İşte AK Parti'nin emanetçi başbakanı!

İşte AK Parti'nin emanetçi başbakanı!

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül'ün de AK Parti genel başkanı olması durumunda Başbakanlık için o ismin adı geçiyor.

Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e, Cumhurbaşkanı Gül’ün ise AKP’nin başına geçmesini öngören senaryoya göre, 10 ay ülkeyi “emanetçi başbakan yönetecek. Kurtulmuş’tan Babacan’a, ortada tam 10 aday var

Taraf'dan Hüseyin Özay'ın haberine göre TBMM Başkanlığı için seçim sürecinin başlaması Ankara’daki koltuk hesaplarının yeniden gündeme gelmesine yol açtı. TBMM Başkan adayları ile birlikte, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ardından, “kimin Başbakan olacağı da” tartışılmaya başlandı. Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasını ve Cumhurbaşkanı Gül’ün de partinin başına geçmesini öngören senaryoya göre, 10 aylık geçiş dönemi için 10 ayrı adayın ismi geçiyor. Bu durum parti içinde de, “örtülü koltuk savaşının” başlamasına neden oldu.

PUTİN MODELİ GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, 4 Temmuz’da görev süresinin dolması nedeniyle Meclis Başkanlığı seçimi için süreç dün başladı. TBMM Başkanlığı için AKP’nin kimi aday göstereceği merakla beklenirken, kulislerde Başbakan Erdoğan’ın emanetçibaşbakan olarak kimi işaret edeceği de tartışma konusu oldu. Meclis kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise partinin başına geçerek Başbakan olmasını içeren “Putin Modeli”halen geçerliliğini koruyor. Bu modelde ise en çok, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçimler arasındaki yaklaşık 10 aylık süre içinde kimin başbakan olacağı merak ediliyor.

HERKES BAŞBAKAN ADAYI

Kulislerde, geçiş döneminde Başbakanlık görevini üstlenecek olan kişiyle ilgili “toto”lar başladı. Buna göre, geçiş dönemi Başbakanlığı için yaklaşık 10 adayın ismi geçiyor. Başbakanlık adaylığı için ismi geçenlerin başında, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı geliyor. Ayrıca AKP yönetiminden, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Yalçın Akdoğan’ın isimleri de Başbakanlık için konuşuluyor.

TBMM Meclis Başkanlığı için seçim süreci başladı

TBMM Başkanlığı için seçim süreci takvimi dün başladı. Adaylar, 28 haziran cuma günü gece yarısına kadar başvuruda bulunabilecek. 2 Temmuz Salı günü Meclis Genel Kurulunda seçim yapılacak. Gizli oyla yapılacak seçimlerin ilk turunda 367 aranacak. Üçüncü turda salt çoğunluk yeterli olacak. TBMM Başkanı Cemil Çiçek en güçlü adaylar arasında. Nimet Baş, Hayati Yazıcı, Burhan Kuzu’nun da adları geçiyor. TBMM, sadece başkanını değil başkanlık divanını da seçecek. AKP 28, CHP 26 Haziran’da guruplarının önüne sandık koyacak. Başkanvekilleri ve grup başkanvekillikleri ve katip üye adayları belli olacak. TBMM, 2 Temmuz’da başkanını seçtikten sonra isterse, başkanlık divanı seçimlerini de yapabiliyor. Öte yandan TBMM Başkanlığı için ilk aday MHP’li Bal oldu. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, adaylık başvurusunu Başkanlık Divanı’na sundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.