İsrail Barışın Baş Tehdidi

İsrail Barışın Baş Tehdidi

Sarkozy ile görüşmesinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bölgesel barış için baş tehdit İsrail'dir." dedi.

Resmi ziyaret için Paris’te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya geldi.

Sarkozy ile çalışma yemeğinde biraraya gelmeden önce birkaç gazeteciyle sohbet toplantısı yapan Erdoğan, İsrail’i "Ortadoğu’da barışın baş tehdidi" olarak niteledi.

Başbakan Erdoğan, "Bölgesel barış için baş tehdit İsrail’dir. Bir ülke Filistin’de Gazze’de orantısız güce başvuruyorsa, fosfor bombaları kullanıyorsa ’bravo’ demeyiz. Nasıl böyle davrandığını sorarız. Gazze’de bin 500 kişinin öldüğü bir saldırı var ve ortaya sürülen gerekçeleri de yalan" ifadesini kullandı.

Erdoğan, BM’nin Güney Afrikalı hakim Richard Goldstone’dan Gazze’deki İsrail saldırılarından sonra hazırlamasını istediği rapora atıfta bulunarak, "Goldstone raporu da açık" dedi.

Gazze’deki durumu eleştirmesine karşılık İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın yaptığı yorumlar hakkında Erdoğan, "Böyle bir yaklaşıma Müslüman olduğumuz için sahip değiliz. Yaklaşımımız insani" diye konuştu.

Lieberman, İsrail’in Ynet haber sitesine yaptığı açıklamada, "Erdoğan’ın yavaş yavaş Kaddafi veya Hugo Chavez’e dönüştüğüne inandığını" ifade etmişti.

Erdoğan’ın Fransız gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında dile getirdiği, "İsrail Ortadoğu’da barışın baş tehditi" sözleri İsrail’in tepkisini çekti.

Bu tepkinin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Onlar zaten her zaman haklı olduklarını düşünüyorlar ama dünya böyle düşünmüyor" dedi.

Erdoğan, Sarkozy’le Görüştü
Resmi ziyaret için Paris’te bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya geldi. Yaklaşık bir saat öngörülen görüşme, 1 saat 45 dakikaya uzadı.

Görüşmede Başbakan Erdoğan, Sarkozy’i Türkiye’ye davet etti. Bu daveti kabul eden Sarkozy de Kasım 2010 tarihinden sonra Türkiye’ye gelebileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı yetkilileri, görüşmenin ’’çok olumlu’’ geçtiğini söylediler.

Erdoğan ile Sarkozy’nin görüşmesinde, Türkiye’nin AB üyeliği, ikili ilişkiler ve bölgesel konular gündeme geldi.

Türkiye’nin AB ile sürdürdüğü tam üyelik müzakereleriyle ilgili süreçte, iki lider de bilinen görüşlerini tekrarladı.

Liderler bu konudaki görüş ayrılıklarına rağmen, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik niyetlerini yinelediler.

Fransız kaynaklara göre Sarkozy, Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine tam destek verdiğini söyledi.

Terörle mücadele konusunun da ele alındığı görüşmede Sarkozy, ayrıca ’’ülkesinin, Türkiye’nin bölücü terör örgütü ile verdiği mücadeleye kararlılıkla tam destek verdiğini’’ ifade etti.

Orta Doğu barış süreci ile ilgili gelişmelerin de ele alındığı görüşmede Sarkozy, Türkiye’nin bölge için önemini vurguladı ve Suriye ile İsrail arasındaki arabulucuk görevine atıfta bulunarak, Fransa ve Türkiye’nin bu sürecin başlamasını kolaylaştırmak için birlikte katkı vermeye devam edebileceklerini ifade etti.

Etiketler :