İsrail Heyetine Osmanlı Kahvesi

İsrail Heyetine Osmanlı Kahvesi

İsrail’e, Devlet Bakanı Egemen Bağış’tan "Osmanlı kahvesi" ve Türk lokumlu cevap geldi.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u diplomatik teamüllerde yeri olmayan bir şekilde "alçak koltuğa" oturtan ve parlamentodaki görüşme öncesi dakikalarca beklettiği Türk elçiye hiçbir şey ikram etmeyen İsrail’e, Devlet Bakanı Egemen Bağış’tan "Osmanlı kahvesi" ve Türk lokumlu cevap geldi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, bugün Ankara'da İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossi Gal'i kabul etti. AB Genel Sekreterliğindeki görüşmeden görüntü alınmasına izin verildi, açıklama yapılmadı.  

Bu arada, kabul için Bağış'ın makamındaki oturma düzeninin değiştirildiği gözlendi. Daha önce karşılıklı iki koltuk bulundurulurken, kalabalık İsrail heyeti için değişik bir oturma düzeni uygulandı.

Kabul sırasında Bağış, konuklara köpüklü Osmanlı kahvesi ve orta masada duran lokumlardan dan ikram etti. Orta masada lokumun yarı sıra çikolata ve tatlı çeşitlerinin de bulundurulduğu gözlendi.

Yahudi geleneklerine göre konuklar için masada tatlı bulundurulmasının bir gelenek olduğuna işaret eden kaynaklar, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon tarafından kabulü sırasında tatlının ikram edilmediğini, buna karşılık Bağış'ın Türk konukseverliğini göstermek açısından konuklarına lokum ikram ettiğini söylediler.

Tel Aviv’deki parlamento binasında geçtiğimiz hafta ağırladığı Çelikkol’u daha alçak bir kanepeye oturtan Ayalon bu davranışıyla Türkiye ile İsrail arasında kriz yaşanmasına neden olmuştu. “Bizim altımızda oturduğunu ve burada sadece bir bayrak bulunduğunun görünmesini istiyoruz” diyen İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı ayrıca, yiyecek veya içecek herhangi bir şey ikram etmediği Çelikkol’u görüşme öncesi dakikalarca bekletmişti.

Etiketler :