İstanbul'un Fethi'nin 562. yılı şölenle kutlanıyor

İstanbul'un Fethi'nin 562. yılı şölenle kutlanıyor

İstanbul'un Fethi'nin 562. yıl dönümü kutlamalarının yapıldığı Yenikapı etkinlik alanını yaklaşık 2 milyon kişi doldurdu.

İstanbul'un Fethi'nin 562. yıl dönümü kutlamaları saat 18:00 civarında başladı. Kutlamalar, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ile Tarihi Osmanlı Birliği'nden 562 kişilik mehter takımının konseriyle başladı.

2 MİLYON KİŞİYE KUR'AN TİLAVETİ

Cumhurbaşkanlığının himayesinde İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü kutlamalarının yapıldığı Yenikapı etkinlik alanında toplanan yaklaşık 2 milyon kişi, Kur'an-ı Kerim tilaveti dinledi.

Fetih töreninde 2 milyon kişiye Kur'an-ı Kerim tilaveti VİDEO

ERDOĞAN HELİKOPTERLE ALANA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Tarabya Köşkü'nden helikopterle alana hareket etti. Helikopter bir süre alanın üzerinde tur attı. Alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulunduğu helikopterin tur attığı anonsu yapılınca, vatandaşlar Türk bayrakları sallayarak kendisini selamladı.

TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPTI

Helikopter, alanın yanındaki piste indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mehter takımı konser verdiği esnada, ellerinde bayraklarla 16 Türk devletini temsil eden askerlerin bulunduğu yerden yürüyerek, alana giriş yaptı. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a alana gelişinde yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Eşiyle sahneye çıkan Erdoğan da vatandaşları selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından protokoldeki yerine geçti ve Türk Yıldızları gösteri yaptı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TÖREN ALANINA GELDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara mitinginin ardından alana geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte alana geldi. Ankara'daki AK Parti mitinginin ardından beraberindeki bakanlarla birlikte alana gelen Davutoğlu'na vatandaşlar yoğun sevgi gösterisinde bulundu.

"BENİM EN BÜYÜK HOCAM İSTANBUL'DUR"

Davutoğlu'nun konuşmalarından satır başları:

"Selam olsun aziz İstanbul'a selam olsun bu şehri muştulayan Peygambere salatü selam olsun bu muştuyu hayata geçiren Fatih Sultan Mehmet'e selam olsun. Bu bayrağı surlara diken Ulubatlı Hasan'a selam olsun. İstanbul'un taşına toprağına selam olsun. Sayın Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanım fethin 563. yılı kutlu olsun. Biz fetih aşkını ve sevdasını Yenikapı'ya taşıyan İstanbullulara selam olsun. Ben her zaman derim benim en büyük hocam İstanbul'dur.

"YENİ TÜRKİYE'NİN FATİHLERİ SİZLERSİNİZ"

Devleti yüceltecekseniz önce kendinize, milletinize ve tarihinize güveneceksiniz. O genç sultan daha çocukluğunda idealini ortaya koymuştu hayatında tek kızıl elması vardı İstanbul. 21 yaşında İstanbul'a yürürken 'bu genç çocuk mu İstanbul'u alacak' o ulu sultan olarak bir devri kapatıp bir devri açtı. Gençler yeni fetihlere hazır mısınız? Diyorlarki Türkiye küresel güç olamaz? Onlara tarihimizi öğretmeye var mısınız? Yeni Türkiye'nin Fatihleri sizlersiniz. Devlet olmak kudret sahibi olmaktır ama yetmez şefkat ve adalet ile yaşar.

"FATİH SULTAN MEHMET SADECE BİR RÜYAYA YÜRÜMEDİ"

Fatih Sultan Mehmet sadece bir rüyaya yürümedi geldi bu aşılmaz denilen surların önüne geldi ve Macar Urban usta ile topları döktü işte bu da kudret göstergesi . İşte devlet kendi uçağını kendisi yapsın. 2002'de biz iktidarı devir aldığımızda IMF'ye muhtaçtık. Bu devlete izzet ve kudreti kim verdi? Piyade tüfeğini yapamayan ülkeden kendi helikopterini yapan ülke haline geldik. Cumhuriyetin 100. yılında bu semalarda uçan uçaklar yüzde 100 yerli uçak olacak."

TOPBAŞ: YENİDEN YÜKSELİŞ VE DİRİLİŞ DİLİYORUZ

Şölende konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş "Yeniden yükseliş ve diriliş diyoruz. Tüm dünyaya sesleniyoruz kimse misafir değil İstanbul herkesi sarıp sarmalar. Herkes adaletin teminatı altındadır" dedi. Kutlamaların önemine değinen Topbaş "Hepinizi Allah'a emanet ediyorum" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SAHNESİ KURULDU

Alanın gösterilere hazırlanması için yaklaşık 450 kişilik ekip çalışırken, alanda 2 çadır hastane, 10 sağlık noktası, 6 mescit, 6 mobil tuvalet ve şadırvan, 20 su dağıtım noktası hizmet veriyor. Ayrıca alanda ve çevrede 70 ambulans ve 600 sağlık personeli olumsuz durumlar için hazır bekletilirken, gösterilerin rahatça izlenmesi için farklı alanlara 9 dev ekran kuruldu. Etkinlikler için Türkiye'de şu ana kadar yapılmış en büyüğü olduğu belirtilen bin 800 metrekarelik sahne kuruldu. Sahnede, Türkiye'de tek parça halinde kurulmuş en büyük sahnesi olma özelliğine sahip 500 metrekarelik led ekran da bulunuyor. Ekranın sağ köşesinde "Fethin 562. yılı kutlu olsun", üst tarafında ise "Yeniden diriliş yeniden yükseliş" yazıyor. Ekranın sol tarafında ise Fatih Sultan Mehmet'in at üzerindeki fotoğrafı yer alıyor. Bu arada, İDO'nun Yenikapı'dan Bursa ve Yalova ile şehir içinde yapılan bazı seferlerinin saatleri, şölen dolayısıyla revize edildi. Bazı seferler iptal edilirken, yerlerine ek seferler konuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.