştı. Şiir Almanya'da da tartışma yarattı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ile İran'ın ahlaki açıdan aynı kefeye konulmasının "saçmalık" olduğunu savundu.
 
Bakan Westerwelle, "Bild am Sonntag" gazetesinde yayımlanan makalesinde, Grass'ı gerçekleri görmezden gelmekle suçladı. Alman Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Volker Beck ise İsrail'in yasağını abartılı ve hatalı bulduğunu belirterek eleştirdi. Beck, öte yandan İsrail'in tepkisini de anlayabildiğini söyledi.
 
Yazar, tartışma ardından şiiri yayınlayan Süddeutsche Zeitung gazetesine bir açıklama yapmış; eserinde kullandığı kelimeleri daha titizlikle seçerek asıl hedefinin (Netanyahu) hükümeti olduğunu net biçimde ortaya koyması gerektiğini söylemişti.
 
Grass, "Pek çok kez İsrail'i destekledim, ülkede bulundum ve ülkenin varolmasını ve nihayet komşuları ile barışa ulaşmasını istiyorum" dedi.
 
84 yaşındaki Grass, İkinci Dünya Savaşı'nın son aylarında Nazi Almanyası'nın askeri kollarından Waffen-SS birliğinde görev aldığını 2006 yılında itiraf etmişti. Buna karşılık Grass'a İsrail'den destek verenler de oldu. Haaretz gazetesi yazarlarından Gideon Levy, Grass'a getirilen yasağı tıklayın bir makale ile eleştirdi.
 
"İsrail'i eleştirme cesareti gösteren her Alman'ın derhal Yahudi karşıtlığı ile suçlanması hoşgörülebilir bir şey değil" diyen Levy, "abartıları kınadıktan, suçlamanın haksız olan kısımlarını ayırdıktan sonra denilene kulak vermeliyiz" diye yazdı.
 
Günter Grass 1959'da yayınladığı Teneke Trampet ile uluslararası üne kavuşmuş, 1999 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü almıştı.
 
Bir akıl hastanesi hastasının anıları etrafında İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşananları konu alan Teneke Trampet, beyaz perdeye uyarlandığında da pek çok ödül topladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.