Filistin'de kritik üç gün

Filistin'de kritik üç gün

İsrail'in hava ve karadan vurduğu Gazze, ölümcül sürecin eşiğinde. Soykırım planını devreye sokan İsrail kentin elektrik ve suyunu kesti.

 

Yaklaşık iki haftadır İsrail'in deniz, hava ve karadan insanlık dışı bombardımanına maruz kalan Gazze'de insani trajedi giderek derinleşiyor. Bebek, çocuk, kadın ve yaşlıları acımasızca katleden İsrail'in bütün Gazzelilere yönelik toplu soykırımı karşısında dünyanın sessiz kalmasına isyan giderek büyürken Gazze'deki alt yapı tamamen çökmenin eşiğine geldi. Sadece 3 günlük yakıt stoğu kalan Gazze'deki elektrik dağıtım şirketinin halkla ilişkiler müdürü Cemal Ed Derdesavi, dün yaptığı açıklamada, 'Elektrik hatlarını sistematik şekilde bombalayan İsrail ordusu, aşamalı olarak Gazze Şeridi'ne verilen elektrik akımını durdurdu' dedi.

KENTLER KARANLIĞA BOĞULDU

İsrail'in saldırılarında 13 elektrik iletim hattının zarar gördüğünü ifade eden Derdesavi, kopan ve zarar gören hatların onarımına da izin verilmediğini, söz konusu durumun 'Gazze Şeridi'ndeki kentleri karanlığa boğmakla tehdit ettiğini' dile getirdi. Derdesavi, mevcut elektrik santrallerinin 'büyük bir kriz yaşadığını' ve bir kaç günlük enerji stoğunun kaldığını kaydetti. Elektrik ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 360 megavat gücünde enerjiye ihtiyaç duyulan Gazze'de, sadece 200 megavat enerji elde edilebiliyor. Enerji ihtiyacının 120 megavatını İsrail'den, 28 megavatı ise Mısır'dan karşılıyor.

TOPLU ÖLÜMLERE DÜNYA SESSİZ

Gazze'deki yetkililer de 'Gazze'de oldukça kritik son 3 güne girildiği' uyarısında bulunarak dünyadan yardım talebinde bulundu. Bölgenin enerji ihtiyacını karşılayan santrallere, su şebekeleri ve kanalizasyon hatlarına İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucu Gazze Şeridi'ndeki 1 milyon 800 bin insan adeta topluca ölüme terk edilmiş durumda. İsrail'in elektrik santrallerini bombalaması sonucu hastanelerin ise çok az yakıt stokuğunun kaldığı ve ilaç eksikliği de eklenince yaralıların ölüme terk edildiği belirtiliyor.

Yaralılar birer birer ölüyor

Had safhadaki enerji sıkıntısı nedeniyle bir kaç gün sonra artık hastanelere elektrik verilemeyeceğini ve solunum cihazına bağlı olarak yaşayan yüzlerce yaralının can güvenliğinin tehlikede olduğunu söyleyen Yeryüzü Doktorları, Gazzeli doktorlardan aldıkları bilgiler ışığında, şu açıklamada bulundu: 'Hastanelerde jeneratörler aralıksız çalıştığı için sürekli arıza veriyor. Temel ilaç stokunun yüzde 30'u sarf malzeme stokunun ise yüzde 60'ının sıfırlandığı Gazze'de sağlık müdahaleleri noktasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu koşullara bir de enerji ihtiyacı eklenince durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor.' Bunlara ek olarak İsrail hastaneleri de vuruyor. Son olarak Gazze'deki Vefa Hastanesi vuruldu ve hastanenin alt yapısına zarar verildi.

Cuntacı Sisi'den konvoylara engel

Mısır'daki girişlerin şu an için kapalı olduğuna işaret eden Yeryüzü Doktorları'ndan Kerem Kınık, 'Dört gün önce 7 kamyon ilaç 200 bin dolarlık ilaç sevkiyatı oldu. Şu an biz ikinci konvoy için başvurduk. Mısır'da günde 5 saat insani yardım için açacaklarını söylüyorlar. Henüz doğrulanmadı. Mısır'ın resmi makamları değil sınır kapısında arkadaşlar var onlardan aldığımız duyum böyle' diye konuştu. 2010 yılından bu yana her iki ayda bir Gazze'ye ekip yolladıklarını belirten Kınık, 'Mısır'da Abdülfettah El Sisi'nin yaptığı darbeden sonra Refah kapısı kapandı, gidemedik. İsrail tarafı Türkiye ile ilişkiler bozuk olduğu için bizi kabul etmedi. Uzun süre gidemedik. Şu an tekrar atak halindeyiz' şeklinde konuştu.

'Bu bir devlet terörü ve savaş suçudur...'

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BMGK'da gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, 24 saatten az bir süredeki İsrail saldırılarında çok sayıda çocuğun da içinde olduğu 40'tan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi. İsrail'in işlediği 'vahşetin' 'kendini savunma' olarak meşrulaştırılamayacağını belirten Mansur, 'İsrail'in eylemleri, abluka altında tuttuğu sivillere yönelik planlı bir kinci saldırıdır. Bu saldırının amaçlarından birisi Filistin uzlaşısını ve ulusal birlik hükümetini yıkmaktır" dedi. Mansur, İsrail'in Filistin halkına karşı savaş suçu, insanlığa karşı suç, devlet terörü ve sistemli insan hakları ihlali işlediğini vurguladı.

BM'den şaşırtmayan kararsızlık toplantısı

Gazze'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere önceki gece toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) yine herhangi bir karar çıkmadı. Bir karar tasarısı ya da bildiri metninin gündeme gelmediği toplantıda BMGK üyesi ülkeler her zamanki görüşlerini yinelediler. BMGK, İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara saldırısı üzerine Ürdün'ün talebiyle toplandı. Toplantıda, İsrail'in saldırılarının durdurulmasını amaçlayan herhangi bir karar tasarısı ya da bildiri gündeme gelmedi. ABD ve Avustralya başta olmak üzere bir çok ülkenin temsilcisi konuşmasına 'Hamas'ın saldırılarının kabul edilemez" ifadesiyle başladı.

Mısır yönetimi iki bin tüneli imha etti

Gazze Şeridi'ne yardımların Mısır ve İsrail üzerinden yapıldığını aktaran Yeryüzü Doktorları Başkan Yardımcısı Kerem Kınık, 'Mısır'daki darbeden sonra Gazze sınırındaki 2 bin civarında tünel imha edildi. Refah kapısı gibi bazı giriş çıkışlar da kapatıldı. Gönüllü ekiplerin Gazze'ye sevk edilmesiyle alakalı resmi başvurumuzu yaptık. Bazı ekipler içeri alınırken, bazıları giriş yapamadı. Mısır girişlere izin vermiyor' diye konuştu. Yeryüzü Doktorları'nın hem İsrail tarafına hem de Mısır tarafına gerekli başvuruları yaptığını belirten Kınık, 'İki taraftan da onay bekliyoruz. Alır almaz gideceğiz. Onay çıkması halinde Gazze'ye gidilecek' dedi.

Avrupa da Gazze için meydanlarda

Avrupa'nın birçok yerinde Gazze eylemleri gerçekleşti. İngiltere'nin başkernti Londra, İrlanda'nın başkenti Dublin, Belçika'nın başkenti Brüksel ve Fransa'nın başkenti Paris'te mahkemenin toplantı yapılamaz kararına rağmen binlerce kişi Gazze için sokaklara döküldü. İsrail vahşetinin kınandığı gösterilerde 'Filistin'e özgürlük!' 'Katil İsrail!' sloganları atıldı.

Gazze'nin üçte ikisi susuz

Enerji sıkıntısının had safhaya ulaştığı Gazze'de 600 bin kişiye içme suyu verilemiyor. 50 dereceye yaklaşan kavurucu sıcakların hüküm sürdüğü kentin üçte ikisi sudan mahrum. Hava saldırıları sonucunda bölgedeki suyu kuyuları, içme suyu şebekesi ve pompa istasyonları vuruldu. Halk su ihtiyacını birkaç çeşmeden sağlıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.