İsrail Filistinli tarafları birbirine düşürüyor

İsrail Filistinli tarafları birbirine düşürüyor

İsrail, Hamas'ın Filistin yönetimine darbe hazırlığında olduğunu iddia etti. Hamas iddiaları sert bir dille yalanlarken Mahmud Abbas, iddiaların incelenmesi talebinde bulundu.

İsrail işgal ordusu, Batı Şeria’da mayıs ayından beri gözaltında bulunan ve bazıları tutuklanan Hamas üyelerinin Filistin yönetimine karşı darbe hazırlığı içinde olduğunu iddia etti.

Yapılan yazılı açıklamada, İsrail işgal ordusu ve İsrail güvenlik ajansı tarafından, 3 aydır Kudüs ve Batı Şeria bölgesinde Hamas’ın altyapı uzantılarını ortaya çıkarmak için bazı operasyonlar yürütüldüğü bildirildi.

Operasyonlarda, İsrail içinde şiddet faaliyetlerinde bulunmaya hazırlanan ve yurtdışından bir Hamas üyesi tarafından yönetilen bir yapılanmanın oluşturulduğunun anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, bu yapılanmanın amacının, bölgede güvenlik ve istikrarı zayıflatmak ve nihai olarak Filistin yönetimini devirip Batı Şeria’yı kontrol altına almak olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, "Söz konusu yapılanma Hamas'a bağlı olarak inşa edildi. Ürdün’de yeteneklerini geliştirip üyelerinin sahadaki faaliyet alanlarında kullanmak üzere 2 milyon dolardan fazla kaynak kuryelerle transferi gerçekleştirildi. Para, silah alımı, karargah finansmanı ve para dolaşım ağının gizlenmesi için kullanıldı" iddiasında bulunuldu.

Bu çerçevede yürütülen operasyonlar sırasında 93 Hamas üyesinin tutuklandığı, 46 Hamas üyesinin soruşturmanın ileri aşaması için gözaltında tutulduğu, 600 bin İsrail Şekeli (173 bin dolar), 24 saldırı tüfeği, 6 tabanca, 7 roketatar ve mühimmatına da el konulduğu bildirildi.

Açıklamada, Batı Şeria’dan sorumlu Tuğgeneral Tamir Yadi’nin, "İsrail ordusu teröre karşı anlamlı bir adım attı, 3 çocuğu kaçırarak öldürmekten sorumlu olanların evlerini yıktı. Bu görev terör içinde yer almak isteyenlere karşı birkaç ciddi mesaj gönderdi. Bu tür olaylar cezasız ve doğrudan bir misilleme olmadan kalmayacak. Bu tür olaylarda teröre karşı caydırıcı olmak için tüm kaynaklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Batı Şeria’da İsrail ordusu, istihbarat ve diğer güvenlik birimleri ile terör altyapısına karşı operasyonlarına devam edecektir" ifadesine de yer verildi.

HAMAS İDDİALARI YALANLADI

AA muhabirine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Ramallah'taki Hamas yetkilisi, İsrail'in iddialarını "saçmalık" olarak nitelendirdi. "İsrail'in bu tür açıklamalarla Filistinli gruplar arasındaki mevcut birliği bozmaya çalıştığını" ifade eden yetkili, "Filistinliler arasında ayrılık tohumları ekmek için İsrail'in başvurduğu beyhude çabalarından olan bu iddialar, sadece Kahire'de müzakereleri yürüten Filistinli grupların birliğini bozmayı hedefliyor" dedi.

ABBAS, İDDİALARIN İNCELENMESİ İÇİN TALİMAT VERDİ

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'in iddialarının izlenmesi talimatı verdiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Abbas'ın söz konusu iddiaların incelenmesi için ilgili birimlere talimat verdiği kaydedildi.

Haberde, Abbas'ın "Gazze saldırılarının yaşandığı, ulusal uzlaşı hükümetinin varlığındaki bir dönemden geçiyoruz. Bu yeni iddialar, Filistin halkının birliği ve geleceği için tehlike teşkil ediyor" şeklindeki ifadelerine yer verildi.

İsrail yönetimi, geçen mayısda Batı Şeria'da gözaltına alınan 93 Hamas mensubunun "Filistin yönetimine karşı darbe yapmayı ve Tel Aviv'deki İsrail hedeflerine saldırı düzenlemeyi planladığını" ileri sürmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.