İstanbul'un 4 yıllık stratejik planı açıklandı

İstanbul'un 4 yıllık stratejik planı açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın 3’üncü kez başkanlık koltuğuna oturmasının ardından 2015-2019 yılları arasında İstanbul’da yapılması planlanan projelerin maliyetleri, tamamlanma süresi ve genel ayrıntılarına ilişkin bilgiler içeren

Plana göre İstanbul'da raylı sistem uzunluğu yüzde 140 artacak, minibüs ve dolmuşlara İstanbulkart ile binilecek, taksiler ise merkezi sistemden yönlendirilecek, her yıl ortalama 780 sosyal konut inşa edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve belediye meclisinde kabul edilen 2015-2019 Stratejik Planı'nda, İstanbul'da 4 yıl boyunca yapılması planlanan projelerin maliyetleri, tamamlanma süresi ve genel ayrıntılarına ilişkin bilgiler yer aldı. Planda, ana hizmet alanları Afet, Çevre, İmar, Kent ve Toplum düzeni, Kültür Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Destek Hizmetleri, Ulaşım Hizmetleri ve Genel Yönetim başlıkları altında toplandı.

RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU YÜZDE 140 ARTACAK

Stratejik Plana göre 2015 – 2019 yılları arasında raylı sistem projelerine 21,5 milyar TL harcanması hedefleniyor. Buna göre İstanbul genelinde raylı sistem uzunluğu 2019'a gelindiğinde yüzde 140, Anadolu Yakasında ise yüzde 295 artış gösterecek. Avrupa yakasında 2019 yılı sonuna gelindiğinde raylı sistem uzunluğunun 672 km olması hedefleniyor. Otobüs, minibüs ve taksilerin engelli kullanımına uygun hale getirilmesi hedeflenirken 2016 yılı sonunda minibüs ve dolmuşlarda İstanbulkart kullanılacak, taksiler ise merkezi sistemden yönlendirilecek.

DENİZ YOLUNUN ULAŞIMDAKİ PAYI YÜZDE 5 OLACAK

Deniz yolunun geliştirilmesi için ise 683 milyon TL harcanması planlanıyor. 2017'ye kadar alınacak 10 yeni gemi ile deniz yolunu kullananların oranı yüzde 5 olacak. Deniz taşımacılığı için şehir dışında kalan noktalara iskeleler kurulacak ve yük taşımacılığı buradan kalkan deniz araçlarıyla yapılacak. Haliç'e yüzer iskeleler, Karaköy iskelesi, Adalar sahil düzenlemeleri ve marina projeleri 2019'a kadar tamamlanacak

HER YIL ORTALAMA 780 SOSYAL KONUT YAPILACAK

Öte yandan İstanbul'da birçok semtin Riskli Alan ilan edilmesi ile tartışmalara neden olan Kentsel Dönüşüm Projelerine 5 yılda 128,6 milyon TL ayrılacağı açıklandı. Belediye parselleri üzerindeki gecekonduları düzenli yaşam alanına dönüştürmek için 646.4 milyon lira harcanacak. Belediye parselleri üzerinde bulunan gecekonduların yıkımında her yıl ortalama 90 gecekondu tasfiye edilecek. Bu süreçte tamamlanan sosyal konut sayısının ise her yıl ortalama 780 olması planlanıyor.

YEŞİL ALANLARA 5.1 TRİLYON

İstanbul'da yeşil alanların arttırılması için 5.1 milyar lira harcanması hedefleniyor. 1.4 milyon metrekareye çıkartılması planlanan yeşil alan ve mesire yerleri arasında Avrupa Yakası Kent Ormanı, Ortaköy vadisi, Zeytinburnu (Çırpıcı) Şehir Parkı, Sarıyer Hacıosman korusu, Küçükçekmece Menekşe Deresi, Bakırköy Florya Botanik Parkı gibi alanların tamamlanması bekleniyor. Ayrıca bu yıllar arasında Kadıköy meydanı 1. Ve 2. Etap Eyüp meydanı, Kabataş iskele meydanı, Beykoz Çubuklu ve Kanlıca meydanı, Bakırköy meydanı, Aksaray meydanı, Karaköy meydanı gibi merkezi alanların düzenlenmesi hedefleniyor.

İSTANBUL'UN TANITIMINA 29.7 MİLYON HARCANACAK

Boğaziçi öngörünüm alanını korumak ve geliştirmek için 6,5 milyon TL, Kültür ve tabiat varlıklarının korunması 347,3 milyon TL harcanacak. Tarihi sur, kale, çeşme, cami yenileme, eski eserlerin ve kayıp varlıkların ihyası, türbe ve mezarlıkların restorasyonu için 200 rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi hazırlanacak. Yenikapı kalıntılarının koruma işi 2017'de %100 oranında bitecek. Öte yandan uluslararası alanda İstanbul'un tanıtımı için 29,7 milyon harcanacak. İstanbul'da düzenlenecek kültürel etkinliklere katılanların sayısının her yıl ortalama 1 milyon 200 bin olması hedefleniyor. Her yıl tiyatro, sinema, festival, yaz etkinlikleri gibi ortalama 2 bin adet organizasyon düzenlenmesi planlanıyor. Stratejik plana göre her yıl ortalama 70 tiyatro oyunu sergilenecek. Her yıl da bir adet ilçe kütüphanesini kitapseverlerin hizmetine açılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.