Ay göründü Ramazan başladı

Ay göründü Ramazan başladı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve beraberindeki heyet Ay'ın hilal halini görebilmek için Aydos tepesine çıktı.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve beraberindeki heyet, mübarek Ramazan Ayı'nın başlangıcı sayılan Ay'ın hilal halini görebilmek için önceki akşam kentin en yüksek noktası Kartal'ın Aydos tepesine (537 m) çıktı.

AY ÇIPLAK GÖZLE İNCELENDİ

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) "Yeni ayı gördüğünüz zaman oruca başlayın ve tekrar yeni ayı gördüğünüz zaman orucunuza son verip bayram yapın." Hadis-i şerifinden hareketle Türkiye'de de hilalin görülüp görülmediği bizzat çıplak gözle de izlendi. Ancak hilal görülmedi. İncelemeye dün gece de devam edildi.

İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ AYDOS TEPESİ'NDE

Ramazan hilalinin görülmesine İslamî literatürde "rü'yet-i hilal" adı veriliyor. Zaman gazetesinin haberine göre; İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, Kartal Müftüsü Ümit Çimen, Pendik Müftüsü Ziya Ersin ve Kartal Vaizi Ali Arıcan, önceki akşam Aydos Tepesi'nde yaklaşık 45 dakika gökyüzünü inceledi.

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V) HADİSİNE UYDUK

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yaran, İslam âlemi için Ay'ın gözlemlenmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Peygamberimiz döneminde bugünkü gibi astronomik aletler yoktu. Ay'ın, Güneş'in hareketleri önceden tespit edilemiyordu. O gün yapılacak iş çıplak gözle görmekti. Bugünkü hesaplamalarla bunu çok hassas bir şekilde bilebiliyoruz. Fakat bizler buradaki gözlemlerimizle bir noktada Peygamber Efendimiz (s.a.v) hadisinin gereğini de yerine getirmiş oluyoruz." dedi.

Çeşitli üniversite ve rasathanelerde takvim ve ay hesaplaması yapıldığını belirten Prof. Dr. Yaran, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da hesaplama ile ilgili birimlerin olduğunu hatırlattı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.