İsrail'e şok benzetme

İsrail'e şok benzetme

İsrail’de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasalar ve Ortodoks Yahudilerin kadınlara yönelik baskısının güçlenmesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı isyan ettirdi

Aşırı dindar grupların siyasette güç kazanması ve basın özgürlüğüne darbe vuran yasaların kabul edilmesinin tartışıldığı İsrail’e müttefiki ABD’den kuvvetli bir uyarı geldi. Amerikan Brookings Enstitüsü’nün İsrail-ABD ilişkileri üzerine düzenlediği kapalı bir konferansta konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, insan hakları gruplarına yapılan bağışları engellemeye yönelik yasaya vurgu yaparak “İsrail demokrasisi için endişeliyim” dedi.

İsrail İstihbarat Bakanı Dan Meridor, eski Mossad şefi Meir Dagan ve muhalefet lideri Tzipi Livni’nin hazır bulunduğu toplantıda, kadın haklarına duyarlılığıyla tanınan Clinton, bir ordu etkinliğinde kadın askerlerin şarkı söylemesi üzerinde bazı Ortodoks Yahudi askerlerin salonu terk etmesinin İsrail’in devamlı çekiştiği ‘İran’ı hatırlattığını’ belirtti.

‘1950’lerin ırkçı ABD’si gibi’

Clinton, ultra Ortodoksların baskısı sonucu Kudüs’teki bazı otobüslerde kadın ve erkeklerin ayrı bölümlere oturması karşısında da ‘dehşete düştüğünü’ açıkladı. Bakan yaşananları siyah ve beyazların sosyal hayatta karışmasını engelleyen ırkçı kanunların şekillendirdiği 1950’lerin ABD’sine benzetti.

Öte yandan, Filistin’le donan barış süreciyle de darbe alan İsrail demokrasisinin karnesi “Sivil Haklar Derneği” isimli sivil toplum örgütünün yıllık raporuna göre giderek kötüleşiyor. Rapora göre İsrail’de yaşayan Filistinlilerin ve geçen yaz devasa gösteriler düzenleyen sosyal eşitsizlik mağdurlarının ifade özgürlükleri polis baskısıyla kısıtlanıyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.