İsrail ateşkese rağmen Gazze'yi vurdu

İsrail ateşkese rağmen Gazze'yi vurdu

İsrail savaş uçakları tarafından Gazze Şeridi'nin değişik noktalarına saldırılar düzenlendiği, bölgeden yoğun patlama sesleri geldiği öğrenildi.

Gazze Şeridi'ndeki 3 günlük ateşkesin dolduğu saatlerde taraflar 72 saat daha uzatılmasında mutabakat sağladı. Ancak bu, saldırıların tamamen bittiği anlamına gelmiyor. Çünkü İsrail, Gazze'de öldüğünü ileri sürdüğü askerlerinin cesetleri geri verilmedikçe kalıcı ateşkes yapmayacağını açıkladı. Bu arada, işgal ordusunun kendi mensuplarına dahi acımayan tutumu dikkat çekiyor. İsrail'in Gazze katliamları sırasında yıllardır kullandığı insanlık dışı bir uygulamayı yeniden kullandığı anlaşıldı.

REFAH KATLİAMI

Daily Star gazetesinin haberine göre, 1980 yılında Yossi Paled tarafınan geliştirilen ve Lübnan'da Hizbullah'ın 2 İsrail askerini kaçırması sırasında başvurulan 'Hannibal' yöntemi raflardan indirildi. Kendi askerini bile gözden çıkaran İsrail ordusu, 'arkada hiçbir asker bırakma' şeklinde özetlenen bu yöntemi Refah kentinde uygularken yaklaşık 100 Filistinli'yi de öldürdü. İsrail ordusu, kara operasyonu sırasında kaçırıldığını öne sürdüğü Hadar Goldin'e karşılık Refah kentini kan gölüne çevirmiş, saldırıda onlarda kişi hayatını kaybetmişti. Ancak daha sonra yapılan açıklamada, rehin tutulduğu iddia edilen Goldin'in öldüğü itiraf edilmişti.

ARABAYI HAVAYA UÇURUN

İsrail'in, bir asker esir düştüğünde ve kurtarılamayacak bir pozisyonda olduğunda öldürülmesini emreden uygulamada, orduya yeni dahil olanlara 'bir arkadaşınızın kaçırıldığını görürseniz içinde bulunduğu arabayı havaya uçurun' dersi veriliyor. Hamas'ın eline 'esir' kozunu vermemek için başvurulan yöntem bazı İsrailli siyasetçiler tarafından da kabul görüyor. Esir askerler takas anlaşmalarında İsrail'in başını ağrıtıyor. 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit, 2011'de takas anlaşması sonucu binden fazla Filistinli mahkuma karşılık serbest bırakılmıştı.

Ağzından kan damlıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze operasyonu esnasında ölen askerler Oron Şaul ve Hadar Goldin'in cesetlerinin iade edilmesini içermeyen herhangi bir ateşkes anlaşmasını kabul etmeyeceklerini açıkladı. Lieberman, 'Karşı taraftaki terör grupların anlama ve kavrama gibi kabiliyetleri yoksa, (İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı) Muhammed ed-Dayf, (Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı) İsmail Heniyye ve Hamas'ın bütün lider kadrosununun cesetlerine ulaşacaklar' dedi. İsrail ile Filistinli direniş gruplar arasında, 11 Ağustos saat 00.01 itibarıyla 72 saatlik ateşkes kararı alınmıştı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de taraflar arasında varılan anlaşma uyarınca ateşkesin 5 gün daha uzatılmasından 35 dakika sonra İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına 4 hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda tarım arazileri ve boş araziler vuruldu.

Resmi makamlardan saldırılara ilişkin henüz açıklama yapılmazken, İsrail savaş uçaklarının Gazze semalarında uçtuğu kaydedildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail ile Filistinli gruplar arasında devam eden dolaylı görüşmeler için zaman kazanma ve tam bir barış sağlanması adına mevcut ateşkesin 5 gün daha uzatılması konusunda taraflar anlaşmaya varmıştır" ifadesi kullanılmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.