İşte kritik görüşmenin detayları

İşte kritik görüşmenin detayları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesini değerlendirdi.

IKBY, İstanbul'daki "Dünya Ekonomik Formu" toplantısına katıldıktan sonra Hilton Bomanti Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşmenin detaylarına resmi internet sitesinde yer verildi. Açıklamaya göre, Irak'ın durumu, IKBY ve Ortadoğu'daki gelişmeler etraflıca ele alındı.

Özellikle terör gruplarının Musul, Tikrit ve daha sonra da Kürdistan bölgesine yönelik saldırıları üzerine durulduğu belirtilen açıklamada, "Peşmerge güçlerinin terörist örgütle savaşı, önceden ele geçirdikleri birçok bölgenin geri alınması, Irak'taki siyasi gelişmeler, yeni hükümet ve Ortadoğu'daki gelişmeler detaylı bir şekilde konuşuldu" denildi.

Türkiye-IKBY arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin arzulandığı kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Türkiye, Kürdistan bölgesiyle olan işbirliğine ve imzaladığı bütün anlaşmalara sonuna kadar bağlıdır. Kürdistan bölgesinin karşı karşıya kaldığı olumsuz şartlar nedeniyle yardımlarımızı artırmak için ciddi bir çaba içindeyiz. Özellikle şu ana kadar başarılı bir şekilde yürüttüğümüz insani yardımlarımızı devam ettireceğiz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Erdoğan'ın terör meselesiyle ilgili olarak da koalisyon güçleriyle uyum içinde çalıştıklarını, IKBY bölgesiyle de aynı şekilde hareket ederek bölgedeki her türlü tehdidin bertaraf edilmesi için birlikte mücadele edeceklerini söylediği aktarıldı.

Barzani'nin de Erdoğan'ın bu tavrı ve Türkiye'nin yaptığı yardımlardan ötürü teşekkür ederek, "Kürdistan bölgesi, Türkiye'den daha fazla destek ve yardım bekliyor. Kürdistan bölgesi iki taraf arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin artırılmasından yanadır" dediği kaydedildi.

Kürt bölgesinin Bağdat yönetimine katılımıyla ilgili olarak ise Barzani'nin, "Biz bu hükümete katılmakla Erbil ve Bağdat sorunlarının çözülmesi için Irak yönetimine bir şans daha vermek istedik. Türkiye'nin de Irak ve Kürdistan bölgesiyle ilişkilerinin daha iyi seviyeye ulaşmasını temenni ediyoruz" şeklindeki sözlerine yer verildi.

Barzani, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab'ın davetlisi olarak Türiye'ye gitmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.