İstanbul'dan ABD'ye Mesaj: Uyanın

İstanbul'dan ABD'ye Mesaj: Uyanın

ABD Ticaret Odası Başkanı Donohue, ABD'li şirketlerin Türkiye'de ne olduğundan çok emin olmadığını belirterek "Uyanın, Türkiye, şu anda önemli bir oyuncu" dedi

 

ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue, ABD'de Türkiye'deki fırsatlar konusunda farkındalık eksikliği bulunduğunu belirterek, ''Birçok bakımdan ABD'li şirketler Türkiye'de ne yapılır çok emin değil. Bu şirketlere mesajımız; 'Uyanın. Türkiye, şu anda önemli bir ekonomik oyuncu. Türkiye'de Amerikan şirketleri için muazzam fırsatlar var. Birçok birinci sınıf mal üreten Türkiye, stratejik konuma ve büyük işgücüne sahip'...'' dedi.

Donohue, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından onuruna düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, stratejik müttefik ve ticari partner olarak ABD ve Türkiye'nin pek çok küresel zorluk ve fırsat paylaştığını dile getirerek, paylaşılan faydalar genişledikçe, iki ülkenin ortaklığını bütün alanlarda derinleştirme ve güçlendirme gereğinin artacağına işaret etti.

Amerikan iş dünyasının neye odaklandığına ve ABD'de yaşanan son küresel gelişmelere değinen Donohue, planlarının Amerikan ürünleri ve hizmetleri için yeni pazarlar, ekonomik ve zengin enerji tedariki temin etmeye, turizm sektörünü desteklemeye odaklandığını anlatırken, bu alanların da Türkiye'nin gelişme kaydettiği alanlar olduğunu ifade etti.

Donohue, dünyanın geri kalan kısmına bakıldığında geniş fırsat ve zorlukları kapsayan geniş bir alan bulunduğunu belirterek, katlanarak büyüyen güçlü bir Çin'e, Euro Bölgesi'nin yüzleştiği krize değindi.

Yaşanabilir bir Euro Bölgesi ve AB'nin, Türkiye'nin ekonomik refahı ve büyümesi için elzem olduğunu vurgulayan Donohue, Euro Bölgesi'nin işbirliğini artırması, piyasaların güvenini tazelemesi ve ekonomik büyüme için yeni kaynaklar bulması gerektiğini söyledi.

Donohue, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ''Arap Baharı'' olarak adlandırılan dönüşümsel değişiklikler görüldüğünü, bu zorlu süreçte Türkiye'nin, siyasi ilerleme ve büyüme açısından bir plan oluşturmaya yardım etmeye çalıştığını ifade etti.

Türkiye'nin ana enerji tedarikçileri ile en büyük enerji tüketicilerinin kavşağında yer aldığını kaydeden Donohue, ''Güvenli ve çeşitlendirilmiş enerji kaynaklarının, global istikrar açısından anahtar nokta olduğuna inanıyoruz. Amerika ve Türkiye, doğru politikalar ve yatırım kararları sağlamak konusunda birlikte çalışabilir'' dedi.

Donohue, Türkiye ve ABD'nin karşılıklı stratejik kazançları için birlikte çalışabileceğini ve çalışması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''İki ülkenin ilişkisi geçmişte bölgesel savunma ve enerji konularına odaklansa da, ticari ilişkimizi görmeyi kaybetmemeliyiz. Bu ilişki, Türkiye'nin bölgesel ve global yeni ekonomik rolünü yansıtmalı. İki ülke pazarlarına bakıldığında ekonomik ve ticari ilişkimizin potansiyeline ulaşmadığını görüyoruz. İkili ticaret 15 milyar dolar civarında. Her iki ülke de, diğerine daha fazla ihracat yapmak istiyor. Peki bizi alıkoyan nedir? ABD'de Türkiye'deki fırsatlar konusunda farkındalık eksikliği var. Birçok bakımdan ABD'li şirketler Türkiye'de ne yapılır çok emin değil. Bu şirketlere mesajımız; 'Uyanın. Türkiye, şu anda önemli bir ekonomik oyuncu. Türkiye'de Amerikan şirketleri için muazzam fırsatlar var. Birçok birinci sınıf mal üreten Türkiye, stratejik konuma ve büyük işgücüne sahip'... Biz, algıları değiştirmeye çalışıyoruz. İki tarafın da ticarette bariyerleri kaldırmak için atması gereken adımlar var.''

"TÜRKİYE ÇALIŞAM GRUBU OLUŞTURDUK"

Tom Donohue, ABD Ticaret Odasının vize süreci ile vergi ve düzenleme sistemini Türkiye'den yatırımcılar ve diğerleri için daha çekici hale getirmek için çalıştığını belirtti.

Türkiye'nin bölgesel ekonomik odağının bilindiğini ancak ABD'nin sunduğu olanakların da gözden kaçmaması gerektiğini dile getiren Donohue, ''ABD'de rekabet acımasız olsa da, hala inanıyoruz ki biz, iyi fikri olan ve çok çalışanın kar edebileceği fırsatlar bölgesiyiz'' dedi.

Donohue, Türkiye'nin ilerlemeyi sürdüreceğine ve ABD iş dünyası için büyüyen bir ortak olacağına emin olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: ''ABD ve Türkiye iş toplulukları birbirleriyle ve yetkililerle, fırsatları ve engelleri açık açık konuşursa, ticaretimizin hızla büyüyeceğini biliyorum. Bu nedenle, Odada Türkiye Çalışma Grubu oluşturduk ve bu ayın sonunda ABD ve Türkiye'nin stratejik ekonomik ilişkisine ilişkin önemli bir konferans düzenliyoruz.'' Alınan bilgiye göre, 5 Ekim çarşamba günü ülkesine dönecek olan ABD Ticaret Odası Başkanı Tom Donohue, Türkiye'de hükümetten yetkililerle de bir araya gelecek

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.