İsrail'e bir tokat da İsveçli yeşillerden

İsrail'e bir tokat da İsveçli yeşillerden

İsveç Yeşiller Partisi Eş Başkanlarından Maria Wetterstrand' İsveç'te yeşiller partisinde siyaset yapan Türkleri kabul etti ve İsrail'e de ateş püskürdü...

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

İsveç meclisinde gerçekleşen kabul 1 saat sürdü. Kabulde İsveç Türk işçi dernekleri eski federasyon başkanı Osman Özkanat, Bredeng cami dernek başkanı Rafet Candemir ve Yeşiller partisi Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan'da hazır bulundu.

Bir süre önce Yeşiller partisi tarafından gurup kararı alınarak, İsveç meclisinden Sözde soykırım tasarısının geçmesine büyük destek vermeleri toplantının ana gündem maddesi oldu.

Konuşmaya Türkiye'yi çok seviyorum, Erovizyon şarkı yarışmasında, ikinci olan Manga gurubunu kutluyorum diyerek başlayan Maria, yarışmayı baştan sona kadar izlediğini ve oyunu Türkiye'ye kullandığını belirtti.

SOYKIRIM TASARISINI SORGULAMADIK

Bu kısa konuşmanın ardından söz alan Eski Federasyon başkanı Osman Özkanat, İsveç meclisinden geçen ve Yeşiller-Çevre partisinin destek verdiği ‘’sözde soykırım tasarısına değinerek, ‘’ özellikle Süryani, Asurî ve Pontus Rumlarının soykırıma uğradığı iddiası yanlış ve asılsız bir iddia. Bu kararı alırken elinizde kanıt var mı? Neye dayanarak bu karara destek verdiniz?’’ dedi.

Bu konu hakkında bilgileri olmadığını belirten Yeşiller Partisi eş başkanı Maria, ‘’Elimizde kanıt yok ve itiraf edeyim ki, bu konuda tam bilgi sahibi değiliz. Bu soykırım tasarıyı bizim partimizin uluslararası dış ilişkiler biriminin tavsiyesi ile hareket ettik bizde sorgulamadık. Bunu eksiklik olarak görüyorum’’ diye konuştu.

SOSYAL DEMOKRATLARIN TUZAĞINA DÜŞTÜNÜZ

İsveç Türk İşçi Dernekleri eski Federasyon başkanı Özkanat, Bence siz Sosyaldemokrat partinin tuzağına düştünüz. Onların içerisindeki diaspora kendi siyasi varlıklarını devam ettirmek ve oy toplamak için böyle bir karar aldı. İsveç’te birçok etnik gurup var çoğununda tarihten gelen tarihsel çekişmeleri var. İsveç meclisinin aldığı bu tip kararlar, İsveç’te yaşayan azınlıkları rencide eder kendileri hedef alınmış hissine kapılırlar ve İsveç’te yaşayan Türklerde böyle algıladı.

MARİA WETTERSTRAND, Amacımız İsveç’te yaşayan Türk toplumunu rencide etmek değildi, bu kararla Ermeni, Süryani ve Pontus Rumlarına manevi destek vermekti, bundan sonra bu olayı nasıl telafi ederiz bunun üzerinde durmak lazım.

KARARI AB’YE TAŞIMAYACAĞIZ

OSMAN ÖZKANAT, Eğer seçimleri sol blok kazanırda hükümet olursanız İsveç meclisinin aldığı bu kararı Birleşmiş Milletler Platformuna ve Avrupa Birliğine taşıyacak mısınız?
MARİA WETTERSTRAND, Hayır taşımayı düşünmüyoruz, AB üyeliği konusunda Türkiye’ye destek vereceğiz.

OSMAN ÖZKANAT, Yabancıların Eğitim sorunu okullarda ki, eğitim sistemi çok farklı, farklı kültürleri kucaklamıyor. Ayrıca İsveç’te yaşayan yabancılar arasında artan işsizlik, kurumlarda ki yapısal ırkçılık, yaşlıların bakımında sorunlar giderek artıyor. Bence Yeşiller partisi bu konuda daha fazla inisiyatif alması gerekir.

MARİA WETTERSTRAND, Evet bu konularda yoğun çalışmalarımız var tabi ki bu değerli önerilerinizi de değerlendireceğiz.

İSRAİL'E ATEŞ PÜSKÜRDÜ

İsrail'in yaptığı korsanlığada değinen Wetterstrand İsrail'in uluslararası sularda Gazze'ye yardım konvoyunda bulunan gemilere el koymasını büyük bir hata olarak niteledi. Wetterstrand, "İsrail uluslararası hukuku hiçe sayarak, hiçbir hakkı olmamasına rağmen Gazze'ye giden yardım gemilerine silahlı müdahalede bulundu, İsrail gerçekten büyük bir hata yaptı." dedi.

İsrail askerlerinin uluslararası sularda yardım gemilerine müdahale etmesinin bir suç teşkil ettiğini belirten Wetterstrand: "İsrail bu defa gerçekten çok ileri gitti. İsrail'de içinde birçok insanında bunun büyük bir bir yanlış olduğunun farkında. İsrail'de birçok insan bu olaya nedeniyle hükümete karşı tepki duyuyor. Bunun böyle olduğunu ümit ediyorum ve böyle olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin kısa bir süre önce İsrail ile İsrail için son derece avantajlı bir ticari anlaşma imzaladığını hatırlatan Wetterstrand: "AB, Gazze'ye uygulanan ambargo kaldırılana kadar bu anlaşmayı yürürlüğe koymamalı. Gazze'ye insanlar abluka altında zor günler geçirirken AB'nin böyle bir anlaşmayı hayata geçirmesi kabul edilemez." dedi.

Son yaşanan gelişmelerden sonra İsrail'in Orta Doğu'da müttefik bir ülke bulmakta daha çok zorlanacağına da dikkat çeken Wetterstrand özellikle gemi baskını nedeniyle İsrail'in ABD gibi geleneksel müttefiklerini dahi karşısında bulabileceğini söyledi.

İsrail'in Türkiye'nin dostluğunu kaybetmesi sonrası Orta Doğu'nun geleceği ile ilgili neler olabileceğini şimdiden kestirmenin zor olduğunu da sözlerine ekleyen Wetterstrand "Ortadoğu'da barış için öncelikle İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi lazım. Zaten orada yaşanan çatışmanın temel nedeni İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi." diye konuştu.
 

ÖZKANAT GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK
İsveç Yeşiller Partisi Eş başkanı Maria Wetterstrand'la ilk defa görüştüklerini belirten Eski Türk İşçi Federasyonlar başkanı Osman Özkanat, ‘’Görüşme çok verimli geçti ve Maria’yı samimi ve dürüst buldum. İsveç Milletvekili seçimlerine 3-4 ay gibi kısa bir süre kaldı. Zannedersem tekrar Maria ile seçimler öncesi birkaç kez daha bir araya geleceğiz elimizden geldiği kadar İsveç’te yaşayan Türk toplumunun sorunlarını ve isteklerini iletmeye çalışacağız’’dedi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :