Eğer şartlar yerine getirilmezse...

Eğer şartlar yerine getirilmezse...

‘İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, Gazze’deki amargoyu kaldırmadıkça ilişkilerimiz normalleşmez’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün ‘Filistin Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada özetle şu mesajları verdi:
ÖZÜR: (Mavi Marmara gemisinde İsrailli askerler tarafından öldürülen 9 kişinin isimlerini sayarak) İsrail, uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasa dışı eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, Gazze’ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez. Hiçbir inanç, hiçbir düşünce sistemi masum insanların hunharca, barbarca katledilmesini mazur görmez ve göstermez.
60 YIL: Filistinlilerin, 60 yılı aşkın bir süredir kendi devletlerine kavuşamamış olmaları, insanlık adına asla kabul edilebilir bir durum değildir.  Ancak artık statükonun sürdürülemeyeceği anlaşılmıştır. Bir yandan güvenlik kavramına vurgu yapan, diğer yandan, kalıcı barış ve istikrar ortamının hakim olması için adım atmaktan imtina eden bir İsrail, açık söylüyorum, sadece İsrail-Filistin meselesi için değil, uluslararası barışın önünde de engel olmaya devam edecektir.
AMBARGO: Bu yasa dışı, hukuk dışı, insanlık dışı ablukanın, yani kuşatmanın bir an evvel kaldırılarak, Gazze halkının acilen ihtiyaç duyduğu ürünlerin bölgeye girişine izin verilmelidir. Başta BM ve ABD olmak üzere, uluslararası çevreler, İsrail’in tek taraflı, şımarık uygulamalarına prim vermeye, bu insanlık dışı uygulamalarına gözlerini kapamaya devam ederse, açık söylüyorum, bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamazlar. Batı Şeria’daki Filistinlilerin dolaşımı üzerindeki kısıtlamalar kaldırılmalıdır.
2 DEVLET: İsrail-Filistin meselesinin iki devletli çözüm temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasıyla çözülmesini arzu ediyoruz. Filistinli kardeşlerimiz, özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşmalıdır. Barış sürecinin önündeki en büyük engel olan yahudi yerleşim faaliyetleri bir an evvel sonlandırılmalıdır. İsrail’in güvenlik saikiyle Filistin halkını kendi devletini kurma hakkından mahrum bırakması kabul edilemez.

‘Gelişme olursa ziyaret de olur’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Başbakanı Maruf El Bahit ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “İsrail’den özür gelse de gelmese de Gazze ziyareti gündeminizde mi?” sorusuna, “Dışişleri Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. Bir gerilime zemin hazırlamak, fırsat vermek gibi bir düşünce içinde değiliz. Çalışmalar neticesinde olumlu bir gelişme ortaya çıkması halinde bu ziyaretimizi gerçekleştireceğiz” yanıtı verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.