İsrail gazetelerinde Erdoğan manşeti

İsrail gazetelerinde Erdoğan manşeti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında Kahire'de yaptığı konuşma İsrail'de gazete, televizyon ve radyolarda geniş yer aldı.

Gazeteler genelde Erdoğan'ın İsrail'e yönelik, "İsrail'in saldırganlığı, halkının geleceğini tehlikeye atıyor" sözlerini ön plana çıkardılar.

ERDOĞAN'IN SÖYLEYEMEDİKLERİ

Haaretz gazetesinin İngilizce ve İbranice baskılarında, "Erdoğan Kahire'de: İsrail'in saldırganlığı, halkının geleceğini tehlikeye atıyor" başlığı öne çıkarıldı.

Haberde, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor'un Erdoğan'ın sözleriyle ilgili değerlendirme yapmayı reddettiği de belirtildi.

Öte yandan, Haaretz gazetesi yazarlarından Zvi Bar'el, "(Erdoğan'ın) Söylemedikleri" başlığı altında yazdığı haber yorumunda, Başbakan Erdoğan'ın dün Kahire'de yaptığı konuşmalardan örnekler verirken, "Gösteride bir Türk Obaması, yeni bir Osmanlı Sultanı veya İsrail'e savaş açan bir lider görmeyi bekleyenler, paralarını geri isteyebilirler" diye yazdı.

Erdoğan'ın Kahire'de söyledikleri kadar söylemediklerinin de önemli olduğunun altı çizilen yorumda, "Erdoğan'ın İsrail ile ilişkilerin iyileştirilmesine kapıyı kapatmadığı" ifade edilerek, Erdoğan'ın Akdeniz'de hareket özgürlüğünü korumayla ilgili Türkiye'nin niyetlerini dile getirmediği, ne İsrail büyükelçisinin kovulmasıyla övündüğü, ne de İsrail'in Kahire büyükelçiliğine yapılan saldırı üzerinden Mısır'ın yaralarına tuz döktüğü kaydedildi.

Yine de Erdoğan'ın Mısır ziyaretinin ratingine veya Türkiye'nin bölgedeki önemine odaklanmanın bir hata olacağını söyleyen Bar'el, İsrail'in yapması gerekenin çözülmesi gereken Türkiye ile kişisel meselesine odaklanmak olacağının altını çizdi.

"KAHRAMAN GİBİ KARŞILANDI"

Jerusalem Post gazetesi de Erdoğan'ın Kahire konuşmalarıyla ilgili haberinin başlığında Erdoğan'ın konuşmasındaki "İsrail kendi meşruiyetine zarar veriyor" başlığını kullandı.

Haberde, Türkiye Başbakanı'nın Kahire'de, Arap Birliği karargahının etrafında adını tekrarlayan yüzlerce Mısırlı tarafından "kahraman" gibi karşılandığına da dikkat çekilirken, pankartlardan birinde Müslüman Kardeşler'e atıfta bulunan "Erdoğan Erdoğan...Kardeşler'den büyük bir hoşgeldin" yazdığı kaydedildi.

Haberde, Arap Birliği binası dışındaki bir Suriyeli'nin "Erdoğan bir Arap kahramanına dönüştü" dediğine de yer verildi.

Haberde, Kahire'nin El Ehram Politika ve Stratejik Etütler Merkezi'nden Nebil Abdülfettah'ın "(Türkiye'nin) İsrail'e karşı bütün bu hareketlerinin tek anlamı, değişim ve iktidar özlemi içindeki yeni nesil Arap gençliği üzerindeki etkisini yaymak ve Arap bölgesinde bir siyasi güç olarak kendisine destek sağlamaktır" dediği; bir diğer Mısırlı analist Adil Süleyman'ın da Erdoğan'ın İsrail'e yönelik tüm sözlerine karşı, Ankara'nın eski müttefiki ile bağlarını koparmayacağını belirttiği; bir NATO üyesi olarak Batı ile aynı çizgisinde kaldığına ifade ettiği kaydedildi.

TÜRKİYE BAŞBAKAN'I İSRAİL'E SALDIRDI

İbranice yayımlanan gazetelerden Yedioth Ahronot, ikinci sayfasında "Türkiye Başbakanı Mısır'a gitti ve İsrail'e saldırdı" ifadelerini kullandı. Gazetenin haberinde, Erdoğan'ın Mısır'ın başkentinde, İsrail'e daha yakın bir mesafeden İsrail'e imalı tehditlerde bulunduğu ve "İsrail geleceğini tehlikeye atıyor" dediği kaydedildi.

Yedioth Ahronot, "Türk liderine 'rock starı' gibi bir karşılama yapıldığını" da vurguladı.

Gazete, ekonomi ekinde de İsrail'in boykotunun Türkiye'yi etkilemediğinin altını çizdi. Türkiye'deki tüm otellerde doluluk oranının yüzde 100 olduğuna dikkat çekilen haberde, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisindeki büyüme hızının, dünya sıralamasında ikinci geldiği kaydedildi. Haberde, 3,5 milyar dolarlık bütçe açığının Türkiye'deki endişe konularından biri olduğu ifade edildi.

"YENİ SELAHADDİN EYYUBİ"

İsrael Hayom (İsrail Bugün) gazetesi "Mısır sokaklarının heyecanlı bir şekilde Erdoğan'ı karşıladığı" ifade edilirken, "Erdoğan: Yeni Selahaddin Eyyubi" ifadesi kullanıldı.

Haberin alt manşetlerinde de "Türkler'in, İsrail uçakları ve gemilerini düşman olarak tanımladığı" kaydedildi. Haberin bir diğer başlığında da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Eninde sonunda sağduyu hakim olacaktır" sözleri yer aldı.

Maariv gazetesi de Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimin sürekli tırmandığını vurguladı. Gazete, Türk ordusunun İsrail ordusuna ait uçak ve gemileri düşman olarak tanıyacağını başlıklarına taşırken, Erdoğan'ın Kahire'deki konuşmasında "İsrail geleceğini tehlikeye atıyor" dediğini kaydetti.

Haberde, bugün toplanması beklenen İsrail'in "Sekizler" olarak anılan iç kabinesinin, Türkiye'nin Lahey'e başvurmasına misilleme olarak Türklerin Kürtlere ve Ermenilere yaptıklarını Lahey'e götürmeyi ele alacağını bildirdi.

İsrail'deki önemli haber sitelerinden İbranice Walla ise konuyla ilgili haberinde, Başbakan Erdoğan'ın Kahire'de "İsrail terör eylemlerinin cezasını ödeyecektir" dediğini aktardı.

İsrail Ordu radyosu, haberinde "İsrail, Erdoğan'ın saldırgan beyanlarına karşın mutedil davranmayı sürdürüyor" dedi. Radyodaki açıklamasında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon, "Dişimizi sıkıp sorumlu davranmak lazım. Her söze cevap vermek şart değil" diye konuştu. İsrailli yetkililerin radyoya yaptığı açıklamada ise, "Erdoğan'ın bölge halklarının İsrail'e duydukları nefret üzerinden Arap dünyasında güç kazanmaya çalıştığı" öne sürüldü.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.