Türkiye'den İsrail'e NATO vetosu

Türkiye'den İsrail'e NATO vetosu

19 Nisan'da düzenlenen dışişleri ve savunma bakanları zirvesine katılan Davutoğlu, İsrail'i veto etti

 

Türkiye 20-21 Mayıs'ta Chicago'da yapılacak NATO zirvesine İsrail'in katılmasını veto etti. Karar 19 Nisan'daki dışişleri bakanları toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN BLOKAJI ELEŞTİRİLDİ

Hürriyet Daily News'in edindiği bilgiye göre, NATO dışişleri bakanları toplantısında başta NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen olmak üzere birçok katılımcı, isim vermeden Türkiye'nin NATO kurumlarında İsrail'e uyguladığı blokajı eleştirdi.

SORUNU NATO'YA TAŞIMA

Türkiye'nin başta Akdeniz Diyalogu olmak üzere İsrail'in ortaklık ilişkisi içinde katılım gösterdiği faaliyetlerde yer almamasının 'ittifak içindeki yerleşik ortaklık değerlerine' uygun olmadığını ifade eden bazı bakanlar, Türkiye'denİsrail'le yaşamakta olduğu 'ikili meselesini' NATO'ya taşımaması gerektiği uyarısında bulundu. Türkiye, İsrail'in NATO nezdinde bir temsilcilik açmasını de geçen sene engellemişti. Hatta bazı üyeler Türkiye'nin vetosunu sürdürmesi durumunda, kendilerinin de Mısır, Moritanya,Cezayir gibi diğer Akdenizli ülkelerin Akdeniz Diyaloğu'na katılımlarını engelleyebilecekleri tehdidinde bulundu.
Toplantı öncesinde, bazı ülkelerin bu yönde çıkış yapacağı duyumunu alan Davutoğlu, Davutoğlu şu mesajları iletti:

BİZ İSRAİL'E PARTNER DEMEYİZ

* Partnerlerle işbirliği diyorsunuz. Her şeyden önce partner, partner olmalı ki biz ona partner gibi davranalım. Konuşmalarda ülkelerin ismi verilmeden konu açıldı. Biz açık davranalım. Türkiye'yi ve İsrail'i kastediyorsunuz. Ama o ortak dediğiniz ülkenin düzenli ordusu yönetiminden aldığı siyasi talimat üzerine bizim vatandaşlarımızı uluslararası sularda öldürürse, biz ona partner diyemeyiz.

AYNISINI SURİYE VE LİBYA'DAN ALDIK

* O Mavi Marmara filosunda birçoğunuzun ülkelerinden vatandaşlardan vardı. Biz hepsini kendi vatandaşımız olarak gördük ve hepsini tek tek İsrail'den çıkarıp Türkiye üzerinden evlerine dönmelerini sağladık. Aynısını Suriye ve Libya'da da yaptık.

* Bizim de beklentimiz sizlerin de bizim vatandaşlarımıza aynı saygıyı göstermeniz. Sizi temin ederiz ki sizin ülkenizin vatandaşlarının başına benzer bir şey gelse ilk davranan biz oluruz. Bizim için ittifak içinde ayrımcılıktan ziyade dayanışma önemlidir.

ÖNCE ÖZÜR DİLESİNLER VE TAZMİNAT ÖDESİNLER

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin İsrail'e karşı sadece NATO değil birçok uluslararası kurumda blokaj uyguladığını belirtirken "Türkiye'nin İsrail'le ilişkisini düzeltmeyi isteyen ülkelerin önce gidip İsrail'e Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye'den özür dileyip, tazminat ödemesi gerektiğini anımsatmaları yerinde olur. Türkiye, İsrail bu iki adımı atmaması durumunda bu tür uygulamalarına devem edecektir" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.