İsrail'den geri adım

İsrail'den geri adım

Mavi Marmara baksını için özür dileyen İsrail tazminat vermeyi de kabul ederken, kendi kamouyunu ürkütmeden ambargoyu gevşetmenin yollarını arıyor.

İsrail'in Mavi Marmara saldırısı sonrasında Türkiye ile İsrailarasında gerilen ilişkilerin normalleşmesi için başlatılan müzakerelerde taraflar anlaşmaya çok yaklaştı.

Türkiye, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için özür, tazminat ve Gazze'ye ambargonun kaldırılması ön şartlarını getirmişti. Özür talebi ABD Başkanı Obama'nın İsrailziyareti sırasında karşılanmıştı. Taraflar daha sonra tazminat görüşmelerine ağırlık vermişti. Son görüşme İsrail tarafının isteği ile Aralık ayı başında İstanbul'da yapılmıştı.

Görüşmeler olumlu bir havada geçmiş ancak tazminat miktarı üzerinde mutabakata varılamamıştı. Üst düzey biryetkili geçtiğimiz aylarda "Tazminat ile ilgili gelişme olmasını bekliyoruz. Çeşitli nedenlerle bir duraklama yaşadık, sonuna geliyor gibiyiz. Birkaç aydan kısa da olabilir, geçebilir de" sözleri ile sürecin kesilmediğine dikkati çekmişti.

AMBARGO İÇİN KÜÇÜK BİR ADIM

Öte yandan üçüncü şart olan Gazze'ye ambargonun kaldırılması için de İsrail yönetimi küçük de olsa adım atıyor. Kendi iç kamuoyunu rahatsız etmeden adım atmak isteyen Tel Aviv yönetiminin Gazze'de Türkiyetarafından yapılan 150 yataklı Türk-Filistin Dostluk Hastanesi için malzeme girişine 'hayır' demediği öğrenildi.

Türkiye

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.