İstanbul'dan bir CERRAH geçti

İstanbul'dan bir CERRAH geçti

Osmaniye Valiliği'ne atanan Cerrah İstanbul'dan rekorla ayrıldı. Cerrah zamanında İstanbul'da birçok çete de çökertildi..

İstanbul Emniyet Müdürü Cellalletin Cerrah, Osmaniye'ye vali olarak atandı. İstanbul'da görev yapan en genç emniyet müdürü olma ünvanını elinde bulunduran Cerrah, İstanbul'da en uzun görev yapan emniyet müdürü ünvanını da kazandı.

İşte Cerrah'ın Emniyet Müdürlüğü görevi boyunca yaşanan önemli gelişmelerden bazıları:

Celalettin Cerrah, İstanbul'da en genç ve en uzun görev yapan il emniyet müdürü oldu. Celalettin Cerrah, 4 Mart 2003'te Sivas'tan İstanbul'a atanmıştı.

Üniformasıyla İstanbul'a gelen Cerrah, Sivaslılar tarafından Çamlıca gişelerinde davul zurnalarla karşılanmıştı. Görev yaptığı dönemde birinci yılını doldurmadan El Kaide saldırıları gerçekleşti.

15-20 Kasım'da Sinagog ve bir banka şubesine yapılan bombalı saldırılar sonrası saldırıların önüne geçilemediği gerekçesiyle eleştirildi ancak saldırganların kısa sürede yakalanması hanesine artı puan olarak yansıdı.

Göreve gelişinin birinci yılında NATO zirvesi İstanbul'da yapıldı. 2004 yılındaki NATO zirvesinde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle ABD eski Başkanı George Bush'tan teşekkür mektubu aldı.

2007 yılında öldürülen Hrant Dink cinayetinde alınan ihbara rağmen koruma önlemi alınmadığı için eleştirilmişti.
Hakkında soruşturma açıldı. Müfettişler tarafından ifadesi alınan Cerrah'ın hakkında dava açılmamıştı.

27 Temmuz 2008 yılında Güngören'de 10 dakika arayla meydana gelen iki ayrı patlamada 1'i doğmamış bebek 17 kişi ölmüş, 90 kişi de yaralanmıştı.

Patlamaya el yapımı parça ve basınç etkili cep telefonları ile anahtar sistemi kurulan, patlayıcı madde olarak TNT kullanılan el yapımı bombalar olduğu, bombaların parça etkisini sağlama amacıyla metal vidaların ve bombanın içine yerleştirildiği beton çöp kutusunun parçalarının kullanıldığının tespit edilmişti.

Taksim Meydanı'na çıkarak 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen bazı sendikalarında aralarında olduğu gruplara izin verilmemişti. Meydana çıkmak isteyen gruplara polis müdahale etmişti.

Cerrah'ın görev yaptığı 6 yılda, özellikle toplumsal olaylarda polis orantısız güç kullanmakla suçlandı. 1 Mayıs olaylarına "orantısız güç" ve "makul sayı" tartışmaları damga vurmuştu.

CERRAH, ATAMAYI YURTDIŞINDA ÖĞRENDİ

Cerrah atamasının yapıldığı haberini İspanya'nın Barselona'da kentinde öğrendi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah yurt dışında olduğu sırada öğrendiği önemli haberler sadece bu değildi.

Bir dönem yurt dışına çıktığı sırada İstanbul'da önemli olaylar meydana geldi. 15 Kasım 2003'de meydana gelen patlamalar esnasında Türkiye-Letonya milli maçını izlemek için yurt dışındaydı.

Cerrah'ın ikinci yurt dışı gezisinde ise tuttuğu takımın stadında çarşı grubu üyesi Ferdi Aslan tabancayla öldürüldü.

Beşiktaş-Kayseri maçında meydana gelen olay esnasında Cerrah yardımcıları ile birlikte yurt dışındaydı. Cerrah'ın 19 Ocak 2007'de gerçekleştirdiği yurt dışı gezisinde ise Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürüldü. Türkiye gündemini sarsan cinayet esnasında Cerrah Hollanda'daydı.

CELALETTİN CERRAH DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OPERASYONLAR


Celalettin Cerrah'ın görev yaptığı süre içerisinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü önemli operasyonlara da imza attı.

1- Urfi Çetinkaya 4 ton uyuşturucu ile yakalandı,
2- 7 yılda 12 ton eroin ele geçirildi,
3- El-Kaide operasyonları (15-20 Kasım saldırılarını düzenleyen hücreleri tamamını yakaladı),
4- Sedat Peker, Kürşat Yılmaz, Söylemezler çetesi, Sedat Şahin'e yönelik operasyonlar,
5- Kapkaç çetesi lideri Fırat Delibaş'ın çetesinin çökertilmesi,
6- Uzan'lar operasyonu,
7- MLKP operasyonu,
8- DHKPC operasyonu,
9- Araç kundaklayan terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar,


Öte yandan Cerrah'ın görev süresi boyunca Cumhuriyet savcılarının talimatı ile gerçekleştirilen Ergenekon operasyonları kapsamında çeşitli dalgalarda çok sayıda önemli isim gözaltına alındı.

CERRAH'IN ÖZGEÇMİŞİ

Celalettin Cerrah, 1953 yılında Konya ili Akşehir ilçesinde doğdu. 1974 yılında Polis Akademisi'ni bitirdi. Komiser Yardımcısı olduktan sonra Emniyetin çeşitli birimlerinde çalıştı. 1989 yılında Mardin İl Emniyet Müdürü olarak atandı, daha sonra sırasıyla 1990 yılında Batman İl Emniyet Müdürlüğü, 1991-1992 yıllarında Siirt İl Emniyet Müdürlüğü, 1992-1995 yıllarında Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü, 1997-2000 yıllarında Sivas İl Emniyet Müdürlüğü, 2000-2001 yılları arasında Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcılığı, 12 Aralık 2001 ve 04.03.2003 tarihleri arasında Sivas İl Emniyet Müdürlüğü görevini yaptı

Etiketler :