Cemaate ittifak kıyağı

Cemaate ittifak kıyağı

İstanbul Ataköy'de, Diyanet İşleri Başkanlığı'na cami ve dini tesis alanı olarak tahsis edilen ancak yıllarca ruhsat verilmeyen arazi nin CHP'li belediye tarafından cemaate yurt binası için verildiği ortaya çıktı

İstanbul'un en gözde semtlerinden Ataköy 7-8-9-10. kısımlarda Diyanet İşleri Başkanlığı'na cami ve dini tesis alanı olarak verilen yaklaşık 5 bin metrekare arazinin 30 Mart yerel seçimlerine saatler kala CHPli Bakırköy Belediyesi tarafından cemaate yurt binası için tahsis edildiği ortaya çıktı.

Bakırköy Müftülüğü ve semt sakinlerinin söz konusu araziye cami ve Kur'an kursu talebini reddeden Bakırköy Belediyesi, cami derneğinden yetki alan Zambak Mimarlık isimli şirketin yurt binası projesini ise onayladı.

ATEŞ ÜNAL ERZEN'İN BAŞKANLIKTA SON İMZASI

Bakırköy Belediyesi eski Başkanı Ateş Ünal Erzen ve Başkan Yardımcısı Turgay Akbal tarafından seçimlerden önceki son mesai gününde 28 Mart 2014 Cuma günü onaylanan projeye göre dini tesis alanı olan arazinin sadece bin 557 metrekaresine cami projesi hazırlandı. 2 bin 925 metrekare ise yurt binası olarak projelendirildi. Projeyi hazırlayan ve ruhsat alan Zambak Mimarlık'ın referansları arasında Zaman gazetesinin binası var ve firma ortakları arasında Zaman gazetesinin kağıt üzerindeki ortakları da bulunuyor. Camiye yıllarca karşı çıkan, Kur'an kursu ibareli projeyi kabul etmeyen belediyenin CHP-cemaat işbirliğinin ayyuka çıktığı 30 Mart seçimleri öncesinde yurt projesini apar topar onaylaması dikkati çekti.

DİNİ TESİS YERİNE YURT BİNASINA ONAY VERİLDİ

Ruhsat belgesine göre; Zambak Mimarlık tarafından projelendirilen ve aynı firma tarafından müteahhtliği yapılacağı belirtilen inşaatın bin 557 metrekaresi ruhsatta cami olarak görünüyor. Projede 2 bin 925 metrekarelik alana yurt, 311 metrekarelik alana da lojman yapılması öngörülüyor. Ruhsat belgesindeki arazinin toplam büyüklüğü ise 4 bin 794 metrekare. Ataköylüler, dini tesis alanı olarak ayrılan alana caminin yanı sıra bölge halkının istifade edebileceği Kur'an kursu gibi dini tesisler yerine Fethullah Gülen cemaatince işletileceği iddia edilen yurt binası yapılacak olmasının kendilerini rahatsız ettiğini ifade ediyor.

ARAZİNİN SAHİBİ İSKİ

Tartışmaların devam ettiği camiinin yapılması istenilen alan hazineye ait. Arazi, Hazine tarafından 24 bin konuta cevap verebilecek bir arıtma tesisi kurması için İSKİ'ye tahsis edildi. Ancak tesisler çalışmayınca kurulan arıtma tesisi pompaj görevi yapmaya başladı. Bir süre sonra tesis pompaj görevi de yapamayınca alana İSKİ'ye ait borular konulmaya başlandı. Boş kalan arazi için gelen talepler üzerine dönemin Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin'in devreye girdiği öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de İmar Planları'nda gerekli düzenlemeleri yaparak arazinin dini tesis alanı Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine olanak sağladı. Bu girişimler sonucunda alanın 4 bin 81 metrekarelik bölümü dini tesis alanı olarak Diyanet'e devredildi.

Protokolde Kur'an kursu görünüyor

Başkanlığını semt sakinlerinden ve eski tekstilci Ramazan Özbey'in yaptığı cami yaptırma derneği Bakırköy Müftülüğü ile protokol imzaladı. İmzalanan protokole göre söz konusu alana cami ve yatakhanesi olan Kur'an kursu yapılması gerekiyor. Bakırköy Müftülüğü'nün de Kur'an kursu yapılması konusunda protokole bağlı kalınması için dernek yetkililerini uyardığı öğrenildi. Cami yaptırma Derneği Başkanı Ramazan Özbey ise Zambak Mimarlık ile projeyi daha uygun fiyata hazırladıkları için sözleşme imzaladıklarını iddia etti. Zambak Mimarlık ile 115 bin lira karşılığında anlaştıklarını belirten Özbey, söz konusu ücreti de henüz ödemediklerini belirtti. Yurt yapımı için Zambak Mimarlık'la anlaşan cami derneğinin, Bakırköy Müftülüğü ile sadece cami ve Kur'an kursu protokolü yaptığı öğrenildi. Zambak Mimarlık'ın Yönetim Kurulu üyeleri arasında Zaman gazetesinin ortaklarından Hamit Çiçek, Ahmet Çelik ve Mehmet Akif Afşar da bulunuyor. Yurt binası olarak verilen ruhsatta Zambak Mimarlık Genel Müdürü Ekrem Şişman'ın imzası bulunuyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.