İBB: Fiyat artışı zorunlu olmuştur

İBB: Fiyat artışı zorunlu olmuştur

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası, toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı az buldu. Yeni düzenlemenin işletme maliyetlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu söyleyen işletmeciler, “Mağdur oluyoruz” diye itiraz etti.

Ulaştırma Koordinasyon Merkezi, (UKOME) İstanbul’daki toplu ulaşım ücretlerine zamyapmış, otobüs, tramvay,metro, tünel, vapur, tren yolcu taşıma ücretleri 1.75 TL’den 1.95 TL’ye çıkarılmıştı. Bu zam, İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası’nımemnun etmedi. Yapılan düzenlemenin işletmemaliyetlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu belirten otobüs işletmecileri, zam oranına şöyle tepki gösterdi:

“MALİYETİN ALTINDA”
"Önceki tarifede 1.75 TL olarak uygulanan elektronik bilet akbil yolculuklarına yaklaşık % 12 oranında bir artış getirilmiştir. Oysa İETT tarafından yapılan açıklamada son bir yıl içinde akaryakıt ve işçilik giderlerinde yaklaşık yüzde 20 oranında bir artış yaşandığı vurgulanmaktadır. Bu da göstermektedir ki yapılan düzenleme işletmemaliyetlerinin altında kalmaktadır. Toplam200 binişle sınırlı aylık abonman (mavi akbil) ücreti de 140 TL yerine 155 TL olmuştur. Buradaki artış oranı da % 10 dolaylarında olup maliyetlerin altında kalmaktadır.Mavi akbil yolculuklularına 0.70 TL yerine 0.775 TL ödenecektir. 2010 yılında bu yolculuklara 0.90 TL ödeniyordu. Dolayısıyla yapılan düzenleme 2010 yılı rakamlarını bile yakalamaktan uzaktır. Avrupa emsal kentlerindeki yolculuk ücretinin 1 Euro olduğu dikkate alındığında, 1.95 TL bilet ücretinin bugün de yetersiz olduğu ortaya çıkmakta ve özel halk otobüslerinimağdur ettiği sonucuna varılmaktadır.”

İBB: Fiyat artışı zorunlu olmuştu
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma araçlarına yapılan zamlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Yıllık enflasyon oranı yüzde 9.48 olarak gerçekleşmesine rağmen, işletme giderlerinin önemli bir kısmını oluşturan akaryakıt giderlerinde yaklaşık yüzde 15.5’lik ve işçilik maliyetlerinde yaklaşık yüzde 10’luk bir artış kaydedildi. Toplu taşımada yeni bir fiyat ayarlamasına gidilmesi zorunlu oldu. Yeni ayarlamaya göre, öğrenciler ve İstanbul Kart, akbil kullanıcılarına en az oranda yansıtıldı. Oranlar yüzde 7 ile yüzde 10 arasında belirlendi” denildi.

METRO İNDİRİMİ
“Kadıköy-Kartal metrosu yüzde 50 indirimle yolcu taşımasına devam ediyor” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu metro hattını kullanarak Şehir Hatları vapurlarını kullanan vatandaşlar yüzde 50 ikinci bir indirimden de faydalanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün bakımı nedeniyle Şehir Hatları vapurlarında uygulanan yüzde 50’lik indirim de devam ediyor. Vatandaşlar böylece yüzde 75 indirimden faydalanıyor.
Vatandaşların toplu ulaşımı tercih etmesiyle birlikte Şehir Hatları vapurlarının taşıdığı yolcu sayısı, günlük 150 binden 160 bine ulaştı. Kadıköy Kartal metrosunda günlük yolcu sayısı 80 bine ulaştı. Bayram süresince metroyu 811 bin 792 vatandaş kullandı.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.