İşte Bedellinin Getirisi

İşte Bedellinin Getirisi

Bedelli için ‘olur’ çıkarsa 100 bin kişinin yararlanması ve ekonomiye katkısının 5 milyar dolar olması bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda gazetecilerin bedelli askerlik konusundaki sorularına gerekirse değerlendirme yapılacağı yönünde açıklamaları, bedelli bekleyen çalışan kesimde büyük umut yarattı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de dün yalanlanmasına rağmen AK Parti grup toplantısında milletvekillerine “Söz Başbakan’da, O ne derse onu yaparız” dediği yönündeki haberler de bedelli beklentilerini artırınca ekonomi kesimi de hesap yaptı. Ekonomi bürokrasisi bedelli askerliğin, krizden çıkış yılı 2010’da IMF ile anlaşmayan hükümetin kaynak yaratmasında büyük katkısı olacağı görüşündeler. Ekonomi çevrelerinde yaklaşık 100 bin kişinin yararlanması beklenen bedelli askerliğin doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye katkısının 4-5 milyar dolara

(8 milyar lira) ulaşabileceği tahmin ediliyor.

100 BİN KİŞİ YARARLANIR

Bedelli askerlik bekleyenlerin, kurdukları internet sitelerine göre kişi başına 7.500 Euro vermeye hazırlar. Bu da en az 100 bin kişi başvurması beklenen bedelli askerlikte sadece ödenen paradan 750 milyon Euro yani 1 milyar dolar civarında Hazine’ye ek kaynak anlamına geliyor. Ekonomi çevreleri bedelli askerliğin ekonomiye katkısının sadece bu parayla sınırlı kalmayacağını, dolaylı etkisinin de olacağını belirtiyorlar. Yapılan hesaplamalara göre 100 bin kişi için ekonomiye kazandırdığı meblağ bu kişilerin hepsinin asgari ücret aldığı göz önüne alındığında sigortaları ve TSK’nın er ve yedek subay başına harcadığı maliyetin toplamı 1.5 milyar doları aşıyor. Aynı kişilerin çoğunun iş sahibi olduğu, yanında işçi çalıştırdığı ve yüksek kariyerli olduğu dikkate alındığında bedelli askerliğin ekonomiye katkısı 4-5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Son 3 uygulamadan 126 bin kişi yararlandı

Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla uygulanıyor. Cumhuriyet tarihinde 10 kez uygulanan bedelli askerliğin son 3 uygulamasından toplam 125 bin 834 kişi yararlandı. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler Ordunun ve Devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleri. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmış. Türkiye’de ikamet etmekte olanlara sağlanan bedelli askerliğin süresi ise 21 gün. Cumhuriyet tarihinde 10 kez uygulandı. En son uygulamalar, 1984, 1987, ve 2000 yıllarında yapıldı. 2000 yılındaki uygulamanın sebebi 17 Ağustos 1999’daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı amacı taşıdı. Bedelli askerlikten bugüne kadar 125 bin 834 kişi yararlandı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün daha önceden Meclis’te bir soru önergesine verdiği yanıta göre 1987’de 18 bin 433, 1992’de 35 bin 111 ve 1999 yılında da 72 bin 290 vatandaş bedelli askerlikten yararlandı.

Bedellide söz Başbakan’ın

Başbakan Erdoğan, hafta sonunda gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili çok sayıda mail geldiğinin belirtilmesi üzerine ‘’Bu mailleri bence bir klasöre koysanız da bunu Silahlı Kuvvetlere gönderseniz çok isabetli olur veya Milli Savunma Bakanlığımıza. Milli Savunma Bakanımız ve Genelkurmay Başkanımızla bu konuyu tekrar, bir daha müzakere ederiz’’ demişti. Dün de AK Parti grup toplantısında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün `Söz Başbakan`da. O ne derse onu yaparız` dediği yönünde haberler yer aldı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada söz konusu haberlerin gerçek dışı olduğu belirtildi.

STAR

Etiketler :