“İnsani Yardıma ve Yoksulluğa Uluslararası Bakış”

“İnsani Yardıma ve Yoksulluğa Uluslararası Bakış”

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde İnsani Yardıma ve Yoksulluğa Uluslararası Bakış konulu konulu konferans gerçekleştirildi.

Uluslararası Konferanslar Serisi 5. etkinliği kapsamında Sabahattin Zaim Ü niversitesi kampüsünde “Amerika Zekat Vakfı” yöneticisi Murat KÖSE ve “İslam İşbirliği Teşkilatı, İnsani Faaliyetler Birimi” Türkiye Temsilcisi Dr. İbrahim ALTAN  tarafından “İnsani Yardıma ve Yoksulluğa Uluslararası Bakış” (International Approach to Humanitarian Aid and Poverty) konulu konferans gerçekleştirildi.

S.Zaim Ü niversitesi Rektörünün açılış konuşmalarından sonra ilk konuşmacı olarak kürsüye gelen ZAKAT Foundation of America, Doğu Kıyısı Program Direktörü Murat KÖSE, Medyada Amerika Birleşik Devletleri’nin zenginliklerinin ön planda tutulduğu fakat arka planda ciddi bir yoksulluğun olduğu gerçeğine atıf yapmasıyla başladığı konuşmasında, yoksulluğun varlığına dair farkındalık oluşturmak ve İslam kimliğini sözle değil uygulamalar ile göstermenin bir yolu olarak da yoksulluk sorunu için düzenledikleri faaliyetlerin neler olduğuna dair projelerden bahsetti.

“ABD’de ki faaliyetlerimize 11 Eylül olaylarından sonra başladık ve geldiğimiz noktada yaptığımız faaliyetler burada model olarak alınmaya başladı. ABD halkı projelerimizin önemine binaen zekat ve diğer yardım konularında bizlere ciddi destek oluyorlar” diyen KÖSE “Amerika Zekat Vakfı” olarak Acil Yardım, Yetimlere Bakım, Sağlık Hizmetleri, Sezon Programları, ABD ve Kanada’da ki programlar dahilinde düzenledikleri projeler ve olumlu geribildirimler konusunda sunumuna devam etti. “Bizimle birlikte çalışan gönüllülerimiz ile birlikte ihtiyacı olan kişilere sürdürülebilir destek vermeye önem veriyoruz, sadece belli bir konuda yardım ederek geri adım atmıyoruz. Bu kişilere uzun vadeli yardımı nasıl etkin kılabiliriz konusuna ağırlık veriyoruz” sözlerini vurgulayan KÖSE, gönüllülerinin projelerine vermiş olduğu destek ile birlikte ülkenin önemli üniversitelerden burs aldıklarına da işaret ederek sunumunu tamamladı.

Programın ikinci konuşmacısı olan “İslam İşbirliği Teşkilatı, İnsani Faaliyetler Birimi” Türkiye Temsilcisi Dr. İbrahim ALTAN, stratejik planlamalarını İslam dünyasında öne çıkan afetler, yoksulluk ve savaşlar minvalinde değerlendirdiklerini ve İslam dünyasında birbirinden bağımsız hareket eden Sivil Toplum Kuruluşlarını kurdukları bir şemsiye örgüt ile bir araya getirmeye çalıştıklarını ifade ederek sunumuna başladı. 2008 de İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında İnsani Faaliyetler Birimi’nin kurulduğunu belirten ALTAN “ İslam ülkelerinde sivil toplum kuruluşlarının, siyasilerin, mütefekkirlerin organize ve planlı yardım faaliyetleri yürütülmesi konusunda daha destekleyici olması gerekiyor. Bu anlamda da en büyük görev üniversitelerimize düşüyor.

Üniversitelerimizin yardım projeleri bağlamında farkındalığı arttırıcı faaliyetler yapması, öğrencilerini yoksullukla mücadeleye hazırlaması ve bu konuda programlar üretmeye hız vermesi gerekiyor” dedi. Sunumuna Suriye’de  yaşanan savaş ve burada sıkıntılarla boğuşan iç ve dış mültecilere yaptıkları gıda, barınma, eğitim, hijyen, eğitim yardımları ile devam eden ALTAN ayrıca “ İslam dünyasında bu tarz konularda bir ihtisaslaşma yok. Yardım planlamalarımız ve koordinasyonlarımız yeterli değil, sürdürülebilir yardım konusunda eksiklerimiz var.

Stratejik planlamalar tam anlamıyla yerine getirilemiyor. Kaynaklar etkin değerlendirilemiyor. Tam da bu nokta da bir “Akıl” a ihtiyacımız var. Üniversitelerin yapacağı araştırmalarla bu aklı üretip Sivil Toplum Kuruluşlarımızla paylaşması gerekiyor. Bu bağlamda sizlerin de yardımlarını bekliyoruz” dedi. Sunumların sonunda konuşmacılara yöneltilen sorular ve hediyelerin takdimi ile birlikte konferans son buldu. 

5042d196-16c1-4531-b74d-9fe6ac9ce479.jpg

417882e0-bb7a-439a-81fd-1b292a945fa3.jpg

7c59af40-b6b8-4e9d-80f4-f8b2efa98129.jpg

aa69a100-04fb-4f44-9976-8590eb03891b.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.