İstanbullulara yeni müjdeler kapıda

İstanbullulara yeni müjdeler kapıda

İstanbul'un 2013 bütcesi onaylandı.

 

Topbaş, yeni yeşil alanlar ve metro yatırımları için kesenin ağzını açtıklarını vurguladı, Cendere'de 700 bin metrekarelik yeni park ile Haliç Tersanesi'nde Bilim-Teknoloji ve İnnovasyon Merkezi kuracaklarının müjdesini verdi.

SU HAVZALARINA KORUMA

Çevre alanındaki çalışmalarına ilişkin çarpıcı rakamlar veren Topbaş, su havzalarında yaptıkları kamulaştırmanın 23 Milyon metrekareye ulaştığını ve çevreyi koruma amaçlı bu çalışma için yaklaşık 1 Milyar Dolar harcadıklarını açıkladı.

Şirket ciroları da dahil İBB konsolide bütçesinin 25 Milyar 730 Milyon TL olarak belirlendiğini kaydeden Topbaş,  " En büyük yatırımı çevreye ve ulaşıma yapacağız. Yeni yeşil alanlar ve parklarla şehri donatacağız"dedi.

METROKENT HEDEFİ

Ulaşım yatırımlarını detaylı olarak anlatan Topbaş "Metrokent hedefine çok yakınız, sözümüzün eriyiz. Göreve geldiğimizde 400 bin kişi raylı sistem kullanırken bu yıl sonu itibariyle 2 milyona ulaşmış olacağız. Bu sayı 2016 yılında 7 milyon, 2019 yılında ise 11 milyona ulaşmış olacak" dedi.

SULTANBEYLİ VE BAHÇEŞEHİR'E METRO

İstanbul halkının metro çalışmalarını çok yakından takip ettiğini belirten Topbaş,  "Sultanbeyli ve Bahçeşehir'deki vatandaşlarımız ısrarla metro talep ediyor, inşaallah bu müjdeyi vereceğiz, Sancaktepe'den Sultanbeyli'ye 6.5 kilometrelik metro hattını ilave edeceğiz. Ulaştırma Bakanlığımız ile görüşmek suretiyle Bahçeşehir'e raylı sistemin ulaşmasıyla ilgili çalışmayı da tamamlayacağız. Bizim 2019 yılına kadar 400 kilometre raylı sistemi tamamlayıp tamamlayamayacağımız tartışılırken biz böylece 400 kilometrenin de üzerine çıkacağımızı deklare etmiş olduk" dedi.

METROBÜS GÜZERGAHINA METRO

Metrobüs sisteminin kapasitesinin üzerinde hizmet verdiğini belirten Topbaş, "Evet kabul ediyoruz, artık metrobüsün metroya dönüşmesi gerekiyor. Metrobüs kalacak, hizmet vermeye devam edecek ama aynı güzergahta metro sistemini de kuracağız"dedi.

KONSOLİDE YATIRIM TUTARI 8.5 MİLYAR TL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında yatırıma toplam 8.5 milyar lira (Eski ifadeyle 8.5 katrilyon) ayırdı... Çevre yatırımlarının toplam tutarı 3.6 milyar lira olarak belirlendi... Bu rakam toplam bütçenin yüzde 43'nü denk geliyor... Ulaşım yatırımlarının bütçedeki payı ise yüzde 42... Ulaşıma harcanacak rakam ise toplam 3.5 milyar lira...

İSTANBUL DÜNYA'NIN MERKEZİ

Bütçe konuşmasında İstanbul'un vizyon projelerinden de söz eden Topbaş, "İstanbul'daki gelişmeler dur durak bilmiyor, Kanal İstanbul, İki yakaya iki şehir, 3. havalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüp geçidi, Şehir hastaneleri, Demokrasi ve Özgürlük Adası, Haliç Metro Köprüsü ve Marmaray, say say bitmiyor, İstanbul Dünya'nın merkezi olma yolunda hızla ilerliyor" dedi.

TURİZM HEDEFLERİ

Topbaş konuşmasında turizm yatırımlarına ilişkin bilgiler de verdi. 2004'te turist sayısının 3.5 milyon olduğunu hatırlatan Topbaş, 2013 yılında İstanbul'un yıllık turist sayısının 10 milyonu aştığına dikkat çekti. İstanbul'u Dünya'nın kongre merkezi haline getirdiklerini belirten Topbaş, 2004 yılında İstanbul'da 514 otel bulunduğunu yapımı devam edenlerle birlikte bu sayının 1260'a ulaşacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.