İsrail'in Osmanlı Korkusu

İsrail'in Osmanlı Korkusu

Türkiye-İsrail geriliminin perde arkasında ne var? Türkiye'nin yeni vizyonu İsrail'i titretiyor mu? İşte Arap medyasının olaya bakış açısı...

İsrail-Türkiye arasında yaşanan son gerilim Arap medyasında detaylı olarak ele alınıyor. Arap gazeteleri, İsrail'in gerçek korkusunun bir dönem Osmanlı'ya ait olan topraklarla ilgili olduğu görüşünde. İşte bu nedenden ötürü de İsrail'in Türkiye'ye daha fazla kafa tutamayacağı ve geri adım atıp ilişikleri iyileştirme arayışında olduğu yorumunu yapıyor.
Arap ülkelerinde yayın yapan Gulf News gazetesi yazarı Sami Moubayed'in Türk-İsrail gerilimini değerlendirdiği yazısından bazı bölümler:

"Türkiye-İsrail geriliminde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Savunma Bakanı Ehud Barak'ı destekledi çünkü o Türkiye'nin öneminin farkında. 1996 yılında başbakanken Türkiye ile askeri işbirliği anlaşmasına imza koyan da oydu.

Diğer taraftan Lieberman ve Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ın Davos çıkışı ve Şubat ayında iptal edilen ortak askeri tatbikat nedeniyle Türklere öfkeli. Türkiye'nin Suriye ile yakınlaşması, Hamasdesteklemesi ve Gazze'deki işgale dur demesi onları deliye çeviriyor.


NEO-OSMANLICILIK

Lieberman, Erdoğan'ın, bir dönem Osmanlı toprağı olan bölgelerde politik, ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan Türk nüfuzunu yeniden inşa etmesinin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Liberman'ın Ortadoğu tarihi konusunda doktorası var. Osmanlı İmparatoru II. Abdülhamit, Yahudi banker Mizray Qrasow ile 1901'de görüşmeyi dahi reddetmişti. Qrasow, Osmanlı'nın borçlarını ödemeyi, karşılığında da Filistin'de Arap toprağı satın almayı ve koloniler inşa etmeyi önerecekti.

Abdülhamit, yardımcılarına, "Şu nezaketsiz Yahudilere söyle, kutsal bir toprağı Yahudilere satarak tarihi bir utancı taşımayacağım ve bana inanan halkıma ihanet etmeyeceğim," demişti.
Erdoğan da, Türk tarihinden güç alan bir anlayışla Filistin'e karşı derin bir bağlılık içinde ve Filistinlileri, Lübnanlıları ya da Suriyelileri, İsrail saldırganlığına karşı (böylece Türkiye'yi de) koruyacaktır.

Barak, Pazar günkü ziyareti sırasında Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmedi. İsrail'de, ilişkilerin nasıl da battığı yüksek sesle dillendirilirken, karar vericiler Neo-Osmanlıcılık'a karşı neler yapabileceklerini tartışıyor.

 

Etiketler :