"İstanbul Yunan olacak!"

"İstanbul Yunan olacak!"

İstanbul'un fethi 559. yılında büyük bir coşkuyla kutlanırken, Yunanistan'da da tam aksi yönde bir anma vardı. Yunanlılar, İstanbul'un yeniden Yunan olacağı hayaliyle Atina'da bir gösteri yaptı...

İstanbul’un 29 Mayıs 1453’te Osmanlı tarafından fethedilmesi sadece Türkiye’de değil Yunanistan’da da anıldı. 6 Mayıs’ta yapılan seçimlerle meclise girmeye hak kazanan aşırı sağcı Altın Şafak Partisi üyeleri başkent Atina’daki ünlü Stigmata Meydanı’nda toplanarak, İstanbul kuşatması sırasında direnen Bizans askerlerini ve son Bizans imparatoru 11’inci Konstantin’i andı.
 
Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteride Yunan bayrakları sallanırken, Yunan milli marşı da okundu. Göstericilerin asker anıtına çelenk bırakmasına ise izin verilmedi.
 
İSTANBUL YUNAN OLACAK
 
Gösteriye katılarak bir konuşma yapan Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos, “İmparator Konstantin ve Constantinapol’ün son koruyucuları, milliyetçilik hareketinin zamana yenilmezliğini bize gösteriyor. Biz ‘Megalo İdea’nın askerleriyiz. Şimdi burada da komik nedenlerle engelleniyoruz. Ancak biz kurallara her zaman uyarız. Bu nedenle çelengimizi anıta değil buraya bırakacağız” diye konuştu. Mihaloliakos, Yunan televizyonlarına yaptığı açıklamada ise “Bugün burada İmparator Konstantin‘e saygılarımızı sunmak için geldik. O hala bizim için İstanbul’un Yunan olacağı günü bekliyor” ifadesini kullandı.
 
YUNANLILARA GÖRE BİR KAHRAMAN
 
Son Bizans İmparatoru 11’inci Konstantin’in ölümüyle ilgili farklı söylentiler var. Yunan tarihçiler genel olarak Konstantin’in sokaklarda savaşırken öldüğünü kabul ediyor. Bu nedenle Yunan milliyetçileri için hala çok önemli bir figür. Cesedinin bulunamadığı ve kuşatmada ölen Bizans askerleriyle toplu mezarlardan birine gömüldüğü sanılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.